Калина червона, лікувальні властивості

26 липня, 2012


Калина червона, лікувальні властивості Калина червона з давніх часів славиться своїми корисними властивостями. Однак не всі господині про них знають. У цій статті ми розповімо, як вами може використовуватися калина червона, лікувальні властивості цієї ягоди.

Калина широко поширена на рівнинній території нашої країни. Вона виростає у вологих тінистих лісах, порослях чагарників, біля берегів водойм. Однак виростити калину можна і у себе в саду. Калина є незамінною ягодою в приготуванні компотів, варення, мармеладу або желе і надаємо їм особливого смаку.

Збирати калину починають у жовтні. Її смак трохи нагадує смак смородини. Після перших морозів гіркуватий смак калини міняється і стає гірко-солодким. Гіркий присмак калини можна прибрати і вдома. Для цього слід протримати ягоди в окропі приблизно 6-7 хвилин.

Корисні властивості калини червоної зробили її популярною не тільки в кулінарії, але і в народній медицині. Її плоди містить валеріанову, оцтову і аскорбінову кислоти, вітаміни А, Е. Фітонциди, якими багата калина, сприяють знищенню хвороботворних бактерій. Своє застосування калина знайшла і в косметології: її корисні властивості використовують при створенні тонізуючих, відновлюють і омолоджуючих засобів, крему і масок для обличчя.

Сама калина червона, цілющі властивості її ягоди, є ефективним ліками при лікуванні багатьох захворювань. Ягоди калини мають ранозагоювальну, сечогінну, жовчогінну й антисептичну властивостями. Настій з ягід калини стимулює роботу серця, корисний при гіпертонії і неврозах. Для приготування настою необхідно розтерти 20 г плодів і заварити в 250 мл гарячої води. Наполягати слід 4:00, а потім процідити. Настоянку приймають перед їжею: по 100 мл тричі на день. Також настій можна використовувати зовнішньо при кровотечах з носа.

Найбільш ефективним і популярним лікарським засобом є настій ягід калини з медом. Він використовується при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, хворобах печінки, сильному кашлі або осиплости голосу. Його готується таким чином: 40 г розтертих плодів заливаються 200 мл гарячого меду (до 40 градусів). Отриману суміш необхідно настояти протягом двох годин. Приймають відвар 4 рази за день: після їжі по одній столовій ложці.

Дуже популярна калина, заготовлена у власному соку. Її готують так: третя частина скляної банки засипається ягодами, а решта – цукром. Банку зі злегка прикритою кришкою залишають в прохолодному місці. Через півроку калина готова до застосування.

Калина червона, її лікувальні властивості широко використовується як косметичний засіб: вона сприяє очищенню шкіри, виводить веснянки і застосовується при лікуванні вугрів. Щоб досягти найкращого ефекту, свіжий сік калини змішується зі сметаною. Калинова маска наноситься на обличчя приблизно на 20 хвилин, а потім змивається холодною водою. Свіжий сік застосовується при головних болях. Морс їх калини сприяє підвищенню кислотності шлункового соку, виступаючи в якості вітамінного кошти.

Але лікує не тільки сама калина червона (ягода). Лікувальні властивості є і у кори дерева. Її збирають ранньою весною, а потім подрібнюють на порошок. Вона застосовується при болісних менструаціях і внутрішніх кровотечах: 4 чайні ложки порошку кори слід залити 250 мл води, кип’ятити протягом півгодини, а потім процідити і долити води. Відвар приймають по 1 ст. л. тричі за день до прийому їжі. При внутрішніх кровотечах використовується наступна настойка: 4 ст. л. кори заливаються 200 мл 70%-ного спирту, а потім настоюють 10 днів без доступу світла. Настоянка приймається по 1 столовій ложці 2 рази в день.

Ефективний відвар кори і при лікуванні кашлю, простудних захворювань, задуха. Його готують так: 1 ст. л. сухого порошку кори заливають 250 мл води, а потім кип’ятять 10 хвилин. Відвар витримують протягом 2:00, а потім фільтрують. Приймати його слід по 1 ст. л. тричі на день.

При лікуванні таких розладів, як золотуха, безсоння, судоми, істерія, приймають відвар з коріння калини, який готується так: корінь калини дрібно нарізається, а після 3 ст. л. сировини заливають літром холодної води на півгодини. Протягом півгодини отриманий розчин кип’ятять на слабкому вогні, а потім проціджують. Отриманий відвар виливається в заповнену ванну з температурою води 36-37 ° С. Ванну з відваром необхідно приймати перед сном протягом 15-17 днів. Потім робиться перерва на півт

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті