Здорове раціональне харчування школярів і студентів вузів

26 липня, 2012


Здорове раціональне харчування школярів і студентів вузів Правильне раціональне харчування – запорука нашого здоров’я. Яким воно має бути? По-перше, збалансованим, по-друге, помірним і, по-третє, різноманітним. На жаль, багато хто з нас не приділяють йому належної уваги, але ж багато захворювань виникають саме через це.

У цій статті на сайті я розповім яким має бути здорове раціональне харчування школярів та студентів вузів. Чому цікава саме ця категорія осіб? Справа в тому, що саме в цьому віці організм росте, формується, міцніє, тому йому так необхідні вітаміни і мікроелементи.

Звичайно, в інтернеті ви зможете знайти велику кількість рекомендацій та довідників про правильне харчування. Пам’ятайте, що не існує ідеальних правил, які б підходили абсолютно всім. У кожної людини існує індивідуальна непереносимість до того чи іншого продукту. Тому, вибудовуючи свій особистий раціон харчування, в жодному разі не можна забувати про це.

Меню необхідно підбирати, грунтуючись на деяких основних принципах. Ось вони:

1. Енергетична цінність раціону повинна відповідати енерговитратам учня. Тобто, підбираючи ті чи інші продукти, необхідно враховувати кількість калорій: співвідношення жирів, вуглеводів і білків. Таким чином харчування і буде правильним і раціональним.
2. Харчування студентів і школярів має здійснюватися за принципом збалансованості. Тут мається на увазі, що включені продукти повинні містити в собі всі необхідні для організму компоненти: вітаміни і мікроелементи.
3. Меню має бути максимально різноманітним. Пам’ятайте, що різноманітність – основна умова забезпечення збалансованості.
4. Режим харчування повинен бути оптимальним. Тобто, прийоми їжі повинні проводитися в один і той же час. Вечеря повинна бути не менше ніж за 2 години до сну.
5. Раціон необхідно складати з обов’язковим урахуванням індивідуальних особливостей школяра або студента. У нього не повинні потрапити алергенні продукти.
6. Технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв повинна забезпечувати високі смакові переваги і максимально зберігати всі корисні речовини.
7. Під час зберігання, транспортування продуктів, а також приготування і роздачі страв потрібно дотримуватися всі санітарні вимоги.

При складанні раціону харчування для школярів і студентів потрібно враховувати наступні фактори:

• Зростання організму цього віку можна зіставити зі зростанням немовляти першого року життя.

• В організмі відбувається розвиток всіх основних систем: опорно-рухової, нервової, серцево-судинної, м’язової маси. Крім того, йде зміна на гормональному фоні, пов’язане зі статевим розвитком підлітка.

• Психоемоційна сфера зазнає великі навантаження.

Як відомо, в підлітковому віці виникає дуже багато проблем пов’язаних з сприйняттям світу. Їх також можна уникнути за допомогою організації правильного харчування.

Яким має бути меню школяра і студента?

Отже, день починається зі сніданку. В обов’язковому порядку в ранковий прийом їжі дитина повинна з’їсти гаряче блюдо, найкраще містить крохмаль.
Це може бути каша, макарони або картопля. Справа в тому, що крохмаль перетравлюється в шлунку досить довго, завдяки чому, енергії організму вистачить на довгий час.

З напоїв, можна подати різні соки, кава з молоком або чай. Непогано, якщо в якості десерту учень з’їсть свіжі овочі або фрукти.

Наступний прийом їжі: другий сніданок, – який дитина повинна взяти до навчального закладу. Якщо ж у школі, коледжі або університеті передбачено гаряче здорове харчування, то йому достатньо забрати з будинку 2-3 печива, пакетик соку (250 мг), грушу або яблуко.

Інакше, потрібно подбати про хороше «перекус». Ні в якому разі не відправляйте дитині бутерброд із значним шматочком ковбаси. Краще – шматок відвареного м’яса (птиці або яловичини), що-небудь з овочів (огірок, капустяний лист або болгарський перець), нежирний сир і невелику пляшку питного йогурту.

Для особистої гігієни разом з продуктами покладіть вологу серветку. Так як багатьом дітям буває лінь сходити помити руки. Різні бутерброди, солодощі, чіпси, випічки, газовані води – небажані, оскільки вони порушують процеси обміну речовин в організмі і ведуть до ожиріння.

Далі, після того, як школяр або студент приходить додому – настає час обіду. Будь денний прийом їжі повинен включати в себе перше, друге блюдо і десерт. В якості рідкого можна надати м’ясний, рибний, курячий або вегетаріанський суп, другого – тушковане або відварне м’ясо, рибу з гарніром з овочів, рис, гречану кашу.

Після обіду і перед вечерею у кожного підлітка, будь то школяра або студента, повинен бути полуденок, який складається зі свіжих фруктів з питним йогуртом, або склянки молока з булочкою, або сиру з чаєм.

На вечерю краще з’їсти легку їжу: вівсяну кашу, сирне або яєчне , рибне, овочеве блюдо з чаєм, соком або молоком, житнім хлібом. У разі необхідності перед сном можна випити склянку кефіру і з’їсти яблуко, потім почистити зуби.

Що не слід включати в раціон харчування?

1. Жирні страви. Не рекомендуються їх включати, так як вони чинять негативний вплив на організм, погано перетравлюються.

2. Торти, тістечка, шоколад, халву і т.д. Не бажані в раціоні харчування дитини. Краще залиште їх на вихідні, а ще краще – на святкові дні.

Крім усього іншого, не забувайте про те, що діти шкільного та студентського віку повинні протягом дня випивати достатню кількість води – не менше 2 – х літрів. Здоров’я вашим дітям і вам!

Рінат Абдрахімов,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті