Лактазна недостатність: симптоми, діагностика й дієта

30 листопада, 2012


  • Лактазна недостатність
  • Симптоми лактазной недостатності
  • Діагностика лактазной недостатності
  • Дієта при лактазной недостатності


  • Грудне молоко містить всі елементи, необхідні
    грудничку: легко засвоюваний білок, кальцій, жиророзчинні вітаміни.
    Однак не всі діти добре засвоюють молоко, навіть материнське. З чим це
    пов’язано? Чи можна зберегти грудне вигодовування, якщо в наявності всі
    ознаки непереносимості?



    Лактазна недостатність

    Хоча в офіційній медицині немає такого терміна -
    «Непереносимість молока», – його нерідко використовують в побуті, коли хочуть
    описати деякі проблеми з травленням. Зазвичай так називають
    неприємні відчуття, що виникають після прийому молока: біль у животі,
    метеоризм, рідкий стілець або просто дискомфорт. Ці проблеми нерідко
    зустрічаються у немовлят, і часто бувають пов’язані з непереносимістю
    лактози. Лактоза – це молочний цукор, що становить близько 99% усіх
    вуглеводів будь-якого молока, в тому числі і жіночого. Лактоза надає молоку
    солодкий смак і складається із глюкози, що поставляє енергію, і галактози,
    необхідної для формування центральної нервової системи і сітківки
    очі.

    У шлунково-кишковому тракті фермент лактази
    (Виробляється ентероцитами – клітинами слизової оболонки тонкої
    кишки) розщеплює лактозу на глюкозу і галактозу, а потім ці
    моноцукри всмоктуються. Однак немовля отримує так багато
    лактози, що навіть у здорових дітей до 3 місяців вона розщеплюється не
    повністю. У нерозщепленому (неперетравленому) вигляді вона надходить у
    товсту кишку і там стає живильним середовищем для корисних
    молочнокислих бактерій (біфідобактерій, лактобактерій,
    лактозоположітельной кишкової палички). Ці бактерії розщеплюють лактозу
    на гази, воду і короткоцепочние жирні кислоти (звідси, і кислий запах
    стільця у грудних дітей). Дані кислоти важливі для регуляції
    перистальтики (скорочень) кишечнику, всмоктування солей і води. Крім
    того, кисле середовище перешкоджає розмноженню гнильних бактерій.
    Тому, якщо відразу позбавити дитину лактози (наприклад, годувати його
    тільки безлактозні суміші), то корисні бактерії не отримають харчування,
    знизиться кислотність кишкового вмісту і кишечник заселять
    хвороботворні мікроби.

    Однак якщо нерасщепленной лактози в
    кишечнику занадто багато (активність розщеплює лактази знижена), а
    молочнокислих бактерій недостатньо, то неперетравлена лактоза
    провокує надходження води з організму в порожнину кишечника, в
    результаті у дитини розвивається рідкий стілець (діарея).
    Такий стан
    називається лактазною недостатністю. Лактазна недостатність буває
    первинної та вторинної.



    Симптоми лактазной недостатності

    Іноді батьки навіть не здогадуються про свою лактазной недостатності. Вони кажуть, що просто не люблять молоко.



    Первинної
    лактазною недостатністю називають стан, при якому знижена
    активність ферменту лактази, але що виробляють її ентероцита НЕ
    пошкоджені. Первинна вроджена лактазна недостатність – вроджене
    порушення процесу вироблення лактази, що зустрічається досить рідко.
    Крім цього, існує лактазная недостатність дорослого типу -
    ситуація, коли лактазная активність падає після закінчення періоду
    грудного вигодовування (зазвичай таке зниження відбувається до 3-5 років).
    В обох варіантах біохімічний механізм порушень один і той же, що
    вказує на його спадкову природу. Малюк може успадкувати
    спочатку низьку активність ферменту від своїх батьків.
    Дійсно, вроджені порушення найчастіше зустрічаються в сім’ях,
    де непереносимість молока є у дорослих, хоча інколи батьки навіть
    не здогадуються про свою лактазной недостатності. Вони кажуть, що
    просто не люблять молоко або що в їх сім’ях не прийнято його пити.

    Також первинна лактазна недостатність
    зустрічається у недоношених дітей, у доношених, але незрілих малюків.
    Справа в тому, що висока активність лактази потрібна тільки до моменту
    народження, і у плода активність ферменту починає рости приблизно до 34
    тижня вагітності, досягаючи максимального рівня до 37-40 тижня.
    Тому недоношений малюк може мати низьку активність лактази при
    народженні. Такий стан називають транзиторною лактазной
    недостатністю. Як видно із самої назви, вона з часом
    проходить, і активність ферменту нормалізується.

    Лактазна недостатність: симптоми, діагностика й дієта
    Занепокоєння дитини при годуванні молоком,
    підвищене газоутворення і розріджений стілець – такі типові
    симптоми первинної лактазной недостатності. Малюк зазвичай має
    хороший апетит, жадібно починає смоктати, але через кілька хвилин
    плаче, кидає груди, підтискає ніжки до живота. Стілець частий, рідкий,
    жовтий, з кислим запахом, пінистий (нагадує дріжджове тісто). Якщо
    зібрати стілець в скляну ємність і дати постояти, то стає чітко
    видно розшарування на фракції: рідку і більше щільну. Потрібно мати на
    увазі, що при використанні одноразових підгузників рідка частина
    вбирається в них, і тоді порушення стільця можна не помітити.

    Зазвичай симптоми первинної лактазной недостатності
    наростають із збільшенням обсягу споживаного молока. Спочатку, у перші
    тижні життя новонародженого, взагалі не виникає жодних ознак
    порушень, потім з’являється підвищене газоутворення, ще пізніше -
    болі в животі, і тільки потім – рідкий стілець.

    Якщо у дитини частий водянистий пінистий стілець з кислим запахом, у нього можна запідозрити непереносимість лактози.

    Будь-яке запалення кишечника – інфекційне чи ні -
    веде до пошкодження ентероцитів. Тому набагато частіше доводиться
    стикатися з вторинною лактазною недостатністю, при якій в
    стільці багато слизу, зелені і можуть бути присутніми неперетравлені грудочки
    їжі.

    Особливої згадки заслуговує вторинна лактазна
    недостатність, що виникає на тлі алергічного запалення в
    кишечнику, коли основним захворюванням є харчова алергія, а
    лактазна недостатність виявляється лише ускладненням.

    При штучному вигодовуванні може спостерігатися
    непереносимість, коли дитина занадто рано починає отримувати
    чужорідний білок – найчастіше білок коров’ячого молока або сої,
    що міститься в сумішах для штучного вигодовування. У кишечнику він
    починає взаємодіяти з клітинами слизової оболонки. Імунні
    клітини розпізнають «чужака», і розвивається реакція імунної системи -
    алергічне запалення. В результаті виробляють лактазу
    ентероцита пошкоджуються. Крім цього у таких дітей порушується
    проникність слизової оболонки кишечника, багато речовин перестають
    всмоктуватися і розвивається діарея (прискорений рідкий стілець). Алергічне
    запалення в кишечнику, як правило, передує змінам на шкірі,
    тому на початку алергія може не мати ніяких зовнішніх ознак.

    При природному вигодовуванні також може розвинутися
    алергічне запалення кишечника, якщо годуюча мама вживає
    продукти-алергени. Найбільш небезпечними в цьому відношенні вважаються
    цитрусові, фрукти та ягоди червоного кольору, горіхи, мед, копченості.
    Менш небезпечні сир і курка, але якщо вживати їх часто і у великих
    кількостях, вони також можуть викликати алергічну реакцію у малюка.



    Діагностика лактазной недостатності

    Отже, якщо у дитини частий водянистий пінистий стілець
    з кислим запахом, у нього можна запідозрити непереносимість лактози.
    Перед візитом до лікаря постарайтеся згадати, чи відразу з початком
    годування у дитини з’явилася діарея або після введення якихось нових
    продуктів. Годує мамі доведеться згадати, які зміни відбулися
    в її власній дієті.

    Найпростіше і доступне дослідження для
    визначення непереносимості лактози – визначення кількості вуглеводів
    в калі. Цей аналіз нічого не говорить про причини непереносимості і навіть
    не вказує, який вуглевод не переноситься. Але він робиться швидко,
    дешевий і дозволяє зрозуміти, чи є взагалі порушення перетравлення і
    всмоктування вуглеводів. Оскільки діти, які отримують тільки грудне молоко,
    вживають в основному лактозу, цього тесту достатньо, щоб говорити
    про лактазной недостатності. В інших випадках бажано проводити
    більш специфічні тести.

    «Золот?% 8
    Bм стандартом »діагностики лактазной
    недостатності є визначення активності ферменту в маленькому
    фрагменті слизової оболонки тонкої кишки, але це обстеження
    проводиться лише у випадках, коли потрібно відрізнити недостатність даного
    ферменту від інших захворювань. В обстеження обов’язково входить також
    дослідження калу на дисбактеріоз, а при підозрі на алергію -
    аналіз крові на специфічні антитіла до потенційних алергенів.



    Дієта при лактазной недостатності

    На час обстеження, а при підтвердженні діагнозу – і надалі, слід знизити вміст лактози в дієті.
    Природне вигодовування зберігають! Якщо дитина одержувала грудне
    молоко, то не потрібно позбавляти його цього прекрасного продукту. Але при цьому
    призначають фермент лактази (препарат «лактази БЕБІ»). Препарат
    випускається в капсулах – це зручно для старших дітей і дорослих, тому
    капсула захищає сам фермент від переварювання в шлунку. А для грудних
    дітей капсулу відкривають і вносять фермент безпосередньо в молоко.
    Потрібно лише зцідити частина обсягу одного годування, в зціджене молоко
    додати фермент, а потім догодувати малюка молоком, що залишилося за його
    бажанням. Лактазу призначають в кожне годування, дозування ферменту і
    частка молока, яку необхідно зцідити, підбирається лікарем
    індивідуально: чим більше вуглеводів не засвоюється, тим більша частка
    молока повинна бути попередньо оброблена ферментом.

    Лактазна недостатність: симптоми, діагностика й дієта
    Якщо має
    місце алергія на продукти, вживані матір’ю, яка годує, досить
    скорегувати її дієту. Але тимчасово призначають лактазу.

    При змішаному або штучному вигодовуванні
    адаптована молочна суміш замінюється низьколактозної або
    безлактозної. Про підборі лікувальної суміші краще порадитися з лікарем,
    так як надлишкове зниження лактози в дієті теж небажано – воно
    може призвести до запорів. При первинній лактазной недостатності
    призначають суміші, що відрізняються від стандартних тільки складом вуглеводів
    (Лактоза замінена на мальтозу, полімери глюкози та інші цукру), а
    білок залишається коров’ячим.

    При харчовій алергії має сенс низьколактозні
    дієта, але тільки до тих пір, поки не усунуто алергічне
    запалення, потім активність ферменту швидко відновлюється. Якщо
    недостатність розвинулася унаслідок алергії на білки коров’ячого
    молока, призначають спеціалізовані суміші для лікування алергії,
    що містять або інші білки (наприклад, соєвий), або білок того ж
    коров’ячого молока, але спеціально оброблений (розщеплений до коротких
    фрагментів і амінокислот).

    Важливо знати, що чужорідним є і соєвий білок,
    і білок козячого молока, і навіть розщеплений білок може містити
    елементи, здатні викликати алергію у хворої дитини.

    Для дітей старше року вживання молока вже не
    є настільки значущим, але все ж і для них молоко та молочні продукти
    важливі. Кисломолочні продукти містять приблизно в два рази менше
    лактози, ніж незбиране молоко. Багато пацієнтів з лактазною
    недостатністю дорослого типу спокійно переносять кисломолочні
    продукти, але їм все ж необхідно обмежувати вживання багатих
    лактозою продуктів – згущеного молока, морозива і т.п. Обмежувати
    вживання сирів, вершкового масла зазвичай немає необхідності.

    Лактазна
    недостатність при своєчасній діагностиці легко лікується, але важливо
    пам’ятати, що лікування підбирається індивідуально. Його тривалість
    залежить від типу захворювання. При транзиторною лактазной недостатності
    недоношених воно займає 1-3 місяці, при вродженій – до тих пір, поки
    вживається молоко. Якщо виявлено лактазная недостатність дорослого
    типу, препарат лактази рекомендується застосовувати завжди, коли в раціоні
    виявляються продукти, багаті лактозою.

    За матеріалами статті «Непереносимість молока або що таке лактазна недостатність».
    Обговорити у спільноти

    Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

    В категории : Здоров'я