Газовані напої: шкода і користь

30 листопада, 2012


  • Надмірна вага і діабет
  • Зуби
  • Кістки
  • Шлунок
  • На заміну
  • Соки та нектари
  • Мінералка

    Наш організм на 60% складається з води. Для підтримання водного рівноваги ми п’ємо кожен день. Хтось краще каву, хтось чай, пиво, соки, газовану воду. Основу будь-якого напою складає вода. Крім води в напоях містяться інші речовини, які надають вплив на наш організм. Цей вплив може бути позитивним чи негативним, залежно від регулярності і обсягів вживання того чи іншого напою.

    Газовані напої: шкода і користь Надмірна вага і діабет

    У кожного газованого напою є своя кисло-солодка основа. Грубо кажучи, в ньому міститься якась кількість цукру (або його замінника) і кислоти. Цукор – це чистий вуглевод. Один грам цукру виділяє 3,85 ккал. У пепсі-коли – 57,74 ккал на 100 мл, у кока-коли – 42 ккал в 100 мл. Можна підрахувати, скільки шматочків цукру міститься в банку ємністю 0,33 л того чи іншого напою: в пепсі-колі – 8 шматків цукру; в кока-колі – 6,5; в «Саянах» – 5,5; а в «Швепс бітер лимон »- 4 шматки цукру.

    Легко засвоювані калорії, якими багаті газовані напої, «обманюють» мозок. Вони як би «проскакують непоміченими» та зменшують відчуття голоду на такий короткий період, що практично не позначаються на кількості їжі, яку людина з’їдає потім. Але «легкі калорії», які надійшли в організм, все одно утилізуються, переважно – в жир. Тому надмірне захоплення солодкою газованою водою може збільшувати ймовірність ожиріння та цукрового діабету.

    Людям, які мають схильність до ожиріння та цукровий діабет, варто пити полегшену воду – вона виготовлена із застосуванням цукрозамінників. В популярні напої з «нульовою калорійністю» замість цукру додають штучні цукрозамінники, які практично не засвоюються організмом. Калорій ви з таким напоєм не отримаєте.

    Найвідоміший цукрозамінник – аспартам (нутрасвіт). Аспартам – це білок. У деяких людей на цей білок може виникати алергія. Інші цукрозамінники: сахарин, суннет (ацесульфат калію), цікломат. У напоїв з цукро енергетична цінність дуже низька, практично нульова.

    Цукор і цукрозамінники, що містяться в напоях, залишають солодке післясмак, не сприяє вгамування спраги.

    Зуби

    Солодкі газовані напої крім ожиріння та цукрового діабету можуть сприяти появі карієсу. В цьому винен не лише цукор і підсолоджувачі – про те, що кислота роз’їдає емаль зубів, тепер завдяки рекламі чули всі. А будь-яка газована вода містить кислоту.

    Кістки

    Найбільш часто в газованих напоях застосовують лимонну, яблучну кислоти. Рідше – ортофосфорну кислоту. Кальцієві солі ортофосфорної кислоти розчинні краще, ніж кальцієві солі інших застосовуваних у напоях кислот. Тому у людей, які п’ють напої, що містять ортофосфорну кислоту, кальцій вимивається з кісток краще. У деяких випадках це може призводити до ослаблення кісткової тканини, кістки легше ламаються.

    Іноді замість назви кислоти пишуть цифровий код. Кислота лимонна – Е330, ортофосфорна – Е338.

    Шлунок

    Обов’язково в будь-якій газованій воді є вуглекислий газ. Сам по собі він нешкідливий (його використовують для кращого збереження напою), але його присутність у воді збуджує шлункову секрецію, підвищує кислотність шлункового соку і провокує метеоризм – рясне виділення газів. Людям з виразковою хворобою, гастритом з підвищеною кислотністю і рядом інших захворювань шлунка і кишечника, перед вживанням будь-якої газованої води, газ з пляшки треба випускати шляхом струшування. Те ж саме стосується і мінеральної води. Для використання в лікувальних цілях з неї рекомендується випустити газ.

    На заміну

    Якщо ви плануєте виїзд за місто, не полінуйтеся приготувати коктейль: чиста вода (або будь-яка мінералка, тільки не лікувальна) – 1,5 л, сік цитрусових (лимона, апельсина), дрібка солі, щіпка цукру. Вийде напій з ледь помітним кислуватим смаком, що добре втамовує спрагу і підтримує організм.

    Добре втамовує спрагу і неміцне пиво. Воно містить солі та мікроелементи, заповнюючи втрачене з потом. Але треба знати міру – не більше 500 мл на день.

    Людям з хронічними захворюваннями (алергія, надмірна вага, гастрит, виразкова хвороба, коліт та ін), газовані солодкі напої вживати у великих кількостях не рекомендується.

    Дітям молодше 3 років солодкі газовані напої краще не давати.

    Соки та нектари

    Соки корисніші, ніж газовані води. Найбільш корисні свіжі соки.
    Вони містять всі вітаміни та мікроелементи, а також клітковину та інші біологічно активні речовини, які містить і свіжий фрукт або овоч. Соки нашому організму засвоїти простіше, ніж фрукт або овоч.

    Газовані напої: шкода і користь На жаль, можливість пити свіжоприготовані соки є не у всіх. Тоді варто звернути увагу на консервовані соки. У процесі промислової обробки соків частина вітамінів, і перш за все аскорбінова кислота, руйнуються. Але в більшості соків промислового виробництва всі загублені вітаміни вводяться додатково.

    Якщо продовжити розмову про корисні речовини, то в соках є і калій, і залізо. В них містяться і такі важливі речовини, як органічні кислоти. Все це і складає всім відому користь соків.

    У ряді випадків соки служать хорошою підмогою для стимуляції апетиту. До того ж, вони досить поживний, у ньому багато вуглеводів, в основному цукрів фруктів і ягід. В соки, призначені спеціально для дитячого харчування, заборонено додавати будь консерванти, крім лимонної кислоти. Найбільш корисні соки з м’якоттю. Вони містять більше корисних речовин.

    Крім натуральних соків, зустрічаються ще нектари. Нектар – це сік, розведений водою і підсолоджений цукром. Зміст вітамінів, мінералів та інших корисних компонентів у них поменше, ніж у соках, але розрив у їх кількостях не настільки суттєвий.

    І в соки, і в нектари додають цукор. Це пов’язано з тим, що деякі соки без цукру важко пити з-за смаку (наприклад, лимонний або грейпфрутовий).

    Соки мають лікувальну дію. Але для досягнення ефекту дорослій людині необхідно вживати щодня 3 склянки соку. Дітям молодше 3 років рекомендується вживати по 1 склянці соку на день, розводячи його водою. Краще не вживати соки з усіма стравами поспіль і з мінеральною водою.

    При хронічному захворюванні органів травлення випиті під час і після їжі соки можуть посилити бродіння в кишечнику і спровокувати загострення хвороби. Найчастіше при зниженій і нормальної кислотності шлункового вмісту соки п’ють за 30-40 хвилин до їжі, а при надмірному утворенні соляної кислоти в шлунку – через годину-півтори після їжі.

    При надмірному вживанні соку зростає навантаження на нирки, що може призвести до набряків. До того ж, соки не позбавлені «хімії». Деякі виробники можуть додавати в соки барвники та консерванти, іноді не повідомляючи про це на упаковці. Ці речовини можуть викликати алергію.

    Газовані напої: шкода і користь Мінералка

    Мінеральні води, також як і соки, мають лікувальну дію. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) вважають штучні та натуральні мінеральні води рівноцінними. Але за однієї умови: якщо мінералізація води проводиться на хорошому устаткуванні з нормальним розчиненням солей та якісної вуглекислотою.

    Універсального ради щодо кількості випивається води не існує. Все залежить від діагнозу і супутніх захворювань. При прийомі лікувальних мінеральних вод, як і у випадку зі звичайними ліками, можливе передозування. Тому перед тим, як розпочати прийом лікувальних мінеральних вод бажано проконсультуватися з лікарем.

    Вибираючи напій, не полінуйтеся вивчити етикетку, на ній повинні бути зазначені інгредієнти. Віддайте перевагу напоям, виготовленим на натуральній основі.

    За матеріалами статті «Газовані напої: шкода і користь».


  • Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Фітнес