Коліт не коле?

30 листопада, 2012


  • Питання № 1
  • Питання № 2
  • Питання № 3
  • Питання № 4
  • Питання № 5
  • Питання № 6


  • При колітах відбуваються кількісні та якісні зміни в бактерійної флори кишечника. Бродильні і гнильні процеси можуть значно посилитися, це призводить до здуття живота, бурчання і переливання в кишечнику, рясно утворюються гази. Болі при хронічному коліті бувають досить часто, особливо типові болю, пов’язані з випорожненням кишечника.



    Питання № 1. Що ще відбувається в товстому кишечнику у здорової і у хворої людини?

    У товстому кишечнику закінчується перетравлення деяких видів їжі. Всмоктується рідка частина кишкового вмісту, і у здорових людей кал набуває нормальної щільну консистенцію. При колітах зазвичай порушується консистенція калу, він робиться рідким або кашкоподібного. Кишечник діє кілька разів протягом дня. Проноси іноді змінюються запорами. Коліти можуть виражатися також в систематичних запорах.

    Разом з калом при колітах нерідко виділяються продукти запалення слизової оболонки кишечника – слиз, а в більш важких випадках, в стадії загострення, – гній і кров.



    Питання № 2. Чи тільки через хвороби буває рідкий стілець?

    У походженні проносу грають роль дві причини: або підвищене відділення кишкового соку (кишкова гіперсекреція), або, що буває частіше, більш швидке просування вмісту по товстому кишечнику – посилення моторної (рухової) функції кишечника.

    Секреторна і моторна діяльність кишечника регулюється нервовою системою. Порушення цієї діяльності нерідко залежить від розладу нервового характеру. Проноси можуть бути викликані і сильним хвилюванням.



    Питання № 3. Що відчуває хворий колітом крім специфічних болів?

    Перш за все слід сказати, що флора кишечника відіграє певну роль у засвоєнні вітамінів. Одні вітаміни під впливом процесів життєдіяльності бактерій руйнуються, інші, наприклад деякі вітаміни групи В, синтезуються мікроорганізмами. Тому при колітах, коли бактерійних флора кишечника змінюється, організму часто не вистачає вітамінів, особливо вітаміну С і вітамінів групи В.

    Якщо ж хворобливий процес обмежився тільки товстим кишечником, загальний стан організму зазвичай мало страждає, тому що процеси перетравлення та всмоктування їжі в основному відбуваються не в товстому, а в тонкому кишечнику. Одночасне захворювання обох відділів кишечника (воно називається ентероколітом) частіше призводить до схуднення і різним порушень обміну речовин в організмі.

    Тривале порушення нормальної роботи кишечника відбивається і на інших органах травлення – шлунку, печінки і жовчних шляхах. Тому хронічні коліти нерідко поєднуються з катарами шлунка, холециститами, гепатитами.

    У хворих колітом часто буває пригнічений настрій, похмурі думки. Зазвичай подібні психічні реакції залежать не стільки від поганого фізичного стану, скільки від хибних уявлень про характер і тяжкість захворювання і від необгрунтованих страхів.



    Питання № 4. Чому ж люди хворіють на хронічний коліт?

    Коліт не коле? Причин багато. Істотний вплив на виникнення і перебіг коліту надають інші хвороби органів травлення: гастрити зі зниженою кислотністю, захворювання підшлункової залози, печінки, тонкого кишечника.

    Найбільш частою причиною є не повністю вилікуваних гострий інфекційний коліт. У ряді випадків коліт виявляється справжньою хронічну дизентерію, тобто захворювання викликає збудник дизентерії. Але частіше буває так, що дизентерія як така проходить, дизентерійна паличка зникає, а коліт залишається, так як перенесена інфекція призвела до змін у стані слизової оболонки і нервово-м’язового апарату кишечника, в його бактерійної флори і т.п.

    Іноді хронічний коліт викликається глистами або найпростішими мікроорганізмами: лямбліями, трихомонадами, амебами. Відносно часто хронічний коліт розвивається в результаті вживання зіпсованих продуктів – несвіжого м’яса, загнили і що заграли молочних продуктів і т.п. Разом з цими продуктами в організм можуть потрапити шкідливі бактерії або отруйні речовини, що утворилися в результаті життєдіяльності цих бактерій.

    Причиною хронічного коліту можуть бути й інші похибки харчування: нерегулярна їжа, надмірне за обсягом кількість їжі, груба, важко перетравлюється їжа – незрілі фрукти, овочі або дуже жирна каша, а також зловживання спеціями, гострими приправами, специфічними добавками, алкоголем.

    Коліт може бути викликаний і тривалим застосуванням ліків, дратівливих кишечник, особливо проносних.



    Питання № 5. Існує думка, що хронічний коліт – захворювання невиліковне і що в кращому випадку можна домогтися лише тимчасового поліпшення. Чи так це?

    На щастя, це не так, і «думка» це – всього лише забобон. У багатьох випадках раціональне і цілеспрямоване лікування допомагає домогтися міцного відновлення здоров’я. Правда, це лікування вимагає часу і терпіння – воно повинне бути тривалим, систематичним і планомірним і може бути проведено тільки під керівництвом лікаря. Спроби лікуватися самостійно або за порадами знайомих зазвичай призводять до сумних результатів.

    Основним методом лікування хронічного коліту є дієта, яку призначає лікар залежно від стану хворого. У стадії загострення потрібна їжа, яка легко засвоюється і не подразнює органи травлення. Різні продукти харчування по-різному впливають на рухову діяльність кишечника. Прискорюють цю діяльність цукристі речовини і продукти, що містять органічні кислоти (кисле молоко, кумис, квас, чорний хліб, кислі фрукти, ягоди).
    Тими ж властивостями володіють мінеральні води, продукти, що містять або утворюють кислоту, наприклад кефір, страви, багаті сіллю, і холодна їжа. У щадних режимах харчування ці харчові речовини виключаються і, навпаки, вводяться такі, які гальмують рухову функцію. Наприклад, продукти, що містять танін (чорниця, чай, какао, червоне вино). А крім того, слизисті супи, протерті каші і гарячі рідини. Щоб обмежити бродильні процеси в кишечнику, слід уникати великої кількості вуглеводів і механічної грубої їжі. Це сприяє також зменшенню гниття в товстому кишечнику.

    Коліт не коле? Дієта хворого колітом повинна містити достатню кількість білка – не менше 100 грамів на день – і багато вітамінів. У початкових стадіях лікування дуже корисні сир, рубане м’ясо. Для збагачення їжі вітамінами в дієту включають настій шипшини, в якому багато вітаміну С, а також дріжджі, що містять вітаміни групи В. Можна користуватися і вітамінними препаратами.

    Але обмежувальні щадні дієти потрібні лише в стадії загострення і лише протягом короткого часу.

    Щадні дієти не містять всі речовини, необхідні для нормального життя організму і правильної діяльності кишечника. Вони не стимулюють процесів компенсації, що грають велику роль в механізмі одужання. Стан хворого страждає так само, як і його психіка. Кожний прийом їжі нагадує людині про хвороби. В результаті розвивається страх перед їжею, багато хворих починають все більше і більше обмежувати свій раціон і іноді доводять себе до крайнього ступеня виснаження. Зловживання щадними дієтами призводить до того, що з методу лікування дієта перетворюється на чинник, що підтримує захворювання.

    Успішно лікуватися можна, лише поступово привчаючи себе до більш повноцінному і різноманітному харчуванню.

    У більшості випадків хронічний коліт з успіхом лікується в амбулаторних умовах. Лише тяжко-хворі лягають у лікарню. Усім без винятку хворим корисні загальнозміцнюючі засоби, достатній відпочинок, лікувальна фізкультура, водолікування.



    Питання № 6. Щоб не хворіти, треба згадати плакат « Мийте руки перед їжею» ?

    Так, необхідно ретельно оберігати себе від кишкових інфекцій і від паразитів. Не слід їсти не тільки явно недоброякісну їжу, але і таку, яка викликає сумнів. Якщо з’явився навіть легкий пронос, його треба ретельно і своєчасно лікувати. Ну, а основний шлях попередження хронічних колітів – раціональне, повноцінне і регулярне харчування.


    Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

    В категории : Uncategorized