Про-та пребіотики

30 листопада, 2012


  • Йогурт – продукт не новий
  • Йогурт не всесильний
  • Пробіотики і пребіотики


  • Йогурт – продукт не новий


    Про-та пребіотики Ослаблений імунітет, швидка стомлюваність, ламкість волосся і нігтів і навіть поганий настрій – багато експертів вважають, що від цих проблем не позбутися без допомоги збагачених продуктів. Зараз, на нинішньому етапі розвитку цивілізації нам потрібна не просто їжа, а «їжа тире ліки», стверджують прихильники збагаченого харчування. Достаток рафінованих продуктів, погана екологія, гіподинамія, стреси – все це призвело до того, що флора кишечника змінилася.
    Тому вживання кисломолочних продуктів з живими культурами повинно стати нормою для сучасної людини. Живими культурами називають пробіотики – штучно вирощені живі бактерії (біфідобактерії та лактобацили). Вони позитивно впливають на мікробний баланс кишківника. «Найкраще пробіотики поєднуються саме з кисломолочної середовищем, – підкреслює Світлана Шевельова, керівник лабораторії санітарно-харчової мікробіології і мікроекології НДІ харчування РАМН. – Молочні речовини підсилюють дію корисних бактерій ».


    Багато справедливо вважають, що йогурт (основний пробіотичний продукт) – аж ніяк не недавнє винахід. Прообраз йогурту – всім знайома «мечніковских кисляк». Її склад був розроблений ще на початку XX століття. Сам І. І. Мечников, його колеги та знайомі, впродовж багатьох років вживали цей напій, на власному досвіді переконалися в його цінні властивості.
    Біфідо-і лактобактерії мають достатню здатність до виживання в кислому середовищі шлунка. Потрапляючи в кишечник, вони роблять позитивний вплив на його мікрофлору, знижуючи тим самим процес гниття і активність токсичних мікробів. А нормальна мікрофлора кишечника – запорука міцного імунітету. Окрім посилення імунної системи пробіотики сприяють профілактиці інфекцій кишкового тракту і ослаблення запальних і алергічних реакцій. Також вони володіють протираковою ефектом для товстої кишки і регулюють моторику кишечнику.
    Споживачі часто плутаються в поняттях, вважаючи «живими» взагалі всі кисломолочні продукти, хоча поняття «живий» означає, що в продукті містяться живі (пробіотичні) мікроорганізми. Спочатку «живим» продуктом був йогурт, так як основу його закваски складають лактобацила булгарікуса («болгарська паличка») і термофільний стрептокок. Зараз в магазинах багато смачних десертів, званих йогуртами, але насправді відношення до того, що традиційно прийнято вважати йогуртом вони не мають.
    Йогурт не всесильний


    Не варто, однак, перебільшувати позитивний ефект від споживання біопродуктів. Шлунково-кишковий тракт людини – надзвичайно складна екосистема, яка постійно піддається впливу не тільки гігантської кількості їжі (близько 69 тонн за середній період життя здорової людини, за даними лабораторії бактеріології екосистем, Інститут Пастера в Ліллі, Франція), але і різних хімічних речовин, включаючи фармацевтичні препарати.



    «Пробіотики можуть на короткий час відшкодувати недолік нашої власної корисної мікрофлори, проте їх дія обмежено і далеко не завжди ефективно, – наголошує Людмила Кафарський, професор, д. м. н. – Крім того, вони не приживаються в кишечнику назавжди ». До того ж слід пам’ятати, що дисбактеріоз, який найчастіше рекомендують лікувати пробіотиками, не є самостійним захворюванням – це завжди наслідок якої патології. Тому необхідна консультація лікаря.
    Пробіотики і пребіотики


    Тим часом, триває активний пошук оптимальних засобів, спрямованих на профілактику виникнення дисбактеріозу і збільшують опірність організму несприятливим факторам зовнішнього середовища. Цим обумовлена поява на ринку продуктів, що містять пребіотіческіе речовини. Пребіотики – незасвоювані харчові інгредієнти. Вони практично без змін потрапляють у товстий кишечник і надають виборче стимулюючий вплив на ріст і активність корисних бактерій.



    Всі пребіотики – вуглеводні сполуки різної структури. Протягом століть людство отримувало їх з овочів, фруктів і злакових; квасолі, гороху, цибулі, молочних продуктів, круп, хліба. В першу чергу це харчові волокна та інші дуже схожі з ними рослинні компоненти, наприклад інулін.



    «Пребіотики – це принципово інший підхід до вирішення проблем з травленням, – пояснює Людмила Кафарський. – Вони не намагаються замістити мікрофлору якимись «універсальними» бактеріями, а просто стимулюють ріст і розвиток нашої власної унікальної мікрофлори. Пребіотики не розщеплюються в шлунку і дванадцятипалої кишці і доходять до нашої корисної мікрофлори в незмінному вигляді, а потім починають свою «роботу» на благо нашого організму ».


    На відміну від прибутків, пребіотики не вимагають особливих умов зберігання або суворої схеми прийому.


    Мабуть, десь по середині, вважають вчені і пропонують убити двох зайців відразу, споживаючи синбіотики – суміш пробіотиків і пребіотиків. Так, йогурт – сам по собі вже пробіотичний продукт, якщо ж він ще й приготований з додаванням пребіотиків, то на виході ми отримуємо сінбіотіческую їжу.



    «Така комбінація обіцяє бути ефективним засобом корекції кишкової мікрофлори у дітей і дорослих, – вважає д. м. н., Професор Сергій Бельмер. – Пробіотики і пребіотики взаємно доповнюють один одного. Пребіотик при цьому «годує» і пробіо-тичні мікроорганізми, і бактерії кишечника ».




    Але надто покладатися на «живу їжу» все ж не варто. «Небхідно подальші дослідження, на даний момент їх явно недостатньо, – вважає керівник відділу харчування НДІ харчування РАМН Ігор Конь. – Особливо мало досліджень проводилось на дорослих здорових людях. В основному вивчалася дія на новонароджених дітей та хворих ». Олександр Мартинов, заступник директора з науки Інституту імунології, додає, що продукти харчування лікувальними в принципі бути не можуть: «Важливі звички харчування конкретної людини та індивідуальні особливості організму». Отже, про-і пребіотики не панацея, а лише один із способів підтримати мікрофлору кишечника. Вирішити проблему радикально можна, тільки повністю змінивши спосіб життя.



    За матеріалами статті «Збагачені продукти».





    Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

    В категории : Фітнес