Капуста на зиму: рецепт капусти маринованої на зиму

26 липня, 2012


 Капуста на зиму: рецепт капусти маринованої на зиму Взимку маринована капуста – одне з найсмачніших страв із зимового раціону людини. Таке блюдо не тільки смачне, але і дуже корисне. Ароматна і хрустка капуста стане прекрасним блюдом не тільки для щоденних сімейних обідів, а й чудово прикрасить святковий стіл, а також стане незамінною закускою для гостей. А ще вона – джерело вітамінів! Тому в будь-якому віці дуже корисно їсти мариновану капусту. Також дуже важливо, що після закваски в ній продовжують зберігатися всі вітаміни, які містилися в свіжому вигляді. До того ж вона навіть корисніше стає. Чому? Та під час бродіння вуглеводи, які містяться в капусті, перетворюються в корисну молочну кислоту. Але щоб заготовлена вами капуста на зиму була смачною, потрібно знати як правильно її готувати. Про це ми з редакцією сайту і хочемо вам розповісти в матеріалі «Капуста на зиму: рецепт капусти маринованої на зиму».

Отже, рада перший. Під час готування не забувайте про те, що капустяні качани повинні бути білосніжними. Якщо ви будете використовувати зелене листя, то розсіл може гірчити.


Порада друга. Протягом усього періоду закваски не забувайте періодично продавлювати капусту за допомогою дерев’яної палиці або нержавіючої вилки.

Завдяки цьому повітря буде рівномірно розподілятися, тим самим бродіння буде краще, а бродильні гази – втечуть.

Порада третя. Не варто додавати занадто багато солі в процесі закваски, так як капуста не любить багато солі. Найоптимальнішим буде близько 250 грам солі на 10 кілограм нашаткованої капусти.

Якщо ви будете точно слідувати рецептом, то у вас обов’язково вийде смачна маринована капуста. Так що, не бійтеся починати готувати її в перший раз, ви обов’язково впораєтеся з приготуванням цього смачного і корисного страви!

Є кілька рецептів, за допомогою яких ви зможете приємно здивувати своїх рідних і гостей. Ось один з них.

Рецепт № 1:

Для маринованої капусти вам знадобиться капуста, сіль і цукор, а також моркву. Для початку беремо велику тертку і натираємо на ній 400 грам моркви. Далі додаємо натерту моркву в нашатковану капусту, причому капусти беремо два кілограми. Солі потрібно додати 5 чайних ложок, а цукру – одну чайну ложку. Всі компоненти перемішуємо і залишаємо в 3 х літровій банці на кілька днів в затемненому місці. Готовність капусти можна легко визначити за смаком.

Не менш смачною буде маринована капуста, приготовлена за таким рецептом:


Рецепт № 2:

Беремо три кілограми капусти і крупно її нарізаємо. До капусти додаємо 300 грам натертої моркви та п’ять часникових головок. Окремо готуємо маринад. Для цього змішуємо по дві столові ложки червоного перцю і солі, п’ять столових ложок цукру і одну столову ложку оцту. Туди ж вливаємо склянку соняшникової олії і киплячої води. Цим маринадом заливаємо капусту, все перемішуємо і доливаємо ще літр окропу. Через три дні капуста готова. Така капуста на зиму виходить соковита і гостра. Взимку вона стане справжнім скарбом серед усіх заготовок на зиму!


Рецепт № 3:

Якщо ви в когось пробували мариновану капусту з яблуками, то тепер ви зможете приготувати її самі. Для цього буде потрібно п’ять кілограм капусти і 300 грам моркви, і звичайно ж, ще й 150 грам яблук.


Беремо тертку, натираємо всі вищеперелічені продукти і перемішуємо. В отриману суміш додаємо 400 грам цукру і 100 грам солі. Не забуваємо про те, що слід додати ще столову ложку перцю і дві горошини перцю. Все перемішуємо ще раз і залишаємо настоятися протягом двох годин. В цей час потрібно приготувати маринад.


Для цього розмішуємо 400 мл оцту в літрі води. Розсіл кип’ятимо, після чого розливаємо в літрові банки. Заповнюємо їх на чверть. Чекаємо, коли маринад охолоне, і після цього кладемо в банки капусту, після чого стерилізуємо банки протягом півгодини. Виходить дуже смачна маринована капуста, яка теж порадує вас взимку.


Рецепт № 4:

Можна приготувати мариновану капусту з буряком. Для цього буде потрібно 8 кілограм капусти на 10 літрове відро. Крім цього потрібно буде 300 грам буряка, 100 грам хрону, стільки ж часнику і петрушки, а також три стручки гіркого перцю, якщо ви любитель гостренького. Втім, цей рецепт капусти і без гостроти доведеться вам до смаку!


Для приготування розсолу слід закип’ятити 4 літри води, додати туди 200 грам солі і стільки ж цукру. Капуста в цьому рецепті ріжеться крупно, качан ділиться на вісім частин. Петрушка і часник ріжеться дрібно, а буряк – кубиками.


Не забудьте натерти хрін на терці. Всі вищеперелічені інгредієнти складаються у відро і заливаються теплим розсолом. Зверху кладе вантаж, після чого двоє діб капуста коштує в кімнаті. Часом заглядайте в відро і продавлювати капусту за допомогою дерев’яної палиці, щоб повітря в ній рівномірно розподілявся, а бродильні гази віддалялися. Через дві доби відро слід винести в холодне місце. Ще добу і виходить гостра і хрустка маринована капуста!

Тетяна,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті