Низький рівень гемоглобіну при вагітності

26 липня, 2012


Низький рівень гемоглобіну при вагітності Дане явище дуже поширене у вагітних жінок – називається воно анемія, або ж малий рівень гемоглобіну в крові.

Гемоглобін – це складний білок, що входить до складу еритроцитів і включає в себе дві складові частини: глобін (білок) і гемо (з’єднання заліза). Залізо в його складі дає еритроцитів, а значить і крові, червоний колір. Головна функція еритроцитів в людському організмі – транспортування кисню з легенів, отриманого при вдиху, до органів і тканин тіла.

Під час вагітності у жінки відбувається загальне збільшення крові в організмі і одночасно з цим процентний вміст еритроцитів знижується, що пояснює причини низького рівня гемоглобіну.


Чим загрожує низький рівень гемоглобіну при вагітності?

Описаний процес може призвести до анемії. Ознаки анемії у вагітної – втома і слабкість. Жінка швидко втомлюється, у неї можуть траплятися непритомність, з’являється задишка, запаморочення і поява темних плям перед очима. Крім цього анемія може супроводжуватися випаданням волосся, зниженням артеріального тиску, почастішанням дихання і підвищенням ламкості нігтів.

Анемія зазвичай проявляється після двадцятого тижня вагітності, це час коли плід в організмі починає інтенсивно споживати залізо і зростає його об’єм крові . Норма гемоглобіну в крові при вагітності – 110 г / л, але цей показник відносний і залежить від його рівня до вагітності і особливості самого організму. Тому важливий не рівень гемоглобіну на поточний момент, а як швидко він падав в ході вагітності.

Звичайно ж, низький рівень гемоглобіну під час вагітності потрібно піднімати. Для цього заповніть залізо в організмі шляхом включення містять його продуктів в свій раціон. До них відносяться – гречка, гранат, боби, яблука і шпинат. Для гарного засвоєння заліза сприяє вітамін С і свіже повітря. Важливо пам’ятати, що легше засвоюється залізо з тварин джерел.

Продукти харчування для підняття гемоглобіну при вагітності:

Серце, нирки, біле куряче м’ясо , птиця, риба.

* Квасоля, гречка, жито, горох.

Гарбуз, картопля, крес-салат, цибуля, буряк, гірчиця, зелені овочі.

Сливи, айва, яблука червоні, банани, груші, гранати, хурма, персики.

* Чорниця, суниця, чорна смородина.

Морквяний, буряковий, гранатовий соки.

* Чорний шоколад, червона ікра, волоські горіхи, гематоген, сухофрукти, жовток яйця.

Виявивши знижений гемоглобін у жінок, лікар може призначити спеціальні препарати для відновлення потрібного рівня з вмістом солі заліза. Оскільки застосування цих препаратів може супроводжуватися розладом шлунка, то рекомендується приймати їх після їжі і запивати великою кількістю води.

Олександр,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті