Картопляний крохмаль: рецепт, корисні властивості, користь і шкода, лікування

26 липня, 2012


Картопляний крохмаль: рецепт, корисні властивості, користь і шкода, лікування Батьківщиною картоплі є Південна Америка. На сьогоднішній день, в основному, цей овоч культивується в Китаї, Індії, США, Україні, Росії. В деяких країнах, до цих пір, як в старі часи, його вирощують як декоративна рослина. На нашому ж столі картопля вважається другим хлібом.

Навряд чи можна уявити наш раціон без цього бульби, хоча він є не тільки поживним продуктом. Це джерело корисних, для нашого організму, вітамінів (РР, А, С, Е, Н, групи В). До його складу входить 23 мікро і макроелементів (калій, магній, фосфор, ванадій, мідь, рубідій, бор, алюміній і т.д.). У народній медицині в лікувальних цілях використовується сік картоплі, його шкірка, крохмаль, відвари. Сьогодні на ми поговоримо про картопляний крохмаль, рецепт, корисні властивості, користь і шкода, лікування їм обговоримо.

Корисні властивості крохмалю
Коли ми чистимо бульби, ми навіть не здогадуємося, що разом зі шкіркою видаляємо багато корисні компоненти, яких у самому картоплі набагато менше. Саме в ній містяться ферменти, завдяки яким нашим організмом картопляний крохмаль засвоюється краще.

Крохмаль є основною речовиною в картоплі, і отримують його з самого бульби. За складом і будовою відноситься до вуглеводів, представляючи собою порошок білого, іноді світло-жовтого кольору. У фармакології картопляний крохмаль використовують як основу для різних таблеток, мазей, присипок. У зв’язку з пом’якшувальною і обволікаючим властивістю, крохмаль рекомендують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, оскільки оберігає слизову кишечника при прийомі медикаментів. Також його можна використовувати як протизапальний засіб при недугах у травній системі. Застосовують його для лікування опіків, ванни з додаванням білого порошку сприятливо діють на шкіру, зменшуючи її свербіж; при неврозах, шкірних захворюваннях, дитячих діатезах він також корисний. Крохмаль здатний знижувати рівень холестерину в печінці і крові, прискорювати обмін речовин, знижувати артеріальний тиск, сприяє гарному травленню. При виразці шлунка і гастриті його призначають для дієтичного харчування у вигляді киселю. До складу крохмалю входять кальцій, фосфор, вітамін РР, харчові волокна, білки, вуглеводи, його енергетична цінність складає 313 ккал.

Рецепт крохмалю
Щоб приготувати картопляний крохмаль візьміть бульба пізньостиглих сортів (в них крохмалю більше), підходять бульби будь-якої форми та якості. Колір готової продукції буде залежати від того, наскільки ретельно будуть вимиті бульби.
Потім обробляємо його, видаляючи всі пошкодження; дрібно нарізаємо і пропускаємо через соковижималку. Можна подрібнити на дрібній тертці, але це набагато складніше.

Отриману суміш заливаємо холодною водою, добре перемішуємо. На дрібне сито укладаємо марлю у 2-3 шари, і через нього проціджуємо нашу картопляну рідина в посуд для відстоювання. Залишилася на марлі кашку, перед тим як викинути, промиваємо невеликою кількістю води, зливаючи рідину в тугіше саму посуд, що і перший слив. Залишаємо на кілька годин. Крохмаль за цей час осяде на дно, а зайві частинки спливуть на поверхню. Їх треба акуратно видалити і, не зачепивши білий осад, злити брудну воду, замінивши її на чисту. Перемішуємо і ще раз залишаємо, на 3-4 години, щоб осад відстоявся. Процедуру із заміною води повторюємо весь день, поки не перестануть спливати зайві смітинки. Білизна крохмалю, залежить від частоти промивання.

Для сушіння порошку використовуємо підноси, духовочние листи, розстеливши на них крохмаль тонким шаром, залишаємо в теплому тихому місці, де відсутня протяг чи будь-яке подих вітру, інакше легкий порошок буде розлітатися. Кожен раз, коли підсихає його верхній шар, необхідно перемішувати порошок, щоб крохмаль повністю висох. Інакше він буде згортатися в грудочки і погано зберігатися. Готовий порошок перекладаємо в скляний посуд і щільно загвинчуємо кришкою.

Шкода крохмалю
Крохмалі відноситься до складних вуглеводів, і діляться на дві групи. Перша – природні (нативні), це фрукти, овочі, злаки, горіхи, бобові. Друга – рафіновані, отримані в промислових умовах. До них відносяться біле борошно вищого гатунку, крохмаль і продукція, виготовлена на їх основі. Небезпека не в тому, що ми вживаємо крохмалисті продукти – це крупи, квасоля, коренеплоди. Вона ховається в тому порошку білого кольору, який не має запаху і смаку, т. е в рафінованому крохмалі. Цей крохмаль, у процесі травлення підвищує інулін, що може привести до патології очного яблука, атеросклерозу, порушення гормонального балансу.

Для перетравлення картопляного крохмалю організм використовує ферменти з крові, так необхідні нам при стресах, поганому самопочутті, і тим самим зменшуючи їх запас. У процесі теплової обробки в продуктах з високим вмістом крохмалю з’являється отруйна речовина, що сприяє розвитку онкологічних захворювань.


Чим можна замінити картопляний крохмаль?
Питання не пусте, адже він широко використовується в кулінарії. Але його можна замінити на не менш корисні і доступні загусники. До них відносяться борошно з гарбузового насіння, житнє, гречана; для десерту можна використовувати стружку кокоса. Для киселю скористайтеся клейстером з лляних цільних зерен (проварити третину склянки зерна в літрі води, протягом 2 ч. на тихому вогні).

Лікування крохмалем
Вчені з Польщі досліджували картопляний крохмаль і підтвердили його противиразкову дію. Напевно тому здавна в народній медицині картопляний крохмаль застосовують як протизапальний і обволікаючий засіб при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Також вченими було з’ясовано, що крохмаль посилює синтез вітаміну рибофлавіну, необхідного для нормалізації обміну речовин і правильного травлення. При цьому надмірно завзяте споживання крохмалю призводить до того, що організм не встигає його переробити, він починає гнити і бродити в шлунково-кишковому тракті, ненормально розкладатися. Так що безконтрольно використовувати картопляний крохмаль не варто, важливо щоб користь від нього не звернулася на шкоду. Пам’ятайте, що головний принцип – розумне поєднання та застосування.

* Для лікування алергії приймайте ванни з крохмалем. Для їх приготування заварюєте окропом 4 ст.л. порошку з гіркою. Влийте їх у ванну температурою 37 С і приймайте її до 7 хвилин. Потім заверніться в простирадло і лежачи висихає. Перші 4 ванни приймайте через день, далі 3 ванни – через 2 дні, потім 2 ванни за 14 днів.
* При маститі змішайте по 1/2 склянки соняшникової олії та крохмалю. Складіть суміш в марлевий мішечок і прив’яжіть на 1:00 до грудей.
При опіку присипайте уражене місце крохмалем навпіл сполученим з питною содою.
При бешиховому запаленні прикладайте до уражених ділянок компрес з крохмалю на ваті.
* При гіпертонії натщесерце протягом 2 тижнів кожен день пийте розчинені 15 грам крохмалю в 0,5 склянки води. Контролюйте тиск!

Bakinka,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті