Живемо з гепатитом С

30 листопада, 2012


  • Не піддавайтеся паніці
  • Дізнавшись про діагноз, подбайте про близьких людях
  • Повідомте партнеру, що у вас гепатит C
  • Контролюйте хвороба
  • Захистіть майбутньої дитини
  • Повністю виключіть або суворо обмежити споживання алкоголю
  • Не приймайте ліки без консультації з лікарем
  • Заведіть щоденник
  • Переможіть втому
  • Позбавтеся від нудоти
  • Харчуйтеся правильно

    Живемо з гепатитом С Не піддавайтеся паніці

    Так, гепатит С – серйозна хвороба, але це не смертний вирок. На жаль, хвороба швидше за все ніколи не покине ваш організм. Тому навчитеся жити з гепатитом. Намагайтеся мислити позитивно.
    За статистикою більшість носіїв гепатиту С при правильному лікуванні від 20 до 40 років з моменту виявлення вірусу не відчувають жодних серйозних проблем зі здоров’ям, викликаних гепатитом.

    Дізнавшись про діагноз, подбайте про близьких людях

    Пам’ятайте – ваша кров може бути небезпечною для інших людей. Тому зберігайте в окремому пакеті або ящику зубні щітки, манікюрні приладдя, електробритви, голки, тампони, прокладки, бинти – будь-які речі, на які може потрапити кров.

    Повідомте партнеру, що у вас гепатит C

    Він повинен пройти обстеження і обов’язково зробити щеплення. Завжди охороняйтеся під час статевого акту. Мийте руки з милом після контакту з власною кров’ю або слиною. Будь-які пошкодження шкіри і відкриті рани відразу ж закривайте пов’язкою. Якщо ваша кров потрапила на якусь поверхню, ретельно протріть її миючим засобом.

    Контролюйте хвороба

    Лікування гепатиту С навіть сучасними препаратами тривалий і дуже дороге. Перед початком лікування лікар обов’язково повинен попередити про це! Більш того, в процесі лікування можливі численні ускладнення – від алергічних реакцій до загострення самої хвороби. Тому перевіряйте стан печінки хоча б раз на рік, щоб визначити, чи прогресує хвороба. Повідомляйте лікуючого лікаря про всі прийнятих медикаментах, травах і харчових добавках. Деякі з них, особливо трави, можуть бути шкідливі для печінки.

    Захистіть майбутньої дитини

    Вагітні жінки обов’язково повинні повідомити свого лікаря про хворобу, щоб захистити майбутньої дитини. Відвідуючи лікарів, особливо дантиста, гінеколога й інших фахівців, попереджайте їх про свою хворобу.

    Повністю виключіть або суворо обмежити споживання алкоголю

    Він може завдати ще більшої шкоди вашій печінці. Не діліться ні з ким їжею, яку ви вже почали їсти.

    Не приймайте ліки без консультації з лікарем

    Активність вірусу може збільшитися у відповідь на прийом іммуноподавляющіх засобів.

    Заведіть щоденник

    Налагодьте контакт з лікарем, заведіть щоденник і записуйте в нього назви всіх прийнятих ліків, симптоми і побічні ефекти. Також фіксуйте свою дієту і реакцію на неї. Лікарю буде набагато легше допомогти вам, якщо у нього на руках буде такий матеріал.

    Переможіть втому

    Ваше завдання – знайти ідеальний баланс між відпочинком і активністю. Протягом дня постарайтеся трохи поспати – пара коротких перепочинків позбавить вас від втоми в кінці дня. Не плануйте занадто багато справ відразу.

    Позбавтеся від нудоти

    Розділіть всю їжу на 6 прийомів і їжте потроху, але часто. Спробуйте визначити час, коли нудота менше вас турбує, і заплануйте на цю годину прийом їжі.

    Харчуйтеся правильно

    Для хворих на гепатит розроблений лікувальний стіл № 5. Гепатит може викликати втрату апетиту. Але для боротьби з хворобою вам потрібна енергія, тому важливо отримувати достатньо поживних речовин і не допускати втрати у вазі. І вже, звичайно, ні в якому разі не сидіть на дієтах для схуднення.

    Лікувальна дієта № 5

    Виключаються: м’ясні і рибні бульйони, м’ясні консерви, ковбаса, гострі, кислі страви і прянощі, гриби, боби, квасоля, горох, щавель, шпинат, смажені на жиру овочі, кава, какао. Не можна вживати сирі кислі яблука, журавлину, червону смородину і агрус.

    Обмежуються: жири – не більше 60 г на день, не більше 1 яєчного жовтка в день.

    Вирішуються: черствий пшеничний і житній хліб, солодке і кисле молоко, нем’ясні супи з крупою, макаронами та овочами, страви з вареної крупи та овочів, нежирне варене м’ясо в невеликій кількості. Рекомендується свіжий сир, варена морква з маслом, некислі помідори, некисла квашена капуста, цукор, варення, компоти, кисіль, соуси без оцту, варені і печені некислі фрукти. Треба пити більше рідини і уникати дуже холодних страв.

    За матеріалами статті Е.С. Баласанян, гепатолог, лікар першої категорії


  • Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

    В категории : Здоров'я