Правильне харчування після операції

30 листопада, 2012



Правильне харчування після операції

Правильне харчування після операції Яким повинен бути раціон харчування жінки, якій поставлено діагноз« рак молочної залози »?

Перше, і найголовніше правило: всі продукти мають бути свіжими, а страви – свіжоприготованими. Не менш важливо правильно зберігати продукти. Наприклад рослинна олія не «терпить» металической посуду, повітря і світла, тому краще зберігати його в пляшці з темного скла.

Друге правило : дотримуватися режиму харчування. Про бутербродах та іншої «сухомятку» доведеться забути.

Третє правілo: продукти повинні бути підібрані так, щоб максимально зменшити навантаження на печінку і нирки. (Річ у тому, що і хіміотерапія, і опромінення – величезне навантаження на організм. Печінці та нирках доводиться чимало «потрудиться», щоб вивести шкідливі речовини.

Яким продуктам слід віддати перевагу, а які – безжально «вигнати» з раціону? Почнемо з жирів, середньодобова потреба в яких – 90 м. З них 30 г – рослинного походження. Але ці самі 30 г не рекомендується використовувати для смаження (при термічній обробці в маслі утворюються токсичні речовини). Решта 60 г припадають на вершкове масло, сир, сметану і м’ясо.

Щоб заповнити втрату білків (причина якої – специфічне лікування пухлин), організму потрібно приблизно 80 г цього компонента. Білками зловживати не можна – в більшій кількості вони створюють додаткове навантаження на печінку і нирки. Яловичина, нежирні свинина і сир, морська риба, яйця – надійні джерела білків.

Існують білки і рослинного походження, які містяться в сої. На жаль, цей продукт чомусь мало вживають. А дарма, адже він здатний виводити радіонукліди. До 30 г на день – такою повинна бути частка сої в щоденному раціоні харчування.

А ось з продуктами, багатими вуглеводами, справа йде складніше. Кількість звичайного цукру при специфічному лікуванні потрібно звести до мінімуму – 30-40 г на добу, а при відсутності алергії на продукти бджільництва – краще взагалі замінити його медом. Крохмалю, клітковини, пектинів організму необхідно близько 350 г в день. Але дуже важливо зробити правильний вибір: з круп варто віддати перевагу гречану і вівсяну (манна в цьому списку повинна бути на останньому місці), а з борошняних виробів – хліб з висівками (якщо немає протипоказань – виразкової хвороби та гастриту з підвищеною кислотністю).

І звичайно, овочі та фрукти … Безумовно. По-перше, вони багаті клітковиною, яка стимулює роботу жовчного міхура і кишечника. По-друге, в них містяться природні антиоксиданти – вітамін С і бета-каротин. По-третє, в червоних і жовтих овочах і фруктах є біофлавоноїди, які допомагають відновитися клітинних мембран після курсу хіміотерапії і радіооблученія.


Які продукти рекомендовані додатково?

Риб’ячий жир або жирні сорти риб, які містять речовини, «реставрують» клітинні оболонки; курагу, родзинки – в них багато калію, посилюючого видільну функцію нирок; морську капусту – вона рекордсмен за вмістом мікроелементів.


На які продукти варто накласти табу?

Радимо відмовитися від страв, приготованих з печінки, оскільки вона вважається дезінтоксикаційної «фабрикою» в організмі. Не варто захоплюватися овочами, вирощеними в теплицях. Мариновані краще замінити квашеними. А гострі продукти – копчене м’ясо, рибу, оселедець – треба взагалі виключити з раціону. Відмовтеся від смажених страв на користь варених, парових, тушкованих. І обов’язково стежите за своєю вагою – якщо він змінився більше ніж на три кілограми – проконсультируетесь з фахівцем

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Здоров'я