Оливкова олія – корисні властивості

26 липня, 2012


Оливкова олія - корисні властивості Оливкова олія, корисні властивості плодів оливкового дерева знали ще середземноморські жителі в V столітті до нашої ери. Сьогодні лідируючі позиції з продажу і якості оливок займає Іспанія.
Але дане дерево досить широко поширене і в Криму, а також на території Середньої Азії і в Закавказзі.

Масло, яке отримували з його плодів, має масу цілющих властивостей завдяки великій кількості мікроелементів, серед яких вітаміни (В і С), каротин, пектини, білки і цукор. Саме тому, оливкова олія отримало свою другу назву «рідке золото».

На території Стародавнього Риму вважалося, що можна обійтися без вина, але ніяк без оливкової олії. Його використовували як в кулінарії, так і при різних християнських обрядах.

Оливкова олія містить в собі різні жирні кислоти, такі як олеїнова, линолієва і ліноленова, які сприяють зниженню ризику ожиріння, хвороб серцево-судинної системи, діабету, а також надають позитивний вплив на органи шлунково-кишкового тракту і омолоджування людського організму.

Завдяки тому, що при вживанні оливкового масла, підвищується рівень «хорошого» холестерину, «шкідливий» холестерин падає, що веде до зниження ризику атеросклерозу.

Також воно має неповторний вітамінний комплекс, що складається з вітамінів А, О, Б, який покращує і прискорює засвоєння вітамінів, розчинених у жирах.

І що важливо, кислоти, які містяться в оливковій олії, є основою для будівельного матеріалу клітинних оболонок. Ряд спостережень, проведених вченими довів, що у дітей, при систематичному застосуванні масла, краще відбувається розвиток кісткової системи.

Крім цього, оливкова олія славиться своїми антисептичними властивостями. Ще в давнину його використовували в якості різних бальзамів, для запобігання захворювань, пов’язаних з порушеннями в роботі серця та органів травлення. Також відомо імуностимулюючу дію цього чудо продукту.


Вживання оливкової олії рекомендовано приймати людям, що страждають гіпертонією, так як речовини, що містяться в продукті, знижують артеріальний тиск.

Важливо відзначити зменшення кількості жирових клітин, які нерідко стають причиною подальшого тромбоцитоза, нормалізацію в роботі жовчовивідних шляхів. І, звичайно ж, цей продукт незамінний в боротьбі проти старіння клітин і розвитку ракових захворювань.

Оливкова олія рекомендують вживати для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, так воно сприяє гарній роботі органів, що беруть участь у травленні (шлунок , кишечник, печінка, підшлункова залоза).

Відомі випадки ізлечіванія від виразкової хвороби шлунка або дванадцятипалої кишки. Людям, страждаючим запорами і нерегулярним стільцем, рекомендується приймати масло по одній чайній ложці на голодний шлунок вранці.


Оливкова олія можна приймати і вагітним, і годуючим матерям, що позитивно впливає на зростання мозку і розвиток нервової системи малюка. Це пов’язано з наступним: до його складу входять жирні кислоти, практично ідентичні тим, які входять до складу материнського молока.

Французькі фахівці в області дієтології дійшли висновку, що корисні властивості олії дарують людям життєві сили і красу, продовжуючи при цьому життя і попереджаючи численні захворювання.

Дієтологами були проведені дослідження, результати яких свідчать, що регулярне використання в раціоні оливкового масла поліпшує пам’ять. А у людей, кому за 50, рідше спостерігаються скарги на вікові недуги.

Говорячи про рак кишечника, слід зазначити, що серед людей, які систематично заправляли салати оливковою олією, а не якихось інших, набагато рідше був поставлений цей діагноз.

Але в цьому питанні важливо відзначити, що мова йде про олію в натуральному вигляді (хоча масло, піддане тепловій обробці жодним чином не шкодить нашому здоров’ю). А кардіологи дійшли висновку, що оливкова олія скорочує ризик інфаркту міокарда аж на 70 відсотків.

Позитивний вплив чудо масло робить і на роботу жіночих статевих органів і сприяє зачаттю. Таким чином, можна сказати, що у оливкового масла майже немає протипоказань і застосовувати його можуть практично все.

Цей чудовий продукт широко використовується і в косметології, так як його омолоджуючі властивості були відомі ще в далекому минулому. Зараз досить рідко можна знайти таку олію в натуральному вигляді в складі косметики, але все ж його істинних шанувальниць дуже багато.

Є кілька засобів для чутливої шкіри, які допоможуть заспокоїти її. Таку маску легко приготувати вдома. Ось один з рецептів: беремо 0,5 банана, огірок, 2 столові ложки оливкової олії. Подрібнити, перемішати. Потім нанести маску на 0,5 години, а потім змити її прохолодною водою.

Для догляду

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті