Огірки свіжі: корисні властивості, користь і шкода

26 липня, 2012


Огірки свіжі : корисні властивості, користь і шкода Огірки – один з найпоширеніших і улюблених нами овочів на землі. Зараз важко знайти город, в якому б вони не виростали. Так, кожен знає, що таке огірок, але мало кому відомо його походження.

Так, якщо звернутися до історії, то батьківщиною улюбленого нами овоча є Індія, де вперше, багато тисяч років тому, його виростили і спробували. З часом, огірок став улюбленим продуктом і древніх єгиптян, а свою нинішню назву він отримав в Греції (від слова «агурос», що означає «недоспелий»). Час поступово йшло і огірок «захоплював» все нові й нові країни. Таким чином, цей овоч став відомий на весь світ. Сьогодні, дуже важко уявити стіл без огірків або зроблених з нього салатів, особливо в літній період часу. Ну а взимку багато хто любить їх малосольними, квашеними …

Огірок відрізняється хорошим смаком, але ніяк не високою харчовою цінністю, адже на 95% він складається з води. У цьому і криється головний секрет цього овочу. Незважаючи на свій «бідний» склад, регулярне вживання огірків може значно поліпшити стан здоров’я. Отже, розглянемо його корисні властивості огірка.

У чому користь огірка?
Те, що огірок корисний для охочих скинути зайві кілограми, напевно, відомо всім. Його можна їсти в будь-якій кількості – і це не завантажить ні шлунок, ні підшлункову залозу, що є, мабуть, головною умовою при дотриманні легкого і корисного дієтичного харчування. Деякі фахівці навіть рекомендують регулярно проводити розвантажувальні дні, в яких можна є тільки одні свіжі огірки. Дуже цікавий той факт, що вживання цього овоча, незважаючи на його низьку калорійність, надає відчуття ситості, за рахунок міститься в ньому великої кількості клітковини, яка і створює обсяг у шлунку.

Одна з найбільш унікальних особливостей огірка – тартронова кислота, яка сприяє затримці процесу утворення вуглеводів в жири. Тому, якщо ви бажаєте набирати жир повільніше в своєму організмі, то негайно вмикайте цей овоч у свій раціон харчування. В цьому випадку не забудьте і про те, що й інші свіжі овочі містять тартроновую кислоту, наприклад, білокачанна капуста. Тому розумне поєднання двох цих овочів, безумовно, посилить дію будь-якої дієти й користь, яку приносять свіжі огірки буде більш відчутною.

Вище ми говорили, що більшу частину речовини огірка становить вода. Але вона не звичайна і набагато корисніше, ніж та, яку ми звикли щодня пити. Огіркова вода настільки чиста, що її можна зіставити з дистильованою. У тому сенсі, що вона не містить чогось шкідливого як водопровідна вода.
Якщо міркувати з хімічної точки зору, то в її складі містяться не тільки дві молекули водню і одна молекула кисню, а набагато більше корисних мікроелементів.

Це, своєрідний джерело вітамінів. Так, у складі огіркової води можна виявити кальцій, калій, фосфор, залізо, натрій, йод, кремній, магній, вітаміни групи В, РР, С, каротин, пантотенову та фолієву кислоту. Такому багатющої набору може позаздрити будь-який інший овоч. А якщо регулярно постачати всі ці мікроелементи і вітаміни в свій організм, то можна позбавитися від багатьох захворювань.

Огіркова вода плюс клітковина – один з найпотужніших натуральних абсорбентів, які сприяють розщеплюванню отрут, що скупчуються в кишечнику. Цим і пояснюються деякі випадки боротьби проти різного роду отруєнь за допомогою огірка. Регулярне вживання цього овоча в їжу очищає організм від шлаків і токсинів, виводить надлишковий холестерин і є відмінною профілактичним заходом щодо попередження жовчнокам’яної хвороби.

Унікальне поєднання іонів натрію і калію (1:17) – це ще одна особливість , характерна тільки для огірка. Таке ідеальне співвідношення надає м’який, але постійний сечогінний ефект. Саме тому, багато фахівців медичної галузі рекомендують своїм пацієнтам вживати якомога більше огірків при таких захворюваннях, як цистит, недугах жовчовивідних шляхів, печінки і нирок.

Люди, в чиєму раціоні харчування присутній огірок, набагато рідше страждають запаленням і порушенням перистальтики кишечника. Тому, якщо вас часто турбують коліти, особливо спастичні, то регулярно вживайте цей овоч. Втім, огірок здатний поліпшити стан практично при будь-якій проблемі, пов’язаної з шлунково-кишковим трактом. Єдине виключення – діарея. При цьому недугу вживання огірка протипоказано. Також, краще не їсти цей дар природи годуючим матусям: так як це може привести до появи деяких розладів у крихти.

З давніх пір, в народній медицині використовували і продовжують використовувати огірковий сік для втамування спраги і як прекрасного жарознижуючий засіб. Крім того, він був незамінним ліками при захворюваннях, під час яких виникала небезпека зневоднення організму, наприклад, при опіку або лихоманці.

Калій, що міститься у великих кількостях, благотворно впливає на судини і серце. Так само, постійне вживання огірка може бути відмінним захистом від целюліту. Кальцій, якого також чимало в даному овочі, сприяє зміцненню волосся, нігтів і зубів. А легкозасвоюваний йод у складі огірка є відмінним профілактичним засобом від різних хвороб щитовидної залози. Також, включивши в раціон харчування цей дар природи, можна нормалізувати рівень цукру в крові за рахунок містяться в ньому інсуліноподібний речовин. До речі, їх більше в гірких його видах. Тому, огірок посівної – незамінний продукт в раціоні харчування кожного цукрового діабетика.

Огірковий сік покращує стан зубів і ясен. Огірки корисні при запамороченні від перевтоми. Кашка з огірків – косметична маска і зовнішній засіб при запаленнях шкіри, пухлинах і висипах.


Коротка довідка по огірках

Калорії, на 100 грам – 15 ккал
Білки, 0.8 гр
Жири, 0,1 гр
Вуглеводи, 3,0 гр
Глікемічний індекс – 20


Якої шкоди можуть принести огірки?
Кому ж можуть бути шкідливі настільки корисні свіжі огірки? Ну, по-перше, тим людям, у кого є проблеми з шлунково-кишкового тракту з підвищеною кислотністю. Огірки підвищують і без того високу кислотність, а значить їх краще мало їсти чи не їсти зовсім при виразковій хворобі і гастритах. По-друге, вони шкідливі годуючим мамам через свого слабящего дії. По-третє, шкода перші огірки, вирощених у теплицях для продажу також явно очевидний. Що підтверджують випадки отруєнь та діареї від їх споживання, про що багато пишеться на сторінках газет навесні і на початку літа.

Ось ми і поговорили про огірки свіжі, корисні властивості, користь і шкода яке від них є розповіли . На сьогоднішній день ще не до кінця розкриті всі корисні властивості цього овочу. Тому дуже важко переоцінити огірки, властивості, якими вони наділені і зрозуміти всю користь, яку дає нам регулярне його вживання.

Рінат Абдрахімов,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті