Значення мінеральних речовин у харчуванні людини

26 липня, 2012


Значення мінеральних речовин у харчуванні людини Для здоров’я людини важливо, щоб всі системи і внутрішні органи працювали злагоджено, як добре відбудований годинниковий механізм. Цього зовсім неважко домогтися, якщо грамотно підходити до свого способу життя. Важливу і далеко не останню роль тут грає правильне харчування. Воно повинно включати в себе всі необхідні людині вітаміни і мінеральні речовини. У цій статті ми розглянемо, які існують мінерали, в яких продуктах вони містяться і яке фізіологічне значення мінеральних речовин у харчуванні людини.

Мінеральні речовини існують двох видів – це макро-і мікроелементи. Перші повинні потрапляти в наш організм в значних дозах – від кількох міліграмів до грам. А в мікроелементах ми потребуємо меншою мірою – їх добова потреба вимірюється в десятих, а то і сотих грама. Для того щоб всі вони справно надходили в наше харчування необхідно приділяти увагу споживаної їжі. Якщо мінеральних речовин буде не вистачати – це загрожує різноманітними збоями в роботі систем і окремих внутрішніх органів. У раціоні має бути присутнім максимальне харчове різноманітність – наявність і тваринних і рослинних продуктів. Важливо також не забувати про спеціальні комплексах з вітамінами і мінералами. Вони можуть повністю забезпечити людину необхідними елементами. Але для правильного їх підбору краще звернутися до лікаря.

Недолік мінералів проявляється найчастіше загальними симптомами авітамінозу – погіршенням працездатності, порушеннями сну, підвищеною дратівливістю і депресією. Спостерігається зниження концентрації і погіршується пам’ять, відбувається зниження імунітету, шаруються нігті, випадає волосся, шкіра починає лущитися і пересихати. Своєчасне включення необхідних мінералів і вітамінів в раціон допомагає позбутися цих неприємних симптомів, покращуючи при цьому опірність організму та його працездатність. Так що роль мінеральних речовин у харчуванні людини цілком очевидна.

Які ж саме мінерали потрібні нашому організму і де вони містяться?

Натрій. Цей елемент необхідний для підтримки осмотичного тиску, його багато в плазмі крові та внутрішньоклітинної рідини. Без нього не відбуваються процеси збудження, він також важливий для розподілу води в клітинах і виведення її з організму. Натрій міститься в основному в кухонної солі, у різних рідинах і входить до складу рослинної і тваринної їжі.


Кальцій. Грає роль структурного компонента у будові кісток і зубів. Саме в цих тканинах міститься 99% кальцію. Також він потрібен для скорочення м’язів, згортання крові, синаптичної передачі та порушення клітин. Кальцій є вторинним посередником у проведенні внутрішньоклітинного метаболізму. Він міститься в основному в молочних продуктах, також присутній в зелені і овочах.


Калій. Цей мінерал знаходиться всередині клітин і в невеликій кількості в рідинах внутрішнього середовища. Він важливий для процесів скорочення м’язів (і серцевої в тому числі) і реполяризації після порушення нервових волокон. Калій міститься в овочах, м’ясі, сухофруктах і горіхах.


Хлор. Необхідний для процесів збудження і гальмування, використовується при синаптичної передачі і впливає на утворення соляної кислоти в шлунковому соку. Він міститься в кухонної солі, а також у різній рослинної і тваринної їжі. Також хлор потрапляє в організм разом з споживаної рідиною.


Фосфор. Потрібен для кісткової тканини і зубів, входить до складу клітинних мембран і липо-протеідов. Дуже важливий для нормального метаболізму і для здійснення інших фізіологічних процесів. Міститься в молочних і м’ясних продуктах, рибі, яйцях, злаках і горіхах.


Залізо. Цей елемент входить до складу гемоглобіну крові, його також багато в м’язах, селезінці, печінці, кістковому мозку. Він потрібен для проведення процесу зв’язування кисню. Залізо міститься в м’ясних продуктах, свіжій рибі, печінці, сухофруктах, яйцях і горіхах.


Йод. Теж необхідний у щоденному харчуванні людини. Необхідний для нормального функціонування жітовідной залози і утворення гормонів. Міститься в йодованої солі, риб’ячому жирі, морепродуктах.


Мідь. Потрібна для утворення гемоглобіну, для здійснення процесів всмоктування заліза і пігментації. Міститься в печінці, яйцях, нирках, шпинаті, рибі, виноград та сухих овочах.


Фтор. Цей мінерал ва
жливий для цілісності тканин зубів. У невеликих кількостях міститься в харчових продуктах, а також в фторований зубної пасти.


Магній. Необхідний для нормального функціонування нервової та м’язової тканини, для утворення кісткової тканини та синтезу деяких коферментів. Його багато в м’ясі, молочних продуктах і в цілому зерні.


Сірка. Є у складі амінокислот, вітамінів і білків інсуліну. Міститься в таких харчових продуктах як м’ясо, риба, печінка і яйця.


Цинк. Потрібен для здійснення процесу зростання. Міститься в бобах, м’ясі, крабах, жовтку.


Кобальт. Необхідний для еритропоезу і включений до складу вітаміну В12. Міститься в печінці.

При грамотно складеному меню кожному під силу включити в свій раціон всі необхідні речовини. За допомогою у складанні меню можна звертатися до лікарів дієтологів. Але пам’ятаючи про важливе значення мінеральних речовин для організму людини не варто ними перевантажувати себе, адже тривалий і незбалансований прийом вітамінних і мінеральних добавок може бути шкідливим. І краще цього на собі не перевіряти.

Катерина,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті