Проблема високого холестерину: правильне харчування для здорового серця

30 листопада, 2012


  • Свіжі овочі та фрукти
  • Молочні продукти та їх замінники
  • М’ясо, дичина, ри?%
    B1а і замінники м’яса
  • Заморожені продукти
  • Масла і кулінарні жири
  • Спеції замість солі
  • Замінники цукру
  • Бакалія
  • Приправи
  • Бобові, зернові та підливки
  • Продукти, що допомагають серцю повноцінно працювати – частина дієти здорової людини. Якщо ви задумалися про здорове харчування, але не знаєте, що повинно бути на столі, скористайтеся нашим дороговказом корисних продуктів: від овочів і фруктів до цільнозерновий випічки.


    Свіжі овочі та фрукти



    У холодильнику завжди потрібно мати мінімальний набір сезонних фруктів, таких як ягоди, цитрусові, яблука, персики і виноград; також не забудьте про овочі: болгарський перець, капуста (білокачанна, цвітна та броколі), помідори, темно-зелені листові овочі, селера, баклажани і кабачки (у тому числі і цукіні).


    Проблема високого холестерину: правильне харчування для здорового серця Молочні продукти та їх замінники

  • Знежирене або однопроцентне молоко;
  • Соєве молоко без цукру і добавок (допускаються тільки ваніль і шоколад);
  • Знежирена або з низьким вмістом жиру кисле;
  • Знежирені або напівжирні питні вершки;
  • Знежирений або зі зниженим вмістом жиру сир;
  • Соєві сири;
  • Знежирений або легкий вершковий сир;
  • Знежирений або одновідсотковий домашній сир (або рікотта);
  • Знежирений або одновідсотковий йогурт (без штучних добавок, фруктовий або ванільний);
  • Соєвий йогурт;
  • Знежирена сметана;
  • Яєчний білок і замінники яєць (яєчний порошок, збитий тофу, мелене льняне сім’я).


  • М’ясо, дичина, риба і замінники м’яса

  • Курка та індичка без шкіри і кісток або біле м’ясо (грудки);
  • Фарш з білого м’яса курки або індички;
  • Свиняча вирізка без жиру;
  • Пісний яловичий фарш типу стегнового фаршу або філею (при виборі яловичого м’яса шукайте слова «стегно» і «філе» і вибирайте пісні шматки: чим менше в м’ясі прожилок, тим менше в ньому жиру);
  • Різноманітна риба: лосось, скумбрія, тілапія, форель, оселедець, тунець;
  • Тофу: шовковий, м’який, твердий або екстра твердий;
  • Темпе (багатий клітковиною ферментований продукт із соєвих бобів);
  • Сейтан (продукт харчування, що виготовляється з пшеничного білка).


  • Заморожені продукти

  • Заморожені овочі та овочеві суміші без добавок (підлив, соусів, солі);
  • Заморожені фрукти без цукру (наприклад, морожена чорниця, полуниця, малина);
  • Заморожені соєві боби (зелена соя);
  • Заморожені вегетаріанські біфштекси, котлети, сосиски;




  • Масла і кулінарні жири

  • Різноманітні рослинні олії (оливкова, рапсова, волоського горіха, виноградних кісточок, арахісова і кунжутне);
  • Замінники кулінарних олій (наприклад, пюре з чорносливу, яблучний соус);
  • Негідрогенізірованние кулінарні масла (жир, які додають в тісто для розсипчастості);
  • Маргарин, який не містить транс-жирів;
  • Знежирені салатні заправки.


  • Спеції замість солі



    Проблема високого холестерину: правильне харчування для здорового серця Пропонуємо список смачних спецій, які можна використовувати замість солі.

  • Запашний перець;
  • Кмин;
  • Базилік;
  • Лавровий лист;
  • Чорний перець;
  • Кайенський перець;
  • Сушений мелений перець чилі;
  • Кориця;
  • Гвоздика;
  • Коріандр;
  • Кумін;
  • Порошок каррі;
  • Кріп;
  • Петрушка;
  • Гранульовані часник і цибулю;
  • Корінь імбиру;
  • Майоран;
  • М’ята;
  • Мускатний горіх;
  • Орегано;
  • Паприка;
  • Червоний перець;
  • Розмарин;
  • прованського суміш трав (до складу зазвичай входять базилік, орегано, розмарин, чебрець, шавлія, майоран, чабер);
  • Китайська суміш «П’ять спецій» (у складі зазвичай бадьян, кориця, гвоздика, фенхель, сичуаньський перець);
  • Інші суміші трав і спецій без солі.


  • Замінники цукру

  • Різні промислові цукрозамінники (рекомендуємо ознайомитися із статтею нашого сайту про склад цукрозамінників)
  • не містить цукру або «легкий» кленовий сироп;
  • Мед;
  • Сироп з нешліфованого (коричневого) рису як альтернатива рафінованому цукру у випічці.


  • Бакалія



    Легкі закуски

  • Різні сирі горіхи і насіння (мигдаль, волоські горіхи, насіння соняшнику, кунжут);
  • Сухофрукти;
  • Цільнозерновий хліб, піта, тортілья (корж з кукурудзяного борошна);
  • Цільнозернові крекери без транс-жирів;
  • Не містять транс-жирів чіпси з тортильи;
  • Торти з коричневого рису і попкорну;
  • Цільнозернові сушіння і соломка;
  • Простий попкорн (приготовлений на плиті без масла) або «легкий» попкорн з мікрохвильової печі (з невеликою кількістю олії).


  • Приправи

  • Оцет різних видів – рисовий, винний (з червоного вина), бальзамічний, яблучний, полуничний, – прекрасне доповнення до салатної заправці.
  • Кетчуп зі зниженим вмістом солі;
  • Гірчиця: французька, медова, діжонська, жовта.
  • Соєвий соус без солі;
  • Знежирений або «легкий» майонез (рекомендуємо ознайомитися із статтею нашого сайту про майонезі);
  • Соус барбекю (пряний гострий соус для жаркого).


  • Бобові, зернові та підливки

  • Проблема високого холестерину: правильне харчування для здорового серцяРізні консервовані боби: сочевиця, різноманітна квасоля, нут (Примітка: якщо у вас підвищений тиск, вибирайте консерви зі зниженим вмістом солі. );
  • Сушені бобові (сочевиця, колотий горох, нут, квасоля);
  • Вівсяні пластівці, роздроблений овес;
  • Вівсяні висівки;
  • Незбиране або мелене льняне сім’я;
  • Цільнозернові пластівці для сніданку, які не потрібно піддавати температурній обробці (Примітка: вибирайте пластівці, які містять 5 або більше грамів клітковини і менше 8 грамів цукру на порцію.
    );
  • Ячмінь;
  • Нешліфований (бурий) і неочищений (коричневий) рис;
  • Крупи: ядра пшениці, кус-кус, полента (кукурудзяна крупа), пшоно, булгур (варена і висушена пшенична крупа), квіноа (вона ж киноа або кінва – південноамериканська зернова культура, що містить більше білка, ніж будь-яка інша крупа) ;
  • Макаронні вироби з цілісних сортів пшениці;
  • Проростки пшениці;
  • Борошно грубого помелу і вироби з неї;
  • Соєве борошно;
  • Кукурудзяне борошно;
  • Консервовані помідори (цілі та різані) у власному соку без солі, натуральна томатна паста;
  • Знежирені або «легкі» соуси до макаронів;
  • Курячий, яловичий і овочевий бульйони без солі;
  • Грибні підливи зі зниженим вмістом жиру.
  • Стаття підготовлена за матеріалами www.webmd.com


    Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Фітнес