Калина червона корисні властивості

26 липня, 2012


Калина червона корисні властивості Коли настає жовтень, на чагарнику калини червоної (або звичайної) дозрівають яскраво-червоні ягоди, трохи гіркуваті на смак. Якщо приділити цій ягоді трохи уваги, то вона віддячить вам холодною зимою.

Цей чагарник сімейства жимолостевих до трьох метрів заввишки, росте в листяних і змішаних лісах, на узліссях, галявинах, вирубках, уздовж берегів озер і річок . Його можна зустріти в європейській частині нашої країни, в Сибіру, гірничолісових районах Криму та Кавказу. Його можна зустріти в садах, в парках як декоративну рослину.

У корі калини червоної містяться дубильні речовини, міріціловий спирт, органічні кислоти (пальмітинову, мурашину, каприлова, оцтову, капріновую, лінолеву), смоли, фітостерини , флобафен, а в ягодах – цукру, вітамін С, дубильні речовини, оцтова і ізовалерьяновая кислоти.

Калина червона використовується для приготування соків, варення, настоянок. Її заморожують і сушать.

Корисні властивості калини червоної давно використовуються в народній і традиційній медицині.

За допомогою відвару кори калини зупиняють і зменшують внутрішні кровотечі, відвар володіє заспокійливим, судинозвужувальну, протиспазматичний і протисудомну дію.

Плоди калини червоної посилюють скорочення серцевого м’яза, а також володіють ранозагоювальними, протизапальні, жовчогінні та сечогінні властивості.

При застудному наполегливому кашлі, простудної лихоманці, осиплості голосу, водянці, проносі застосування відвару ягід з медом – незамінне народний засіб. Відвар або настій ягід допомагає при фурункулах, екземі, карбункулах, різних виразках, виразкових захворюваннях кишечника та шлунка. Враховуючи наскільки багата по своєму складу калина червона, корисні властивості її ягід використовують для приготування багатьох вітамінних зборів.

Сік з ягід калини використовують при жовтяниці і захворюваннях печінки.

Відвар кори калини в народній медицині застосовують як при судомах та істерії як заспокійливий і протиспазматичний засіб. Також його застосовують при золотусі у дітей, при кашлі та задуха, простудних захворюваннях, в гінекологічній практиці як кровоспинний засіб.

Використовують і корисні властивості молодих пагонів і насіння калини червоної: відвар молодих пагонів корисний при запущеній золотусі, а відвар насіння – при нетравленні шлунка (диспепсії) і як потогінний засіб.

При ангінах для полоскання горла вживають настій квіток, ягід і листя.

Так що корисними властивостями володіють практично всі частини калини червоної.

Плоди збирають у вересні-жовтні, квіти і молоді пагони – в травні-червні, а кору – в квітні.

Як правильно приготувати відвари з кори калини? В 1 склянці води відварити кору калини (10 грам), настояти 2 години, потім процідити і приймати 3 рази на день по одній столовій ложці.

З ягід калини роблять настій наступним чином: в одній склянці окропу наполягають 2:00 столову ложку ягід калини, проціджують. Приймають строго до їди 3-4 рази на день по дві столові ложки.

При хворобливих рясних менструаціях, маткових кровотечах і геморої застосовують спиртову настоянку з кори калини: кору калини (одну столову ложку) заливають 50% – вим спиртом (100 мл), настоюють в прохолодному темному місці тиждень, потім фільтрують. Готову настоянку приймають перед їжею 2-3 рази на день, по 15-30 крапель.

Будь-яку настоянку, відвар можна розбавити медом або приготувати настоянку на меду (гарячим медом заливають ягоди калини і настоюють 7-8 годин ).

З пелюсток калини заварюють чай, який корисний при золотусі. Чайну ложку пелюсток (можна взяти як свіжі, так і засушені) заливають склянкою окропу і настоюють 10-15 хвилин. Приймають по 1/3 склянки 5-6 разів на день.

Корисні властивості калини червоної використовують і в косметології: в промислових умовах виготовляють настойки, тоніки, маски, шампуні. У домашніх умовах корисно протирати жирну шкіру чистим соком калини, при нормальній шкірі – робити маски (жовток яйця змішують з соком калини). При сухій шкірі рекомендуються маски з меду, змішаного з соком калини.

Калину використовують і в кулінарії: як напоїв, підлив і приправ.

Ось така вона – калина червона, корисні властивості її незаперечні і тому вона претендує на провідне місце в домашній аптечці.

Не варто забувати і про те, що навіть при застосуванні кали
ни червоної слід дотримуватися обережності при вагітності, гіпотонії, сечокам’яної хвороби, подагрі, артриті , підвищеної згортання крові і підвищеної кислотності шлунка.

Светлана44,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті