Чи насправді корисні «живі» йогурти

30 листопада, 2012




Чи насправді корисні« живі »йогурти Більше ста років тому російський вчений Ілля Мечников в результаті експериментів відкрив пробіотики, які відразу ж стали вважатися одними з головних помічників по відновленню корисної мікрофлори кишечника. Ці корисні мікроорганізми відіграють роль активатора імунної системи і допомагають налагодити роботу шлунково-кишкового тракту. Зараз популярність йогуртів з пробіотиками настільки зросла, що багато почали покладати на них занадто великі надії і вживати мало не у вигляді заміни ліків. Нещодавно в американській пресі поширилися відомості про експериментальне лікування пробіотиками, в ході якого хворі з захворюваннями шлунково-кишкового тракту намагалися позбутися від діареї і поліпшити самопочуття. Вчені дійшли висновку, що за лікарськими препаратами, які містять корисні мікроорганізми, стоїть майбутнє, але на сьогоднішній день механізм їх впливу вивчений дуже мало. Поки жодні ліки-пробіотик не сертифіковане.

Незважаючи на те що лікувальна ефективність йогуртів з пробіотиками не доведена, більшість виробників молочних продуктів беруть на себе сміливість стверджувати, що їх йогурти допомагають впоратися із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Правда, оскільки закон забороняє використовувати слова «лікування» і «лікувальний» в рекламі харчових продуктів, виробники йогуртів придумали оригінальний хід і виражаються евфемізмами. Вони стверджують, що та ж Activia грає роль активного помічника в перетравленні їжі і допомагає позбутися від запорів. Однак дієтологи ні в якому разі не радять повністю покладатися тільки на йогурти – крім біфідобактерій і прибутків, що містяться в йогуртах, для нормальної роботи кишечнику необхідна клітковина, яка міститься в овочах, фруктах і продуктах з цілісних зерен. І якщо ви любитель смаженого, гострого, фаст-фуда і маєте набір захворювань ШКТ, то не варто сподіватися за допомогою одних тільки «живих» йогуртів виправити ситуацію.

Втім, йогурти можна без сумнівів порекомендувати тим, хто приймає антибіотики, все ж здатність цих кисломолочних продуктів боротися з дисбактеріозом поки ніким не спростована. Крім того, йогурти дуже смачні і на Заході настільки популярні, що їх вживають до 35 кг на рік на людину. У нас же на середньостатистичного росіянина припадає не більше 3 кг в рік.

На думку вчених, можна сміливо вживати йогурти тих компаній, чия якість продукції підтверджена сертифікатами, але все ж не варто до цього продукту ставитися як до ліків.

Новина підготовлена за матеріалами www.washingtonpost.com


Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Фітнес