Брусниця корисні властивості

28 лютого, 2012


Ще в давні часи були відомі корисні властивості брусниці . Дана ягода є досить невибагливої ??і може зберігатися протягом довгого часу. Корисні властивості брусниці зумовлені величезною кількістю речовин, що входять до складу цієї ягоди, яка містить в собі багато корисних цукрів, мінеральних солей, пектинів, органічних кислот, вітамінів групи А, В, С, Е.

Крім цього, в брусниці варто відзначити мідь, марганець, фосфорну кислоту, ефірні олії, глікозиди, азотисті речовини. Тривалість зберігання цієї ягоди обумовлена ??тим, що в ній міститься бензойна кислота. Окрім самої ягоди корисні властивості присутні і в листі брусниці.

Листя і плоди брусниці активно використовуються в харчуванні, виступаючи прекрасним сечогінним і дезинфікуючим засобом, який приймають також як антисклеротичний і жовчогінний препарат. Для додання пружності шкіри можна використовувати екстракт брусниці. За рахунок своїх корисних властивостей брусницю використовують при лікуванні нирок, при простудних захворюваннях, при діабеті.

Брусницю можна приймати як полівітамінний засіб, що допомагає зміцнити стінки капілярів і судин. При розладах шлунку одним з найбільш корисних продуктів вважається брусничний сік. Що стосується плодів цієї ягоди, то вони наділені седативними властивостями, що дозволяють відновити обмін речовин, що протікає в організмі.

Дана ягода відома також тим, що чудово виводить з організму всілякі токсини. Дуже часто брусницю призначають при інтоксикації, так як вона здатна виводити солі важких металів, як свинець, кобальт і цезій. Проте варто пам’ятати і про ряд протипоказань, що забороняють прийом цієї ягоди.

Так, рекомендується відмовитися від прийому брусниці тим людям, які мають підвищену кислотність або страждають гастритом. Гіпертонікам і тим людям, які мають таке захворювання, як холецистит, слід також мінімізувати вживання брусниці. Свіжі ягоди протипоказані у разі виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, а також при виявлених уратних каменях.

Так як брусниця є такою ягодою, яка досить швидко вбирає в себе різні шкідливі речовини, збирати її слід лише в чистій місцевості. Про корисні властивості брусниці ми розповіли, залишилося лише зазначити, що в 100 грамах цієї ягоди міститься 43 ккал, вуглеводів налічується – 9.6 г, білків – 0.7 г, жирів – 0.5 м.


Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Раціон харчування