Обліпиха – властивості, рецепти, протипоказання, приготування, заготовки, застосування

26 липня, 2012


Обліпиха - властивості, рецепти, протипоказання, приготування, заготовки, застосування
Опис рослини.

Обліпиха крушиновидная – невелике деревце або колючий дводомний чагарник висотою до 6 м. Відноситься до сімейства лохів. Гілки рослини з колючками. Листя лінійно-ланцетні, цілісні, чергові, знизу сріблясто-білі, зверху сірувато-Темно-зелені. Квітки дводомної лікарської рослини жовтуваті, непоказні, дрібні. Чоловічі квітки зібрані в короткі суцвіття, схожі на колоски, а жіночі сидять в пазухах гілок на коротких квітконіжках по 2 – 5. Плід рослини – це помаранчева м’ясиста овальна кістянка. Цвіте у квітні – травні, плоди дозрівають у вересні – жовтні. Більше дізнатися про рослину ви можете зі статті “Обліпиха – властивості, рецепти, протипоказання, приготування, заготовки, застосування”.

Де рослина поширена?

Поширена в Середній Азії, на Кавказі, у Східній та Західній Сибіру. Обліпиха крушиновидная росте по берегах озер, річок, по заболочених місцях і заплавах.
Лікарська рослина обліпиха крушиновидная широко культивується на промислових плантаціях і садових ділянках.

Обліпиха – заготовки в лікувальних цілях.

Для лікарських цілей запасають плоди, листя та кору обліпихи крушіновідной. Кістянки рослини заготовляють на початку дозрівання.

Для приготування обліпихової олії плоди запасають після їх промерзання. Потім під дерево обліпихи стелять тканину і струшують на неї ягоди. Струшувати плоди лікарської рослини обліпихи крушіновідной в сонячну погоду вкрай не бажано, тому що їх оболонка відтає, і вони тріскаються. Зберігати їх потрібно в замороженому вигляді, тоді наступні 6 місяців плоди рослини збережуть свої лікувальні властивості.

Кору рослини запасають ранньою весною. Для цього на гілках чагарнику робляться кільцеподібні надрізи, які з’єднують поздовжніми надрізами і знімають кору. Її сушать на повітрі, а потім досушують при температурі 35-40 ° С в сушарках. Листя обліпихи крушіновідной заготовляють протягом усього періоду вегетації. Просто сушать.

Приготування обліпихової олії в домашніх умовах.

Їли вами вже зібрана обліпиха, приготування масла з неї не викличе особливих клопотів. Адже в домашніх умовах зовсім не складно приготувати обліпихова масло. Для цього потрібно вичавити сік з дозрілих плодів обліпихи. Масу, що залишилася сушать, подрібнюють і заливають соняшниковою олією в співвідношенні 1:1,5. Протягом 14-20 днів наполягають при кімнатній температурі, помішуючи. Потім масло обережно зливають, звільняючись від осаду.

Хімічний склад лікарської рослини.

Ягоди обліпихи крушіновідной містять вітаміни С, Е, В, В6, В2, К, Р, каротиноїди, вуглеводи, фолієву кислоту, дубильні речовини, цукри, органічні кислоти, жирну олію, флавоноїди, фітонциди, мікроелементи, азотовмісні сполуки.

Обліпихова олія містить стерини, жирні кислоти, фітохітон , фосфоліпіди, беатин і холін.

Обліпиха – властивості.

Сік обліпихи і свіжі плоди стимулюють травлення, надають бактерицидну дію.

Обліпихова олія має протизапальну, бактерицидну, знеболюючим, ранозагоювальні властивості. При місцевому застосуванні воно може регулювати процеси обміну, що протікають в шкірі і в слизових оболонках.

Обліпиха – застосування для лікування.

Свіжі кістянки обліпихи крушіновідной рекомендують при атонічних запорах, зниженій шлунковій кислотності, як природний полівітаміни, застосовують в лікуванні хворих токсичним гепатитом.

Соком свіжих плодів рослини змащують шкіру при гнійних виразках, він використовується як поживне, тонізуючу, пом’якшувальний засіб, в косметичній практиці він застосовується як засіб, що підвищує пружність шкіри.

Екстракт кори обліпихи крушіновідной на спирту перешкоджає патологічного розростання тканин, володіє радіозахисним дією.

Лікарський настій листя рослини застосовується для ванн при подагрі і ревматизмі, його використовують при проносах.

У медичній практиці використовується обліпихова масло. Зовнішньо – для лікування пошкоджень рогівки очей, для загоєння ерозій матки і при інших запальних захворюваннях, для лікування опіків, загоєння трофічних виразок і ран.

Всередину його вживають для лікування печінки, воно полегшує стан при виразці шлунка і 12 – палої кишки. Масло об

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті