Каша кукурудзяна – рецепт, користь

26 липня, 2012


Каша кукурудзяна - рецепт, користь Кукурудзу люблять багато і з дитинства. Гарячий початок, який вийняли з каструлі, потерли сіллю, був справжніми ласощами. І зараз дуже багато хто любить перекусити гарячими жовтими зернами. Кукурудза має високі поживні якості, багата вітамінами і благотворно впливає на травлення.

Набагато рідше в Росії з кукурудзи варять кашу, і абсолютно марно. Це блюдо популярно в багатьох країнах, багато народів світу вважають кашу із зерен кукурудзи своїм національним блюдом.

Давайте дізнаємося більше про корисні властивості цього блюда, розглянемо деякі рецепти приготування каші, які використовують в різних країнах. Наша тема сьогодні: каша кукурудзяна – рецепт, користь.

Каша з кукурудзи не поступається за своїми корисними властивостями цілісного качани. Вона багата каротином, вітамінами В1, В2, С, Р Р. Регулярне вживання її в їжу позбавить організм людини від радіонуклідів, токсинів, очистить кишечник від отрут і токсинів, тому що містить велику кількість клітковини. Також кукурудзяна мука, з якої готують кашу, містить незамінні амінокислоти – лізин, триптофан.

Наприклад, з борошна кукурудзи в Румунії варять мамалигу. Я пропоную вам старовинний рецепт приготування цього національного блюда:


Як готувати «мамалигу»?

Готувати мамалигу потрібно в товстостінної чавунної посуді . В чавунець засипають кукурудзяну муку дуже крупного помелу (як манна крупа), заливають окропом, солять, перемішують. Накривають замість кришки коржем з тіста і томят в печі, періодично розмішують дерев’яною ложкою.

Каша виходить дуже густий, її викладають на чисту дерев’яну дошку, ліплять руками щось схоже на циліндр.

Коли мамалига охолоне, її ріжуть просто як хліб і подають до столу до різних страв або їдять просто так, запиваючи молоком. Але зазвичай до мамалиги піддають зелень, овочі, домашній сир, сир, сметану, або яйця, бекон і гриби. Таке блюдо поживна і дуже корисне.

В наших магазинах рідко можна знайти кукурудзяну муку. Найчастіше на прилавках зустрічається крупа з кукурудзяних зерен. Але якщо ви захочете приготувати мамалигу у себе вдома, то можна перемолоти готову крупу за допомогою кавомолки, потім злегка обсмажити на сухій сковороді і готувати в духовій шафі.


А ось як готують кукурудзяну кашу в Абхазії, яка називається «Абиста».


Рецепт кукурудзяного «Абисти»?

Для цього рецепта потрібно просіяти через сито 2 ст. борошна із зерен, закип’ятити 5 ст. води (можна використовувати молоко). Потім засипте тонкою цівкою більшу частину борошна в киплячу воду, постійно розмішуючи ложкою, щоб не було грудочок, посоліть. Тепер томіть на дуже слабкому вогні, до напівготовності. Потім досипьте залишилася борошно, гарненько перемішайте, укутайте в ковдру і дайте напарити 15-20 хвилин.

Знову перемішайте, заправте горіховим маслом. Викладіть абисту на чистий стіл, сформуйте форму у вигляді рулету або півкулі, дайте охолонути. Подавати її потрібно з солоним сиром-сулугуні.

В Італії, Швейцарії, Болгарії, Хорватії теж дуже люблять кукурудзяну кашу і вважають її національним блюдом. Італійці називають таку кашу – Полента і рецепт її приготування практично не відрізняється від двох інших. Однак є деякі особливості.


Як готувати «поленту»?

Зваріть густу кашу, на зразок мамалиги. Наріжте брусочками і обсмажте в киплячому рослинному маслі (як картопля фрі). Подавайте як гарнір до м’яса, риби, морепродуктів.

У Росії, хоч і не вважають кукурудзяну кашу національним блюдом, але готують її теж дуже смачно. Спробуйте використовувати такий рецепт:


Класична кукурудзяна каша

Закип’ятіть молоко, розчиніть у ньому сіль, цукор за смаком, засипте кукурудзяну крупу . На 1 л. молока береться 5 повних ложок крупи.

Варіть на повільному вогні 6-10 хвилин, постійно помішуючи ложкою. Потім накрийте кришкою, вимкніть плиту, дайте настоятися каші 15 хв. Все, кукурудзяна каша готова!

Якщо блюдо вийшло трохи густовато, можна розбавити кип’яченим молоком, йогуртом. Якщо каша готувалася для дітей, покладіть в тарілку трохи розпарених в окропі сухофруктів, варення, свіжих ягід.

Для дорослих членів сім’ї страву можна подавати з смаженою цибулею, сиром, смаженими помідорами і бринзою. Кукурудзяна каша відмінно поєднується з тушкованою шматочками гарбузом.


Сподіваюся, вам знадобляться рецепти, адже ви знаєте, чим корисна кукурудзяна каша, користь від її поїдання. Коли будете готувати кашу, пам’ятайте, що це блюдо буде дуже смачним, якщо готувати його в керамічній або чавунної посуді і після приготування дати каші як слід настоятися. Приємного апетиту!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті