Як вибрати кавун чи диню?

30 листопада, 2012







Як вибрати кавун і диню


  • 17 порад щодо вибору кавунів і динь В
    першу чергу пам’ятаєте, що вітчизняні кавуни і дині з’являються на
    наших прилавках не раніше початку серпня, а то й ближче до його кінця. Чи не
    варто поспішати і кидатися за покупкою відразу, як з’явилися перші розвали:
    в серпні чимало інших корисних фруктів, а кавуново-динний сезон триває до
    кінця вересня і нікуди від вас не дінеться.

  • Кавун
    і диня повинні бути абсолютно цілими, без вм’ятин, тріщин і надрізів. Будь
    тріщинка – це шлях проникнення бактерій в м’якоть, а солодка волога
    Середа – найкраще місце для їх розмноження.

  • Не можна
    купувати половину кавуна або будь-який інший шматок з побоювання, що ви не
    з’їсте цілий плід. Відрізаний і загорнутий у плівку кусень може
    утримувати велику кількість бактерій, які обернуться для вас п’ятьма
    хвилинами задоволення і парою днів отруєння.

  • Продаватися
    кавуни та дині повинні в тіні, під навісом. Тінь уберігає від нагрівання і
    заважає передчасного бродінню. Лежати кавуну і дині слід не на
    землі, а на дерев’яному настилі.

  • Купувати
    кавуни та дині біля дороги не можна! Усього кілька годин – і фрукт
    вбирає величезна кількість вихлопних газів, в яких міститься
    критичне для здоров’я людини кількість важких металів.

  • У
    продавця повинні матися документи, що дозволяють торгівлю кавунами та динями.
    Це свідоцтво про реєстрацію торгової точки за конкретною адресою і
    санітарно-епідеміологічний висновок на продукцію. Обидва документи можуть
    бути копіями, але печатки на них повинні стояти справжні.

  • Вибираючи
    кавун чи диню, дивіться на їх колір. Стиглий кавун буде блискучим,
    яскраво-зеленого кольору, смужки на ньому будуть контрастними. Чим більше
    контрастні смужки, тим спелее кавун. Колір стиглої дині – яскраво-жовтий або
    помаранчевий.

  • Визначити
    стиглість кавуна можна і так: наскрібши його шкірку. Якщо верхній тонкий
    шар легко відскрібатися, а біла підшкірна частина залишається недоторканою,
    кавун хороший і стиглий. Якщо ж ніготь провалюється всередину, кавун
    недоспелий.

  • Шкірка
    стиглого кавуна повинна бути твердою. Якщо при натисканні на кавун
    пальцями шкірка прогинається, такий кавун брати не варто, тому що його
    зірвали незрілим і дозрів він уже по шляху. Значить, на смак він виявиться
    кислуватим. Стигла диня також буде твердою. Якщо вона м’яка – вона
    переспілі і може бути небезпечною для здоров’я.

  • Плодоніжка
    стиглого кавуна повинна бути цілком сухий. Це одна з ознак того, що
    кавун відвалився сам, встигнувши повністю дозріти. Колір хвостика – коричнево-бежевий. Зелена плодоніжка говорить про те, що ягоду зірвали
    занадто рано. Хоча, кажуть експерти, суха плодоніжка може виявитися
    фікцією: кавун могли зірвати давно, і плодоніжка висохла не на грядці.

  • Розмір
    кавуна також має значення. Занадто великий плід свідчить про
    надлишку в ньому різних добрив. Занадто маленький – про те, що
    ягода недоотримала поживних речовин, а значить не Доспел. Стиглий кавун
    не повинен бути занадто важким, нормальна вага досить великого кавуна
    - 5-7 кілограмів.

  • Біле
    пляма на шкірці кавуна повинна обов’язково бути присутнім: на цьому боці
    лежав кавун, поки дозрівав на грядці. Чим жовтіше пляма, тим спелее кавун.

  • Головний
    критерій при виборі дині – її аромат. Чим солодший пахне нерозрізані, без
    тріщин, диня, тим вона спелее.

  • Кавун
    і диню можна вибирати ще і по звуку. Постукайте по плоду долонею або
    кісточками пальців. Якщо звук дзвінкий, кавун ще незрілий. Якщо кавун
    «Звучить» глухо, сміливо беріть: він дозрів. Те ж стосується і дині.

  • Перевірити
    стиглість кавуна або дині можна вже після того, як ви розрізали плід.
    Кавун, в якому багато нітратів, володіє дуже темною м’якоттю, тоді як
    волокна м’якоті – не білого, а жовтого кольору. А ось цукриста м’якоть – ознака того, що кавун дозрів самостійно, без допомоги хімічних
    добрив. «Хімічна» диня має тверді брудного кольору волокна між
    насіннячками, тоді як у доброго плоду вони повинні бути світлими і м’якими.

  • Найбільш
    солодкими і у кавуна, і у дині вважаються плоди жіночої статі. Кружечок,
    що знаходиться з протилежного від плодоніжки боку, – відмітина квітки.
    Великий широкий і плоский кружок – «дівчинка», маленький опуклий -
    «Хлопчик».

  • Останнє
    правило стосується зберігання куплених кавунів і динь.
    Не забудьте ретельно
    помити фрукт або ягоду гарячою водою і потерти шкірку щіткою.
    Нерозрізаний плід може зберігатися в холодильнику два тижні. А ось якщо
    ви вже розрізали кавун чи диню, постарайтеся з’їсти їх протягом доби.

  • Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

    В категории : Життя