Йогурт проти БАДів

30 листопада, 2012


  • Прибуток
  • Трюк Данону
  • Ліки замість їжі
  • Що ж виходить у результаті?
  • З позиції диететики
  • Що ж пити?
  • Кефір витримкою не зіпсуєш!
  • Прибуток

    Загальновідомо, що нормальна, здорова їжа обов’язково містить живих мікробів. Природна жива складова частина їжі називається «пробіотиками». А їжа, що містить у достатній кількості потрібні нам мікроби, – пробіотичними продуктами.

    У Росії споконвіку такими продуктами були кисляк і квашені овочі. За визначенням, кисле звичайна – напій, промислово одержуваний квашенням м Йогурт проти БАДів олока чистими культурами молочнокислих бактерій (а саме, молочнокислого стрептокока).

    Кисляк «мечніковских» відрізняється від звичайної тим, що для сквашування крім стрептокока використовують ще й болгарську паличку. Ілля Мечников називав цю заквасочні суміш «лактобацілліном». На Балканах – у болгар, турків, греків, румунів – мечніковских кисле називається Югурту. У вірменів вона відома як «мацун», у грузинів – «мацоні», а у таджиків – «чургот».



    Трюк Данону

    Іспанець Данон колись придбав в установі, де працював Мечников (Пастерівського інституту в Парижі), цей самий лактобаціллін і почав виробництво кисломолочного продукту по балканському рецептом.

    У нинішній Росії поширенню закордонних продуктів передувала потужна реклама, яка стверджувала величезну (і загальновідому) користь вживання в їжу «живих» кисломолочних продуктів. Через деякий час всім стало ясно, що ввозяться консерви не відповідають рекламним твердженнями, тому що зовсім не містять живих мікробів.

    У січні 2001 року набув чинності ГОСТ Р 51331-99 «Продукти молочні. Йогурти. Загальні технічні умови », який, власне, і узаконив слово« йогурт »замість« Югурту ». Йогуртом називається «продукт, що виробляється з молока чи молочних продуктів шляхом сквашування їх сумішшю чистих культур (лактобацілліном), концентрація яких у живому стані в готовому продукті на кінець терміну придатності повинна становити не менше ніж 107 (мікробів) в 1 г продукту». До слова сказати, за міжнародними стандартами «йогуртом» може називатися продукт, в одному мілілітрі якого міститься не менше 108 живих молочнокислих бактерій – тобто в 10 разів більше.

    Фірма «Жерве-Данон» не розгубилася, змінила технологію (відмовилася від теплової обробки) і стала рекламувати свої йогурти як єдині по-справжньому живі. З’явилися нові продукти, в назві яких була відображена їх «життєва сила»: Активіа і Актимель (останній – з додатковим третім мікробом і 10% цукру).



    Ліки замість їжі

    Треба сказати, що пробіотики існують також у формі біодобавок та ліків, які представляють собою живі норм Йогурт проти БАДів ціальні бактерії в капсулах. Найбільш популярний Лінекс (Польща), що містить суміш трьох видів мікробів загальним числом 1,2 на 107 в одній капсулі, тобто стільки ж, скільки в одному грамі йогурту. Друге ліки – Ентерол (Франція). Вживати їх замість домашнього мацоні – все одно, що їсти висівки замість фруктів і овочів. Тим більше, що отримувати цих мікробів (і клітковину) ми повинні постійно.

    Цікавий інше питання. Для того, щоб цим самим бактеріям було чим харчуватися, потрібно і нам є відповідну їжу («пребіотики-1»). Крім цього, з’явилося припущення, що потрібно додатково вживати продукти, що виділяються цими мікробами – «пребіотики-2», як ніби їх недостатньо в кисляку і кефірі.

    У той час як йогурти «оживляли», замість згаданих страв раптом стали рекомендувати ліки – искуственно приготовані «неживі» продукти з бактерій. Це, звичайно, знаменитий Хілак Форте – концентрат продуктів трьох видів мікробів.

    Все це нагадує чайний або японський гриб, яким захоплювалися наші бабусі.
    «Гриб» – це організм, утворений співжиттям дріжджового грибка з оцтовокислих бактерією. Цей «гриб» жив у трилітровій банці з водою і годувався цукром, а у воду виділяв продукти своєї життєдіяльності – пребіотики. Ці пребіотики називали чайним квасом і пили його як освіжаючий напій. Причому, на відміну від Хилака не крапля, а склянками. До речі, схожа суміш грибка і бактерії використовується у виробництві кефіру.



    Що ж виходить у результаті?

    Приймаючи одночасно Хілак Форте і Лінекс, ми можемо відмовитися від кислого! Складно сказати, наскільки це корисно для здоров’я і тим більше для кишені. Але створюється враження, що згадані лікувальні засоби, за складом цілком порівнянні з продуктами харчування (тобто біологічно активні харчові добавки), потрапили в розряд медикаментів через непорозуміння – чи якомусь наміру.



    Що ж пити?

    Як кажуть, хто любить попа, хто – попадю, а хто – попову дочку: одна шукає користь, інший – своєрідний смак, третій – солодке і фруктові наповнювачі. У молочнокислих продуктів основне «пребіотіческім речовина» – не якісь невідомі міазми і флюїди, а молочна кислота, що, власне, ясно і з назви. На жаль, в ГОСТі на йогурти не обмовляється кислотність продукту або хоча б утримання в них молочної кислоти. Невідомі ці параметри і для «лікувальних» пре-і пробіотиків (Хілак Форте, Лінекс, Ентерол, Біфідумбактерин), але тут вони не мають значення, так як доза молочної кислоти в них гомеопатична (мікроскопічна).



    З позиції Дие тетікі

    Важливо, скільки надходить молочної кислоти безпосередньо з продуктом і скільки її може виробитися в кишечнику під дією проковтнутих мікробів. Від 1 до 10% з них доходить до кишечника і зберігається в ньому кілька днів. Частка тих, хто вижив бактерій залежить від різних факторів Йогурт проти БАДів, зокрема, від кислотності шлункового соку. Ми очікуємо різних фізіологічних ефектів в залежності від вмісту в напої молочної кислоти. І, звичайно – від кількості випитого.

    Для повсякденного вживання цікавіше не кисляку, а кефіри. Кефір готується за допомогою особливого бродила – кефіру грибка, що представляє собою взаємовигідне співжиття молочнокислих бактерій і грибків, які «працюють» по-різному. Перші переводять молочний цукор на молочну кислоту і згортають молоко, а другі паралельно викликають спиртове бродіння, тобто розкладають молочний цукор на етиловий спирт і вуглекислоту. Спирт не тільки надає напою певний смак, але і пригнічує гнильні процеси в кишечнику.



    Кефір витримкою не зіпсуєш!

    Витримування кефіру підвищує вміст в ньому цих біологічно активних речовин. В залежності від тривалості дозрівання розрізняють кефір слабкий (дозріває 1 доба), середній (2 доби) і міцний (від 2 до 3 діб). Їх легко розрізнити за датою випуску, зазначеної на пакеті. Слабкий кефір «заспокоює» шлунок і стравохід, а 3-4-добовий закріплює.

    Повертаючись до простокваші: є різні «модифікації» для різних обставин. У спеку покращує самопочуття айран (зветься однаково у більшості народів Центральної Азії). Його готують, змішуючи певним чином кисломолочний продукт «катик», мінеральну воду і шматочки льоду (термін збереження смакових якостей усього 1 годину). Вранці, після харчового або алкогольного надмірності, колишнього напередодні, добре відновлює здоров’я вірменський тан.

    За матеріалами статті лікаря-гастроентеролога, члена Російської гастроентерологічної асоціації Володимира Василенка «Йогурт проти БАДів».

    Вгору


    Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Фітнес