Овес – лікування, корисні властивості, застосування в медицині, протипоказання

26 липня, 2012


Овес - лікування, корисні властивості, застосування в медицині, протипоказання
Опис.

Лікарський трав’яниста рослина заввишки 0,6-1 м сімейства злаків. Стебло вівса посівного прямостоячий, борозенчасте, з явно вираженими міжвузлями. Листя рослини вузькі, довгі, дворядні, чергові. Квітки рослини зібрані в волотисте суцвіття, дрібні, розташовані на кінцях стебел. Його плід – пленчатая зернівка. Овес посівної цвіте в червні – серпні, його плоди дозрівають в липні – вересні. Овес посівної вирощується як зернова культура.

Заготівля.

Для виготовлення препаратів використовують надземну частину рослин і неочищена зерно. Траву вівса посівного збирають під час цвітіння і відразу сушать. Солому вівса посівного заготовляють під час жнив.

Хімічний склад.

До складу зерен рослини вівса посівного входять білки, крохмаль, клітковина, жири, вітаміни групи В, неорганічні речовини (цинк, марганець і залізо), холін, органічні кислоти, алкалоїди. У надземній частині рослини знайдені мінеральні сполуки, флавоноїди, сапоніни.

Які має овес корисні властивості?

Овес посівної добре зміцнює нервову систему і гарний тонізуючу засіб. Він нормалізує жировий обмін, діє як м’яке проносне, посилює перистальтику кишечника, виводить шлаки. Рослина володіє, антиоксидантні, заспокійливими і пом’якшуючими властивостями.

Овес – застосування в народній медицині.

Овес в медицині допомагає відновити сили при втомі, використовується при порушенні апетиту і астенії.

Слизові відвари з вівса посівного застосовуються при виразці шлунка, гастритах, астенії, хворобах, пов’язаних із загальним порушенням харчування, при вірусному гепатиті, ентероколітах, при хворобі дванадцятипалої кишки.

Овес посівної необхідно включати в раціони харчування хворих, що страждають захворюваннями нервової системи, атонією кишечника, порушенням ритму серцевої діяльності.

Вівсяна крупа і вівсяні висівки знижують рівень холестерину в крові.
Рослина овес і його продукти корисні при лікуванні діатезу у дітей, хронічного дерматиту, екземи.

Надземна частина рослини вівса посівного – прекрасний тонізуючий засіб для всього організму, корисне при нервовому та фізичному виснаженні. Її використовують при затяжний застуді, розсіяному склерозі і недостатності функції щитовидної залози і естрогенів.

У косметичній практиці застосовують маски, вироблені з вівсяного толокна, при млявою і в’янучої шкірі. Примочки з відвару неочищеного зерна рослини допомагають власникам сухої лупиться шкіри.

Ванни з відваром з вівсяної соломи радять при холодних ногах, при відмороженні кінцівок, шкірних захворюваннях, ревматизмі, ішіасі.

Овес – лікування за народними рецептами.

Настій при артриті.

Столову ложку подрібненої соломи вівса посівного залийте 250 мл щойно закипілої води, настоюйте 1 / 2 години, процідіть. Пийте тричі на день до прийому їжі по півсклянки.

Настій рослини при діатезі.

2 столових ложки зерен вівса посівного залийте пів літра щойно закипілої води, настоюйте 3 години, процідіть. Пийте 4 рази на день по півсклянки.

Настій при холециститі.

500 грам зерен вівса залийте літром щойно закипілої води, настоюйте 40 хвилин, процідіть. Пийте тричі на день по 1/2 склянки.

Відвар при грипі.

Стакан зерен вівса посівного залийте літром кип’яченої холодної води, настоюйте всю ніч. Вранці кип’ятіть на невеликому полум’ї вогню, поки овес не увариться до 1/2 об’єму, потім процідіть, а сировину відіжміть. Пийте дня в теплому вигляді.

Відвар рослини як сечогінний і жовчогінний засіб.

Стакан зерен вівса посівного залийте літром щойно закипілої води, на невеликому полум’ї вогню випарюйте до 1/4 обсягу, остудіть, процідіть.
Пийте 3-4 рази на день по 1/2 склянки.

Відвар при каменях у жовчному міхурі.

1/2 склянки зерен вівса посівного залийте 750 мл киплячого молока. Поставте в гарячу духовку на 1,5-2 години, фільтруйте. Пити протягом дня.

Відвар при бронхіті.

1/2 склянки зерен вівса залийте 2 л молока, томіть 1,5 – 2:00 в духовці, фільтруйте. Пийте по склянці на ніч.

Відвар рослини при циститі.

Стакан неочищених зерен вівса посівного залийте 250 мл води. Далі нагрівайте на киплячій водяній бані, поки не випарується 1/2 обсягу, фільтруйте. У відвар додайте 2 столових ложки меду, прокип’ятіть 5 хвилин. Пийте по півсклянки двічі-тричі на день.

Відвар для приготування ванн.

1/2-1 кг соломи вівса посівного залийте кількома літрами води, кип’ятіть 1 / 2:00 , остудіть, профільтруйте.

Відвар для зовнішнього застосування при ревматизмі.

300 грам соломи вівса посівного залийте 10 літрами води, кип’ятіть 1 / 2:00, охолодіть до 32-33 ? С. Приймайте ножні ванни.

Відвар при циститі для зовнішнього застосування.

250 грам подрібненої вівсяної соломи залийте З літрами води, кип’ятіть на невеликому полум’ї вогню 1 / 2:00, потім процідіть. Використовуйте для прийому ванн від 5 до 10 хвилин при 35-36 ? С. Одночасно приймайте відвар всередину.

Відвар при циститі для внутрішнього застосування.

2 столових ложки соломи вівса посівного залийте 250 мл гарячої води, кип’ятіть на невеликому полум’ї вогню 3 хвилини, потім охолодіть , і процідіть. Пийте 3-5 разів на день по 1/4 склянки.

Відвар рослини із зерна.

Столову ложку неочищеного зерна вівса посівного залийте літром води, і кип’ятіть 3 хвилини, остудіть , процідіть. Умивайте відваром обличчя при сухій шкірі.

Настоянка як тонізуючий і зміцнюючий засіб.

Подрібніть зелену траву вівса посівного, заповніть цією масою півлітрову пляшку, залийте горілкою, настоюйте в темному місці 2-3 тижні, і періодично струшуйте її. Процідіть, сировина відіжміть. Пийте тричі на день до прийому їжі по 20-30 крапель в столовій ложці води.

Овес – протипоказання.

Під час лікування вівсом потрібно виключити кави, всі спиртні напої, дотримуватися помірності в їжі.

Він протипоказаний хворим з гіперчутливістю до компонентів які входять до складу рослини, з серцево-судинної недостатністю, нирковою недостатністю. Передозування може викликати головний біль.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті