Дієтотерапія при ожирінні

30 листопада, 2012


  • Їмо все, але за правилами
  • Йдемо до школи
  • Міняємо стереотипи
  • Рахуємо калорії
  • Основні цілі дієтотерапії

    Дієтотерапія при ожирінні Зміна звичного стереотипу харчування, як і раніше, являє собою основну складову успішного лікування хворих з ожирінням і надмірною вагою. Без точного і щоденного дотримання основних правил приймання їжі неможливо ефективне лікування ні в комбінації з лікарськими препаратами, ні навіть при хірургічних втручаннях. В наслідок цього, необхідно чітко уявляти які основні принципи пропонованого раціонального харчування потрібно здійснювати щодня кожному пацієнту.

    Їмо все, але за правилами

    Сучасні уявлення про правильне харчування (дієти) при ожирінні не несуть глобальних заборон або потреби в тривалому голодуванні, навпаки дозволяють їсти практично все, різноманітно, однак припускають обмеження або облік виду та кількості споживаних продуктів. Харчування вважається збалансованим, якщо в добу людина споживає не менше 50% вуглеводів, не більше 30% жирів і до 20% білків. Ці ж рекомендації можна дотримуватися і людям, які не мають проблем з вагою, що дозволить контролювати вагу і вести здоровий спосіб життя.

    Йдемо до школи

    Засвоєння нових, правильних звичок харчування і режиму прийому їжі вимагає не малих зусиль. Для цього необхідні знання, підтримка і розуміння з боку медичних працівників. З цією метою пацієнтам рекомендується відвідування спеціальних шкіл для осіб з проблемами ваги, де навчений персонал зможе не тільки дати первинні знання, правильно націлити, але і допоможе підтримувати і оновлювати отриману інформацію, вчасно усувати помилки.

    Міняємо стереотипи

    Основою лікування ожиріння є зміна стереотипів харчування в поєднанні зі збільшенням рухової активності, оскільки саме ці фактори, в більшості випадків, зумовлюють розвиток і прогресування ожиріння. З харчуванням організм отримує необхідні поживні речовини, енергію, вітаміни та мікроелементи. Збалансоване харчування є найважливішим компонентом життєдіяльності людини, від якого залежить здоров’я, працездатність і довголіття.

    Рахуємо калорії

    До цих пір дискутується питання про ідеальний співвідношенні поживних речовин в дієті для зниження маси тіла і ризику розвитку цукрового діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.
    Найбільшого поширення набуло помірно низькокалорійне харчування, рекомендована ВООЗ, з обмеженням споживання жирів до 25-30% від загальної калорійності раціону; за рахунок вуглеводів повинно забезпечуватися 50% добової енергетичної потреби організму і 20% – за рахунок білків їжі.

    Розрахунок калорійності добового раціону для кожного пацієнта проводиться індивідуально за спеціальними формулами, запропонованими ВООЗ, з урахуванням статі, віку і рівня його фізичної активності. З метою створення негативного енергетичного балансу отриману величину добової калорійності зменшують на 20% (на 500-700 ккал). Нижній поріг обмеження калорійності добового раціону у жінок – 1200 ккал, у чоловіків – 1600 ккал. Більш того, особливу увагу ВООЗ рекомендує приділяти обмеження споживання харчових жирів (до 25-30% від добової потреби в калоріях), оскільки розцінює його як найбільш шкідливий елемент їжі, що приводить не тільки до стрімкого наростання ваги, але і до небезпечних метаболічних порушень.

    Основні цілі дієтотерапії:

  • забезпечення індивідуальної потреби в енергії та поживних речовинах, з урахуванням віку, статі, ІМТ, професійної зайнятості

  • забезпечення збалансованості харчування з урахуванням фізіологічних потреб у білках, жирах, вуглеводах і мікроелементах

  • досягнення і стабілізація динаміки ваги, що сприяє поліпшенню самопочуття, підвищенню настрою, приносить задоволення від лікування

  • поліпшення метаболічного контролю – ліпідного, вуглеводного, водно-електролітного обміну

  • попередження розвитку і прогресування супутніх захворювань і зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань

  • досягнення здорового способу життя, що сприяє максимальній тривалості життя

  • досягнення соціальної, професійної та психологічної адаптації.

    За матеріалами статті «Дієтотерапія при ожирінні».


  • Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Фітнес