Опис, лікування листям, лікарські властивості, заготівля малини на зиму

26 липня, 2012


Опис, лікування листям, лікарські властивості, заготівля малини на зиму Перший малиновий сад в Підмосков’ї ще в 12 столітті заклав Юрій Долгорукий. З тих пір люди цікавляться цією ягодою і в наш час багато дачники вирощують садову малину у себе на присадибних ділянках. Вона більша і збирати її набагато зручніше. Однак корисна і дика малина. У ній концентрація корисних речовин значно вище, ніж в садової. Щоб ви знали про цю ягоді більше, ми з редакцією сайту підготували матеріал про неї включає розповідь – опис, лікування листям, лікарські властивості, заготівля малини на зиму.

Опис малини

Кущ малини може досягати двох метрів у висоту. Стебла слабодревесневающіе і слабошіповатие зі складними непарноперистим листям яйцевидної форми. Кінцевий лист з черешком. Нижня сторона листа має беловойлочное опушення, верхня більш темна. Квітки у неї – білою або рожевого забарвлення, п’ятипелюсткові, розташовані в невеликих кистях. У насінні міститься жирне бистровисихающей масло.
Час дозрівання плодів малини (ягід-Костянок) залежить від місця її виростання і погодних умов. Малина лісова росте на лісових галявинах і узліссях, схилах гір. Чим суворіші клімат і природні умови, тим пахучіше і корисніше її плоди.

Лікарські властивості малини

Малина містить бета-ситостерин (протисклеротичні властивості), кумарини (нормалізують згортання крові), антоціани (зміцнюють капіляри), саліцилову кислоту (знижує температуру), дубильні речовини (в’язке властивість при проносах, гемороїдальних кровотечах), клітковину (очищає кишечник), мідь (природний антидепресант), вітаміни А, РР, Е (очищають організм від токсинів, підтримують в тонус шкірі).

Завдяки такому хімічному складу малина з давніх пір лікарями використовується для лікування недуг людини. Причому для цього використовуються не лише ягоди, а й листя чагарника.

Лікування листям малини

• Настій з листя малини розм’якшує родовий канал у вагітних жінок і сприяє сутичок, тонізує м’язи матки. При запаленнях прийміть сидячу ванну з настоєм з малинових листя, або робіть спринцювання. На літр окропу візьміть 50 г сухого листа.

• Вилікувати нирки можна відваром з листя і ягід малини. При його прийомі досягається сечогінний ефект.

• Листя малини володіють терпкою властивістю при проносах; шлунковому, маткових, гемороїдальних кровотечах.


• Листя малини використовують в косметології. Ними лікують проблемну шкіру і вугрові висипання. Переважно брати для масок свіжі подрібнені малинові листя або сік.

• При застуді та грипі пийте чай з малинових листя. Заваріть 10 г сухого листя склянкою окропу і вживайте в період хвороби.

• При стоматиті, ларингіті застосовуйте полоскання. Для цього залийте 20 г сухого листя малини склянкою окропу і настоюйте 30 хвилин.

• Від кашлю, бронхіту приготуйте цілющий розчин з малинових листя. Заваріть 40 г сухої сировини в 400 л окропу. Пийте по 100 г протягом дня.

Заготівля малини на зиму

Листя малини заготовлюйте навесні, коли вони молоді і соковиті. Вимийте під проточною водою, просушіть, наріжте і поставте сушитися в тіні. Можна і в духовці, але природна сушка листя переважно. Зберігайте листя малини в закритих банках. Вихід листя – 10% від ваги сировини.

Найбільш підходяща температура для сушки плодів малини – 50 градусів на початку процесу і в кінці, 70-85 градусів за Цельсієм в середині. Якщо будете сушити на сонці, то спочатку малину треба виставити в тінь на 4:00, а після цього винести на сонці. Завершуючи сушку, ягоди ще 3:00 повторно витримайте в тіні. Сировина часто акуратно перемішуйте, а дверцята духовки нещільно прикривайте. Сушка завершена, коли плоди сухі, еластичні і при стисненні сік не виділяють. З 1 кг свіжої малини виходить 100-300 г сушеного продукту.

Малинове повидло

Малину відсортуйте, вимийте і підсушіть. Протріть підготовлену малину через густе сито, щоб відокремити від насіння. До 1 кг малинового пюре додайте півкілограма цукру. Виварюють, постійно помішуючи, до загусання. Потім викладіть в банки. Коли малинове повидло охолоне і покриється блискучою скоринкою, закупорьте банки.

Про малиновою пасті і сирі дуже мало відомостей, але ж їх без особливих зусиль можна приготувати в домашніх умовах. По суті, сир і паста є згущене повидло, засушене тонким пластом. Повидло вже з самого початку треба сильніше виварювати. За консистенцією малиновий сир менш густий, ніж паста. Для приготування пасти візьміть дуже густе повидло. Виварити повидло і в гарячому вигляді налийте тонким шаром на лист, змащений олією і накритий промасленим папером. Викладіть на неї шар повидла (для пасти – 2 см завтовшки, для сиру – 3 см). Сушіть поступово, щоб уникнути утворення твердої кірки, тому що вона перешкоджає випаровуванню води. У результаті середній і нижній шари не просушуються, не пропікаються і швидко псуються.

Сушіть малиновий сир і пасту повільно (не менше 8:00) і рівномірно у відкритій духовці при 60 градусах. Зверху накрийте папером. Сир повинен вийти м’якше пасти, тому його сушать менше (6:00). Не пересушуйте пасту, тому що при тривалому зберіганні вона підсихає і стає дуже твердою. Продукти повинні вийти тягучими. Прилиплу папір змочіть водою і зніміть. Гарячі сир і пасту наріжте кубиками, обсипте цукровою пудрою, остудіть і запакуйте. Якщо малиновий сир і паста сильно затверділи, їх можна проварити перед вживанням.

Консервована натуральна малина

Її готують без цукру. Отже, консервована натуральна малина – дієтичний продукт. Вона також може бути напівфабрикатом, з якого ви згодом зможете приготувати начинку для пирога, варення або компот. Для заготівлі малину ретельно і акуратно вимийте, підсушіть, укладіть в банки (0,5 л). Закип’ятіть воду і залийте малину. Стерилізуйте, накривши кришками 10 хвилин. Потім засукайте і остудіть. Насолоджуйтеся приємним малиновим смаком, і будьте здорові!

Олена Шейна,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті