Калина – корисні властивості, рецепти

26 липня, 2012


Калина - корисні властивості, рецепти Як стверджує народна медицина, немає такого недуги, від якого не врятувала б калина. Її плоди за своїми цілющими властивостями перевершують ягоди малини, а вітаміну С в них більше, ніж у шипшині. Для медичних цілей використовують всі частини рослини: кору, листя, квітки і плоди.

Сьогодні ми поговоримо про це цікаве рослині і присвятимо йому статтю «калина – корисні властивості, рецепти».

Чим корисна калина?

Як вже було сказано, за вітамінної цінності калину прирівнюють до шипшини, ягодам чорної смородини, малини, обліписі, лимонам. Крім високого вмісту вітаміну С, її ягоди багаті каротином, залізом і фосфором, калієм, магнієм, йодом і міддю. Також в її складі є цукру, пектинові, дубильні речовини.

Для хворих на туберкульоз калина – незамінні ліки. Таким хворим необхідно щодня з’їдати по жмені ягід, або пити по 1 ст. л. калинового соку. Також плоди рослини сприяють лікуванню гіпертонії, приводять в порядок нервову систему людини.

Препарати на його основі застосовуються для поліпшення роботи серцевого м’яза, нормалізації пульсу. Корисні властивості, які має калина, знижують рівень шкідливого холестерину, лікують атеросклероз, володіють, жовчогінну, ранозагоювальною ефектом.

Лікарські препарати з неї рекомендують як профілактичний засіб від онкологічних захворювань.

Рослина можна зустріти практично по всій території Росії. Її збирають прямо гронами, заморожують в морозилці або сушать. Морожені плоди втрачають характерну гіркоту, тоді їх можна використовувати для приготування вітамінних чаїв, компотів, киселів, мармеладу, желе. З ягід готують смачну наливку, варять варення.

Рецепти з калини для лікування різних недуг

* Якщо з’їдати по одній пензлику ягід за день, можна нормалізувати роботу серця.
Ягоди діють як м’який сечогінний засіб, виводячи з організму зайву рідину, тим самим зменшуючи набряки. Тому калина також надзвичайно корисна при захворюваннях печінки.

* Щоб позбавитися від авітамінозу, можна приготувати смачні ліки. Для цього, обшпарте свіжі (морожені) ягоди, розітріть їх через сито, змішайте з медом 1:1. З’їдайте по столовій ложці цього засобу натщесерце, запасаючись необхідною кількістю вітамінів на весь день.

* Якщо захворіло горло, з’явилася хрипота, 1 ст. л. подрібнених ягід залийте 1 ст. окропу, укутайте, нехай постоїть пару годин. Потім процідіть і пийте по 1 ст. л. тричі за добу, цим же настоєм полощіть горло.

При лихоманці здавна поїли хворого чаєм з калиною. Калиновий чай також корисний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

* Свіжий сік, відвар, чай з плодів рослини використовують для лікування кашлю, вони сприяють позбавленню від геморою, коліту, виразкової хвороби. За старих часів лікарі лікували пухлини на шкірі, змішавши сік порівну з патокою і змащуючи цією сумішшю хворе місце.

* При бронхіті, запаленні легень, змішайте порівну подрібнені ягоди з медом, залийте 1 л. води. Поваріть на слабкому вогні 10 хв., Процідіть. Приймайте по 0,5 ст. між прийомами їжі.

При кровотечах, в тому числі маткових, з вечора 2 ст. л. кори рослини залийте половиною літра окропу, нехай настій знаходиться в термосі всю ніч. Потім пийте по чверті склянки настою тричі за добу.

* Якщо замучила алергія, шкірні висипання, інші хвороби шкіри, приймайте 2-3 рази за тиждень лікувальні ванни з калиною. Для цього, розламайте 100-300 м. гілочок, залийте їх окропом (4-5 л), накрийте рушником, нехай стоїть 1:00, потім проціджений настій вилийте в підготовлену ванну. Вода повинна бути не вище 37 градусів.

Калина особливо корисна для жінок, так як вона містить прототипи жіночих гормонів. За допомогою рослини успішно лікують мастопатію, маткові кровотечі, хворобливі менструації.

При міомі матки змішайте рівну кількість калинового соку та меду. Приймайте засіб по схемі: Перший тиждень, щоранку, натщесерце, потрібно приймати засіб на кінчику чайної ложки, другий тиждень третину ложки, третю – вранці і ввечері по 1 ч. л., Четверту – вранці, перед сном по 1 ст. ложці. Потім зробіть перерву 1 міс. потім пропийте весь курс, тільки в зворотному порядку.

* Від застуди та грипу подрібніть 20 ягід, залийте невеликою кількістю окропу, додайте мед за смаком. Пийте як вітамінний, жарознижуючий, зміцнюючий засіб.

Протипоказання щодо застосування калини

Препарати на основі рослини не рекомендується приймати при серйозних захворюваннях нирок, підвищеної згортання крові, тромбозі, вагітності.

Ось ми і дізналися рецепти народних засобів, в яких використовується калина, корисні властивості її ягід, а також протипоказання до її застосування. Тим не менш, перед тим як застосовувати рослина для лікування, порадьтеся з лікарем. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті