Калина червона користь ягід, кори, листя, квітів і пагонів

26 липня, 2012


Калина червона користь ягід, кори, листя, квітів і втеч Калина червона в слов’янській культурі завжди була символом кохання та домашнього затишку. Біля кожного будинку був кущ цієї рослини, і його загибель була недоброю прикметою. Калина використовувалася як весільне дерево – з неї робили букети та дарували молодим.

Вважалося, що вона уособлює собою красу і невинність нареченої. Ця рослина займає далеко не останнє місце в рецептах народної медицини. Воно володіє багатьма лікувальними властивостями і практично не має протипоказань до застосування.

Ягоди калини використовувалися як вишукані ласощі – їх зацукровують, варили варення і сиропи, пастилу і киселі, додавали в випічку. Якщо зібрати їх після перших морозів – вони будуть вже не такими гіркими. У народній медицині використовували не тільки плоди, але й інші частини дерева. Саме тому я і поведу мову про те як використовувалася калина червона, користь ягід, кори, листя, квітів і пагонів у чому розповім.

Лікарські властивості калини червоної

Ця рослина справді унікально в плані різноманіття використання народною медициною. Калина червона успішно застосовується для терапії виразкових захворювань, гастриту із зниженою кислотністю, ентероколітів, гіпертонії, спазмів судин, недуг печінки і жіночої сечостатевої сфери, ішемічної хвороби серця, атеросклерозу, простуд і вірусних захворювань, авітамінозу і недокрів’я, ревматизму.
При цьому збирають не лише ягоди, кора цієї рослини використовується для лікування істерії, судом і кровотеч.

Калина – дуже поширене і тому доступне рослина, крім того воно невибагливо і відрізняється красою. В її ягодах міститься велика кількість аскорбінової кислоти, практично в два рази більше ніж у цитрусових, а також багато солей заліза. Крім того плоди калини багаті на вітаміни Е і А.

Калина ягода, корисні властивості якої лікують, також вважається ефективним косметичним засобом. Вона володіє омолоджують, отшелушивающими, протизапальними, тонізуючими, підтягуються і відновлюють шкіру властивостями. Завдяки цьому калина входить до складу різних антивікових засобів по догляду.

Деякі рецепти використання цієї рослини в народній медицині

– При простудних захворюваннях, кашлі, а також сильної набряклості необхідно ретельно промити близько кілограма ягід. Після складіть їх в емальовану каструлю і залийте кілограмом рідкого натурального меду. Приберіть ємність в холодильник. Через добу поставте каструлю на маленький вогонь і повільно доведіть до кипіння, постійно помішуючи. Після цього вимкніть вогонь і дайте засобу охолонути. Отриманий сироп рекомендується приймати по парі столових ложок тричі на день.

Також при простудних захворюваннях, сильному кашлі, бронхіті, лихоманці, запаленні легенів спробуйте запарити пару столових ложок ягід півлітра окропу. Накрий ті кришкою і, закутавши чим – то, дайте настоятися 8 – 10:00. Після процідіть настій, віджавши ягоди, і приймайте з натуральним медом по третині склянки чотири рази на день.
Перед приготуванням засіб необхідно підігріти.

– При ураженнях шкіри – фурункулах, вуграх, лишаях – рекомендується використовувати сік, віджатий з листя калини. Його можна використовувати для змазування ураженої шкіри, а також приймати всередину по чверті склянки тричі на день.

Для змазування поразок можна використовувати і сік з ягід. Стакан соку потрібно змішати зі ста грамами горілки і прибрати в холодильник. Використовувати щодня як лосьйон.

– При гастриті (із зниженою кислотністю), а також хворобливих менструаціях нарвіть квіти калини і промийте їх ретельно. Залийте жменю квітів півлітра окропу і доведіть до кипіння на маленькому вогні. Залиште настоюватися під кришкою на годину.

Пийте проціджений відвар по половині склянки тричі на день. Якщо цим відваром полоскати горло – він допоможе швидше позбутися ангіни.

– При запорах спробуйте щодня з’їдати по половині склянки калинових ягід, трохи додавши до них натурального меду. При цьому є їх варто разом з кісточками, ретельно пережовуючи.

– При діатезі у маленьких дітей рекомендується ранньою весною зрізати молоді пагони калини, нарізати їх і скласти в каструлю. Потім залийте їх гарячою водою, щоб вона їх тільки – тільки покривала. Відправте ємність в гарячу духовку для томління на 3:00. Після дайте охолонути, процідіть і налийте рідину в пляшки з темного скла. Їх можна зберігати в холодильнику.

Засіб слід давати дитині по чайній ложці відразу після пробудження (за 2:00 до їжі), після обіду (через 2:00) і після вечері (через 1,5 години). При проведенні лікування рекомендується оптимізувати харчування малюка, виключивши з раціону солоне і кисле.

– При гіпертонії, сильної набряклості, головних болях та істерії рекомендується наступний засіб. Залийте дві столові ложки ягід півлітра окропу і проваріть півгодини на маленькому вогні. Залиште на годину настоятися, а потім процідіть і додайте кип’яченої води до початкового об’єму. Приймайте це засіб по парі столових ложок тричі на день. Найкраще це робити за півгодини до їди.

– Для лікування неврозів, гіперзбудливості та істерії необхідно залити дві столові ложки кори півлітра окропу. Проваріть півгодини і дайте настоятися близько години. Приймати цей засіб необхідно по третині склянки тричі на день після їди.

– При різних видах кровотеч рекомендується приготувати настоянку з кори калини. Подрібніть сировину і залийте десять столових ложок його пляшкою горілки.

Наполягайте десять діб, приймайте по столовій ложці три рази на день. Допускається розведення настойки невеликою кількістю води безпосередньо перед вживанням.

Калина червона здатна допомогти при різних недугах. Її корисні властивості використовувалися з давніх пір і не одним покоління наших предків, а тому і ви не бійтеся скористатися ними.

Катерина,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті