Овочі та фрукти: значення в харчуванні людини

26 липня, 2012


Овочі та фрукти: значення в харчуванні людини Овочі та фрукти, значення в харчуванні людини яких ми і будемо зараз розбирати, займають досить важливе місце в раціоні. Їх значення для нашого здоров’я не можна переоцінити. Збалансоване харчування передбачає постійну наявність їх в меню. Овочі та фрукти неможливо замінити ні на які альтернативні продукти, в них високий вміст корисних речовин – вітамінів, мінералів, вуглеводів і органічних кислот.

Крім того вони містять біологічно активні сполуки, необхідні для нормальної роботи організму, стимуляції імунітету і попередження захворювань крові, серцево-судинної та нервової систем, недуг травного тракту. Також вони незамінні при атеросклерозі і різних порушеннях в обміні речовин.


До складу фруктів і овочів входить багато пектинових речовин, а також клітковини. Вони дуже корисні для нашого організму. Так клітковина, наприклад, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, оптимізуючи рухову активність кишечника і покращуючи травні процеси.


Завдяки її наявності в щоденному раціоні, з організму виводяться продукти розпаду і різні шлаки і холестерин. Пектинові речовини являють собою складні полімери, здатні діяти як детоксиканти, виводячи з організму і нейтралізуючи токсини, незалежно від їх походження. Особливо важливим це є для людей, які постійно стикаються з шкідливим виробництвом.


Роль фруктів і овочів у харчуванні людини хоч і велика, але вона безпосередньо залежить від їх біологічної цінності, способу зберігання або переробки . Особливо це позначається на наявності вітамінів в їх складі. Якщо з фруктів готувати варення, то кількість аскорбінової кислоти знизиться наполовину, а то й більше. А багатий зміст вітамінів дуже важливо для нашого організму.


Постійна наявність їх в раціоні дає можливість нашому організму успішно протистояти різним захворюванням. Особливо важлива наявність вітамінів А і С. Їх дефіцит призводить до різних порушень, які виражаються проблемами обміну речовин, різким погіршенням зору, випаданням волосся, лущенням шкіри і навіть кровоточивістю ясен.


Високий вміст вітамінів спостерігається в таких продуктах як зелений лук, помідори, капуста, боби, морква, чорна смородина і різні цитрусові.


У фруктах містяться так звані солі органічних кислот, які допомагають нейтралізувати кислі продукти, які є в організмі. Це особливо важливо при цукровому діабеті. Також це необхідно для підтримки балансу в реакції тканин і рідин.


Що ж стосується мінеральних солей, то вони необхідні для функціонування підшлункової залози, слинних залоз і печінки, що важливо для нормального засвоєння решті споживаної їжі.


В овочах і фруктах багато калію, який здатний позитивно впливати на кровопостачання мозку, а також посилити виведення солі та води нирками.
Цей елемент важливий і для передачі нервових імпульсів. Споживання калію необхідно при захворюваннях серцево-судинної системи та ниркових недуг.


В овочах і фруктах міститися й інші важливі мікроелементи, такі як залізо, мідь, цинк, йод, фтор і марганець. Кожен з них потрібен нашому організму. Адже при недоліку якого елемента порушується баланс у функціонуванні всіх його систем, що призводить до уповільнення росту, появи різних захворювань і, врешті-решт, до передчасного старіння. Тому щоденне споживання овочів і фруктів дуже важливо.


Особливо це стосується вагітних жінок. Рослинні продукти здатні поліпшити травлення і підсилити апетит, а також не дати розвинутися дисбактеріозу. У них немає жирних кислот і холестерину, а вміст корисних речовин максимально високо.


Саме овочі та фрукти використовують для перших прикорму немовлят. З них роблять соки і пюре, що містять багато вуглеводів і глюкози. Для малюків рекомендується використовувати екологічно чисті продукти, вирощені на тій території, де ви живете.


Сучасні технології дозволяють переробити фрукти і овочі без істотних втрат у харчовій цінності. Для збереження всіх їх властивостей в домашніх умовах необхідно дотримуватися нехитрі правила.


Не варто мити продукти гарячою водою або замочувати в рідині надовго. Також рекомендується знімати шкірку як можна більш тонким шаром. Якщо ви готуєте овочі – найкраще відварити їх на пару або стушкувати.


При консервації використовуйте добре простерилізовані банки і закривайте їх щільно металевою кришкою – це забезпечить довге зберігання без втрат в якості.


Овочі та фрукти варто споживати не тільки в переробленому, але і в сирому вигляді. Але в зимовий час це не завжди можливо. Тоді вам на допомогу прийдуть консерви, а також квашені продукти – помідори та капуста. Вони також зберігають багато корисних організму речовин.

Але так чи інакше харчове значення овочів і фруктів у харчуванні людини важко переоцінити. Вони необхідні нам щодня для забезпечення нормального функціонування нашого організму. А тому, якщо ви мало споживаєте їх, обов’язково заповните цю прогалину!

Катерина,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті