Какао порошок, боби, масло: яка користь і шкода від них

26 липня, 2012


Какао порошок, боби, масло: яка користь і шкода від них Цукерки, вафлі, бісквітні торти, пряники, різні печива, креми для рук, для особи, губна помада … Цей список можна було б продовжити. Цікаво, що у них спільного? Ви скажіть – це кондитерські вироби та косметика. Вірно. Я додам тільки те, що в складі кожного виробу використовується один загальний компонент, який знайомий нам з самого дитинства – какао!


А чи знаєте ви, що за плоди дає нам дерево Какао, і що з них ми можемо виробляти корисного? Щоб внести ясність, сьогодні ми з редакцією сайту поговоримо про какао порошок, боби, масло, яка користь і шкода від них.


Ацтеки, майя. Ще ці народи називали його божественним. Індіанці, регулярно вживали какао, не усвідомлювали, що таким чином вони підживлювали свій організм мінералами, які засвоювалися набагато легше, швидше і повніше.


Батьківщиною какао вважається Південна і Центральна Америка. Тропічні ліси. Воно любить ховатися в тіні інших крон, хоча висота його досягає 9 м і вище. Повний захоплення викликає цвітіння. Квіти, схожі на складні орхідеї, у вигляді красивих і ніжних острівців, розташовуються на самому стовбурі і його деревовидних гілках. І тільки 7-9% з них дають нам плоди, що містять в собі 25-50 бобів, які висять, як наповнені баули.


Європа з цим чудом познайомилася приблизно в XV в. Спочатку з них варили напій, з використанням ароматичних спецій: гвоздикою, корицею, перцем. Потім іспанці, додавши ванілін та цукор, подарували континенту в XVI ст. шоколад.


Яка може бути користь і шкода тим хто використовує какао боби?

Боби дуже багаті вуглеводами, дубильними речовинами. Містять більшу кількість антиоксидантів, вітамінів з групи В, РР, кальцію, фосфору, в них також міститься до 1,8% теоброміну. Він застосовують у фармакології як сечогінний, а так само як спазмолітичний засіб в області кардіології. З оболонки-шкірки отримують вітамін D, а також, її використовують у вигляді добрива в сільському господарстві.


Але є і свої мінуси. 1) На сьогоднішній день плантації обробляють штучними добривами і хімікатами.


2) Після термічної обробки губляться багато корисних властивостей. Але навіть при цьому, неможливо повністю знищити різних комах.


3) Таким чином, ті потрапляють в готовий продукт, ніж, найчастіше, викликають алергію у людей.


Яка може бути користь і шкода від масло какао?

Після очищення від шкірки-оболонки і всього іншого, урожай відправляють на млин. Там боби розтирають в порошок, потім його пресують. Під час цього процесу виділяється жир, це і є, так зване, масло какао, яке вживається в багатьох сферах промисловості.


В кондитерській – його застосовують при випіканні численних бісквітних виробів, тортів …


В косметології воно входить до складу різноманітних кремів, які чудово пом’якшують і зволожують шкіру, роблять її еластичною, пружною. За рахунок наявності в маслі метилксантина і танінів воно має здатність до загоєнню ран.
Його так само застосовують і при простудних захворюваннях.


У фармакології в більшості країн світу його використовують, при виготовленні медичних препаратів. Як такого шкоди масло не приносить.


Яка може бути користь і шкода тим хто використовує порошок какао?

Після пресування та витягування жиру, залишається порошок. Він числиться в списках лідерів за змістом мікроелементів – заліза і цинку. Також містить крохмаль, різні кислоти, меланін, який захищає шкіру від ультрафіолетового впливу, тим самим знижуючи ризик захворювання раку. Виробляє він і гормон радості, стимулюють діяльність головного мозку, здатний знизити кров’яний тиск. Також покращує кровопостачання, роботу серця, підшлункової залози, допомагає при діареї.


Але не слід спокушатися! Його вживання може завдати і шкоди вашому здоров’ю. Через що залишилися в ньому частинок тропічних комах, не рекомендують їм користуватися тим, хто схильний до алергії. Так само не варто зловживати їм і дітям, тому що він містить кофеїн, хоча його не так багато (близько 0.2%), але не ризикуйте. Пийте 1-2 чашки, не більше, тому що може виникнути звикання, що приносить деякі незручності. Не слід приймати його на ніч, краще випити чашечку вранці на сніданок, це додасть вам бадьорості на весь день.

З усього того, що написано вище, ми можемо зробити висновок. Важливо виконувати деякі запобіжні заходи, тим самим ми зможемо уникнути неприємностей!


Купуйте тільки якісний товар: він повинен мати приємний аромат, без будь-яких присмаків, коричневий насичений колір – від світлого до темного , без крупинок. У разі появи твердих грудочок, вживати його не слід, це ознака зіпсованості. Удачи вам і здоров’я!

Bakinka,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті