Основи штучного і змішаного вигодовування

30 листопада, 2012


  • Що потрібно для годівлі
  • Як правильно приготувати суміш
  • Годування дитини
  • Про замінниках грудного молока


  • Змішаним називається вигодовування, при якому обсяг догодовування немовлят замінниками жіночого молока не перевищує 50% від загального обсягу харчування. Якщо на грудне молоко припадає 2/3 – 3/4 від усього обсягу молока, то таке вигодовування по ефективності наближається до природного.



    Основи штучного і змішаного вигодовування Слід особливо підкреслити, що, незважаючи на кількості грудного молока, дитину все одно необхідно прикладати до грудей і прагнути максимально продовжити вигодовування материнським молоком.



    При даному виді вигодовування режим харчування залишається вільним (без фіксованого часу). Необхідно тільки контролювати кількість молока у матері і відсутній обсяг компенсувати сумішами.



    При цьому докорм слід давати після попереднього прикладання дитини до грудей.



    Переклад на штучне вигодовування не повинен бути занадто швидким, так як адаптація до штучного вигодовування протікає дуже напружено в силу фізіологічної незрілості дитини. Рекомендується 7 – 8 разове годування, обсяг кожного 80 – 120 мл, однак якщо дитина не з’їдає даний обсяг, він вимагає більш частого годування меншими порціями.



    Що потрібно для годівлі

    Для того, щоб процес годівлі доставляв вам як можна менше клопоту, обзаведіться усіма необхідними речами. Це дозволить вам заощадити час і сили. Головне, щоб все було зручно і для вас, і для малюка, тоді ви зможете без перешкод насолоджуватися спілкуванням один з одним.

  • 4 – 6 пляшечок для годування об’ємом 125 і 250 мл

  • 4 – 6 запасних сосок для пляшечок

  • Стерилізатор (для обробки пляшечок і сосок). Методи стерилізації – паровий метод, хімічна стерилізація, мікрохвильовою метод, метод кип’ятіння.

  • Йоржик для миття пляшечок

  • Термос або термоконтейнер для 1-2 пляшечок (дуже зручний при тривалих прогулянках, підтримує потрібну температуру рідини кілька годин).


  • Як правильно приготувати суміш

    Перед приготуванням молочної суміші треба уважно вивчити спосіб приготування і дозування, зазначену на етикетці упаковки.



    Суміш розводиться в охолодженій кип’яченій воді (40 – 50 градусів), безпосередньо перед годуванням температура суміші не повинна перевищувати 36 – 37 градусів. Деякі малюки п’ють молоко кімнатної температури, але якщо молоко потрібно підігріти, використовуйте спеціальний підігрівник або каструлю з гарячою водою (не зберігайте тепле молоко більше 20 хвилин).



    Не рекомендується використовувати мікрохвильову піч для підігріву молока, так як температура в ній поширюється вкрай не рівномірно і є небезпека обпекти дитину.



    Перевірити температуру суміші можна протоку кілька крапель на внутрішню сторону зап’ястя: вона буде готова для дитини, якщо ви перестанете відчувати холод, в той же час суміш не повинна бути теплою, достатньо температури тіла



    Годування дитини

    Під час годування треба тримати пляшку так, щоб горлечко було заповнене повністю. Важливе значення має отвір у соску. При нормальній величині отвори суміш спочатку витікає цівкою, а потім краплями.



    Суміш необхідно готувати безпосередньо перед годуванням. У виняткових випадках можна приготувати на два годування, зберігаючи в холодильнику другу порцію.



    Якщо дитина не випила приготовлену молочну суміш, ні в якому разі не залишайте її на наступну годівлю.



    Про замінниках грудного молока

    Основу більшості замінників жіночого молока становить коров’яче молоко.



    Адаптовані суміші найбільшою мірою наближені до грудного молока за всіма компонентами.




    Основи штучного і змішаного вигодовування У них знижений, у порівнянні з коров’ячому молоком, загальний вміст білка, при цьому білковий компонент представлений сумішшю казеїну (основного білка коров’ячого молока) і білків молочної сироватки (домінуючих у жіночому молоці) в співвідношенні 40:60 або 50:50, що близько до співвідношенню в жіночому молоці (45:55).



    Сироваткові білки легше перетравлюються і засвоюються. У замінниках цього класу також оптимізовано склад жирового компонента молочний (труднопереваріваемий через іншій комбінації жирних кислот) жир повністю або частково замінюють на суміш рослинних олій для переважання поліненасичених жирних кислот (соняшникова, кукурудзяна, кокосова, рапсова, соєва, пальмова олії). < br />


    Основним вуглеводом замінників жіночого молока є лактоза, яка володіє рядом властивостей, що мають важливе значення для немовлят. Вона сприяє всмоктуванню кальцію, має біфідогенним дією (тобто здатністю підтримувати зростання біфідобактерій), знижує кислотність в товстому кишечнику.



    Найважливішою ланкою адаптації коров’ячого молока до жіночого є оптимізація мінерального складу сумішей (зниження загального кількість солей в сумішах у порівнянні з коров’ячим – кальцію калію і натрію, і навпаки введення в суміші ряду мікроелементів, рівень яких у коров’ячому нижче (цинк, залізо, мідь, йод , фтор).



    Високий вміст мінеральних солей у коров’ячому молоці, кефірі та ін неадаптованих суцільномолочні продукти призводить до збільшення навантаження на канальцевий апарат нирок, порушення у водно-електролітному балансі. Такі продукти не рекомендовані до вживання раніше 6 – 9 місяці життя.



    Крім всіх перерахованих вище сумішей існують спеціалізовані продукти для лікувального харчування. Це харчування призначається для дітей з харчовою непереносимістю і харчовою алергією, при лактазной недостатності та галактоземії, при фенілкетонурію, при захворюванні підшлункової залози та інших порушеннях перетравлення жирів, при завзятих зригування, блювання, запор.



    Призначення даних продуктів харчування у дітей перших місяців життя повинно бути обговорено з педіатром.

    За матеріалами статті «Змішане та штучне вигодовування»


    Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Діти