Особливості харчування по триместрах

30 листопада, 2012


  • першому триместрі
  • Другий триместр
  • Третій триместр
  • Особливості харчування по триместрах

    Перший т ріместр

    У першій половині вагітності йде активна перебудова організму і адаптація до нового стану. У цей час бажання та примхи жінки повинні бути спрямовані на потреби дитини. У цей період рекомендується перейти на низькокалорійну дієту, що включає більше фруктів, соків, відвари з сухофруктів, у тому числі з шипшини. Не забороняється і поголодувати. На самому початку вагітності рекомендуються більш часті, але менш рясні прийоми їжі. Проконсультуйтеся з лікарем про необхідність прийому мультивітамінний препаратів, один з важливих вітамінів в першому триместрі – фолієва кислота.



    Другий триместр

    У другій половині вагітності калорійність їжі можна підвищити.
    Ви повинні підійти до пологів фізично міцною, не виснаженою. Починаючи з другої половини вагітності вам рекомендується збільшити фізичну активність (виконувати вправи, що готують м’язи і зв’язки до пологів, відвідувати басейн, більше рухатися, бувати на свіжому повітрі), а все це потребує сил та енергетичних витрат.

    Оскільки тваринні білки довше затримуються в шлунку, надаючи збудливу дію на нервову систему, м’ясо і рибу краще їсти в першій половині дня, на сніданок і обід, а на вечерю готувати молочно-рослинні страви: сирники, сирно-овочеві запіканки, тушковані овочі. Якщо в першій половині вагітності можна іноді з’їсти смажене м’ясо, то в другій половині смаженого краще уникати (можливо появу печії). Намагайтеся звести до мінімуму прийом консервів, копченостей, солінь і маринадів, а також гострих приправ і жирної їжі, сосисок, ковбас …



    Третій триместр

    Починаючи з середини третього триместру рекомендується зменшити калорійність їжі в основному за рахунок кондитерських і борошняних виробів, менше вживати жирного м’яса, жирів, у тому числі жирних сортів сиру, сметани. Особливо це важливо, якщо ви трохи переношуєте дитини! Бажано перед пологами трохи скинути вагу, це збільшить гнучкість і еластичність м’язових волокон. У пологах беруть участь м’язи, а не жирова тканина.

    Про правильному наборі харчових продуктів можна судити по загальному стану (відчуття бадьорості, легкості), за аналізами (особливо звертайте увагу на аналізи сечі, крові, на артеріальний тиск), по надбавці маси вагітною. Однак вага – це не головний показник нормально протікає вагітності, набагато важливіше ваше самопочуття. Пам’ятайте, що питома вага мами складається з декількох компонентів, а вони (компоненти) у всіх дуже індивідуальні. Тим не менш намагайтеся не перевантажувати організм, не переїдати!

    Збільшення ваги мами складається з наступних компонентів:



    - Дитина 3,0-3,5 кг

    - Матка 800 г

    - Об’єм крові 1,3-1,8 кг

    - Рідина, жир, тканину грудей 4,5 кг

    - Плацента 450-800 г

    - Амніотична рідина 900 р.

    Вгору


    Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

    В категории : Діти