Білки

28 лютого, 2012


Білки – це високомолекулярні азотовмісні органічні речовини, які складаються з амінокислот. На сьогоднішній день відомі більш 30 амінокислот, 9 з яких є незамінними для повноцінного життєзабезпечення.

Білок безпосередньо впливає на роботу всього організму. Він присутній в гормонах, ферментах, в гемоглобіні, активно впливає на згортання крові, допомагає утворенню антитіл, збільшує опірність організму від різного роду інфекцій і є основним джерелом енергії.

При попаданні їжі в організм, на білок починає впливати кислотна середу шлунка, руйнуючи його структуру і розщеплюючи білок на амінокислоти, які потім за допомогою тонкої кишки потрапляють в кров.

Всі білки поділяються на білки рослинного походження і тваринного . Білки тваринного походження містяться в м’ясі, птиці, молоці, яйцях, молочної продукції, йогурті і сої. Саме до їх складу входять 9 основних і незамінних амінокислот. Джерела білків рослинного походження – бобові, горіхи, насіння, зернові продукти і в овочі. Вони насичені амінокислотами, які не входять в основну групу.

Ідеальне співвідношення потрапляють в організм білків – це 2/3 тваринного походження і 1/3 рослинного. Саме в такому випадку організм буде одержувати, і переробляти всі необхідні йому амінокислоти, перетворюючи їх у життєву енергію.

Щоденна потреба дози білка для дорослої людини становить 1.5 г, але у випадках підвищених фізичних навантажень або для жінок під час вагітності та лактації, це доза збільшується до 2 г в день.

Білок відіграє надзвичайно важливу роль в метаболізмі, так як він прискорює обмін речовин, витрачаючи на це дуже багато енергії. При цьому організм для засвоєння білкової їжі витрачає близько 40% від її енергетичної цінності. На переробку жирів і вуглеводів використовується всього 5-7% енергії, що містяться в них.

Як же можна використовувати властивості білків для зниження ваги?

Для переробки білкової їжі організм витрачає енергію вуглеводів і жирів, а в разі їх нестачі починає активно використовувати накопичені жири, посилено спалюючи їх. І саме це – основа всієї білкової дієти, яку найчастіше пропонують використовувати дієтологи для ефективного зниження ваги.

Після прийому білкової їжі організм починає процес її засвоювання, пік якого настає через 3-5 годин. При цьому відбувається викид інсуліну і підвищується рівень цукру в крові, що, в свою чергу значно знижує відчуття голоду. Саме цей фактор і відіграє ключову роль в білковій дієті, яка полягає в правильному чергуванні та ефективному поєднанні споживання білків, вуглеводів і жирів.

Ідеальна програма в такому випадку – 3 основних прийому їжі (один звичайний, 2 замісних) і 2 білкових перекусу, що складаються їх спеціальних продуктів. Таким чином, дотримується високий рівень метаболізму, а тривале засвоєння білка, з виділенням невеликих порцій вуглеводів і жирів компенсує витрату енергії, притупляючи при цьому почуття голоду. І як наслідок при зниженому надходженні білка і виділення енергії за рахунок вуглеводів і жирів відбувається поступове спалювання жирових відкладень, що в сукупності з фізичними навантаженнями дозволяє домогтися зниження ваги і підвищення працездатності всього організму.


Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Раціон харчування