Олів’є салат – рецепт салату з ковбасою, яблуком, простий і класичний

26 липня, 2012


Олів Напередодні новорічних і різдвяних свят, багато хто шукає цікаві кулінарні рецепти звичного новорічного салату «Олів’є». Тому ми зібрали для вас його кращі рецепти салату і цікаві факти про нього. Детальніше про них у статті «Олів’є салат – рецепт салату з ковбасою, яблуком, простий і класичний».

Французький ресторатор і шеф-кухар мосьє Олів’є Люсьєн в 60-ті роки позаминулого століття володів відомим трактиром «Ермітаж »на Трубній площі в Москві (зараз це кут Неглинної вулиці, будівля корчми і раніше там). Бажаючи порадувати багатих росіян гурманів, Олів’є ввів в меню страву «Майонез з дичини».

Відварене м’ясо куріпок і рябчиків викладали на блюдо в апетитному желе з бульйону, поруч викладали шийки варені ракові, шматочки яловичого мови. Всі поливали соусом «провансаль». У центр блюда викладали картоплю з маринованими огірочками маленькими і порізані варені курячі яйця. Шеф-кухар планував, що картопляна гірка послужить прикрасою. Але російські споживачі побажали їсти все одразу, що на блюді лежало. Дизайн страви був зруйнований, все перемішали з соусом і їли одночасно. Естетичні та професійні почуття Люсьєна були серйозно зачеплені. На наступний день, з почуття презирства і незадоволеного самолюбства Олів’є відразу змішав всі інгредієнти разом, щедро заправивши майонезом, і … на світ з’явився салат, що займає по впізнаваності та популярності в Росії перше місце протягом уже півтора століття.

За минулі роки початковий справжній рецепт салату «Олів’є» був загублений і багаторазово переписаний. На його основі придумані і впроваджені не тільки в російську, а й у міжнародну кухню деякі ітерації цього блюда. Сьогодні ми з радістю поділимося цікавими рецептами. Сподіваємося, що вам захочеться приготувати їх все.

Рецепт № 1. Класичний салат Олів’є від Люсьєна Олів’є (в редакції 1904 року)

Інгредієнти: рябчики – дві штуки, мова телячий відварний – один, паюсна ікра (суміш осетрової і севрюжья ікри) – 100 грам, двісті грам салату свіжого типу «Айсберг», дві дюжини (24 штуки) варених раків або банка консервованих омарів або банку консервованих крабів, двісті грам маленьких маринованих огірочків (або пікулів), 200 грам сої «кабуль», два великих свіжих огірочка , 100 грам каперсів, п’ять крутих яєць. Всі продукти подрібнити у формі дрібних кубиків і шматочками розмірами не більше 0,7 х0, 7 см.

Заправка: 400 грам рослинного масла (оливкової), столова ложка французької пастоподібної гірчиці, французький оцет (за смаком кухаря) , два збитих сирих яйця. У яйця вводимо насамперед масло, перемішуємо, потім – оцет. Приправа для соусу – прованські трави (виробництво – Франція).

Рецепт № 2. Рецепт салату Олів’є з ковбасою «Радянський»

Інгредієнти: картопля в мундирі – чотири штуки, дві варених моркви, двісті грам докторської ковбаси, одна середня ріпчаста цибулька, чотири крутих яйця, сто грам зеленого горошку, три маринованих або солоних огірка, сіль, перець за смаком.


Заправка: майонез «Провансаль» заводський, 67%-ной жирності. До речі, за радянських часів найбільш популярним був майонез в маленьких скляних баночках Московського масложирового комбінату, який зараз належить компанії «Unilever», власнику бренду «Calve».


Рецепт № 3. Салат Олів’є з яблуком XXI століття (з качиної грудкою)

Інгредієнти салатні: сто п’ятдесят грам шинки сирокопченого, двісті грам качиної грудки, одна велика варена картоплина, одне круте яйце, пара свіжих огірочків, одна морквина, половина зеленого яблука, шістдесят грамів консервованого горошку, сіль і перець. Заправка: густий «заводській» майонез, 67% жирність.

Маринад для качки: п’ятдесят грам фінського соєвого соусу, п’ять грам свіжого тертого імбиру, один часниковий зубчик, три масла по чайній ложці: кунжутне, рослинне, Трюфельне, чайна ложка рідкого меду, кінза і червоний мелений перець – чверть чайної ложки.

Інгредієнти для красивої і смачної подачі страви: тридцять креветок, чверть свіжого огірка, чверть помідора, шістдесят грам майонезу, шість гілочок кропу, 6 скибочок хліба бородінського, столова ложка оливкової олії.

Приготування:

1) Качину грудку натріть маринадом і залиште в ньому лежати дві доби в холодильнику.

2) Дістати качину грудку з маринаду, видалити шкіру, м’ясо обсмажити до напівготовності, не пересушувати. Остудити, кубиками дрібними накришити.

3) Нарізати всі продукти для салату у велику миску. Огірки свіжі і яблука перед нарізуванням очистити від шкірки. Чим менше зможете подрібнити продукти ножем, тим смачніше буде ваш салатик.

4) Перемішати всі подрібнені продукти, в тому числі, качину грудку, заправити соусом, посолити і поперчити.

5) Взяти скибочка хліба бородінського, викласти на неї порцію готового «Олів’є», прикрасити креветочкамі і кропом, покласти в середину великої тарілки. Нарізати овочі для прикраси, розкласти навколо салатики і скропити олією оливковою.

Рецепт № 4. Салат Олів’є простий вегетаріанський пісний (з яблуками і цибулею)

Інгредієнти: картопля в мундирі – шість штук, чотири варених моркви, одна середня ріпчаста цибулька, одне яблуко зелене, сто грам зеленого горошку свіжого, сто грам зеленого горошку маринованого (рідина злити), три маринованих або солоних огірка, два свіжих огірка, очищених від шкіри; розм’якшене в крутому окропі соєве м’ясо – 200-300 грамів, сіль, перець чорний, прованські трави, свіжа зелень – петрушка, кінза – за смаком.

Заправка – домашній соус, приготований власноруч: 400 грам рафінованої оливкової олії, оцет – столова ложка, паста гірчиці, сіль, цукор за смаком, лимонний сік з половинки плода. Приємного апетиту!

Катерина Сільська,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті