А Ви точно знаєте в яких продуктах міститься клітковина?

14 червня, 2012


Трохи раніше ми вже розглянули: в яких продуктах міститься клітковина, а цей запис є логічним продовженням і довершенням.

Для тих, хто поки ще не встиг сильно ознайомиться з блогом скажу, що в записі раніше ми розглянули висівки, які є найбагатшими за кількістю необхідних харчових волокон.

Власне, вони у нас зайняли місце переможця. А також ми розглянули горіхи і боби, які зайняли друге і третє місця відповідно.

Але, якщо порівняти, то в висівках клітковини близько 44%, а в горіхах і бобових не більше 16% – 17%. Тому, вже зараз для себе можна зробити перші висновки. Але, не будемо на цьому зупинятися, а поговоримо про фрукти і овочі, які йдуть за списком наступними.

У яких продуктах міститься клітковина

Перед тим, як ми розглянемо харчові волокна у фруктах, а також овочах, бажано почитайте цікаву статтю, про яку я коротко описав на початку цього. Почитати можна ось тут.

А так, якщо сказати про фрукти, то серед них можна виділити авокадо (10%), банан (7% від загальної маси), груші (близько 6%). Особливу увагу варто звернути на сухофрукти. Із – за того, що в них практично відсутня вода, – сухофрукти можна вважати таким собі концентратом клітковини.

Уявіть, що на початку, коли фрукти або ягоди були в свіжому стані, вони містили в собі пару відсотків харчових волокон. Але, коли вода вийшла (а це мінімум 70 відсотків від маси будь-якого фрукта), залишилися тільки самі харчові волокна, і інші корисні елементи.

Тому в сухофруктах кількість може стартувати від 6% і доходити аж до 18! відсотків, ніж вони легко можуть «переплюнути» ті ж бобові. Але, з сухофруктами необхідно бути дуже обережними, так як зараз вони дуже зіпсувалися в плані якості.

Часто на них просто «тупо» заробляють гроші і особливо не вдадуться в подробиці пов’язані з екологією та безпекою для кінцевого споживача. Звичайно, це відноситься не до всіх. Що – то ми відхилилися від нашої теми про клітковину в продуктах.

Так, про фрукти ми, начебто, все з’ясували. Хоча, якщо чогось – то не з’ясували – ласкаво прошу викладати думки в коментарях.

Тепер, давайте про овочі. Хоч в них і маленький відсоток харчових волокон, зате овочів можна їсти багато, навіть не турбуючись за травлення і переживаючи за зайву вагу.

Наприклад, можна запросто з’їсти 500 грам свіжого овочевого салату, який піде тільки на користь. Звичайно, і тут теж необхідно знати свою міру. Все таки, раціональне харчування стоїть на чолі кута всього нашої розмови. Але, чим гарні овочі.

Наведу простий приклад. У макаронах харчових волокон міститься близько 3% від усієї маси. А в тих же моркви, зелені, капусті її кількість від 3 до 3,8%. Але, якщо ви з’їсте за раз 400 грам макаронів – це може плачевно позначитися на Вашому травленні. А ось якщо зробити салатик і приправити його правильними спеціями для поліпшення травлення – тоді все буде супер.

Особисто моя думка, не варто сильно зациклюватися на те в яких продуктах міститься клітковина, тому що необхідно постійно компонувати свій раціон залежно від пори року, конкретного часу і обставин. Звичайно, якщо хочеться почистити кишечник або знизити холестерин – тоді харчові волокна допоможуть. А так, щоб все було добре, необхідно постійно їсти свіжі, екологічно чисті продукти і підходити до харчування з розумом.

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Раціон харчування