Вітамінна недостатність у дітей

30 листопада, 2012


  • Дефіцит вітамінів у дітей
  • Особливість харчування


  • Дефіцит вітамінів у дітей

    Вітамінна недостатність у дітей Дефіцит
    вітамінів – одна з важливих причин погіршення стану здоров’я дітей.
    Особливо актуальною ця проблема стає навесні після довгого
    осінньо-зимового періоду. Під
    вітамінною недостатністю розуміють патологічний стан,
    викликане зниженим надходженням тих або інших вітамінів або порушенням
    їх функціонування в організмі. В залежності від глибини й ваги
    вітамінної недостатності виділяють три її форми: авітаміноз, гіповітаміноз і субнормальний забезпеченість вітамінами.

    Під авітамінозами
    розуміють стану практично повної відсутності вітамінів
    в організмі, що супроводжуються виникненням симптомів, характерних для
    дефіциту того чи іншого вітаміну (наприклад, цинги та ін.)

    Під гиповитаминозами
    понима% D
    1? Т стану різкого (але не повного) зниження запасів вітаміну
    в організмі, що викликає появу ряду слабко виражених симптомів,
    таких як, наприклад, зниження апетиту і працездатності, швидка
    стомлюваність і т.п.

    Субнормальний забезпеченість вітамінами
    являє собою стадію дефіциту вітамінів, що виявляється в порушенні
    фізіологічних реакцій, в яких бере участь даний вітамін, а також
    окремими симптомами.

    Класичні авітамінози в даний
    час зустрічаються вкрай рідко. Їх основними причинами є
    глибокі порушення всмоктування продуктів, і в тому числі вітамінів.
    Значно більше поширені гіповітамінози, які можуть
    виникати у хворих дітей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту,
    при глибоких і тривалих порушеннях принципів раціонального
    харчування, різних захворюваннях, а також у недоношених дітей.

    Найбільш
    Найпоширенішою формою вітамінної недостатності в даний час
    є субнормальная забезпеченість вітамінами, яка має місце
    серед практично здорових дітей різного віку. Її основними
    причинами служать:

  • нераціональне вигодовування дітей першого року життя;
  • порушення в харчуванні вагітних і годуючих матерів;
  • широке
    використання у харчуванні дітей рафінованих продуктів;
  • продуктів, позбавлених
    вітамінів в процесі їх виробництва, зберігання і кулінарної обробки;
  • а також сезонна недостатність вітамінів, яку ми часто спостерігаємо навесні.
  • Хоча
    субнормальная забезпеченість вітамінами не супроводжується вираженими
    симптомами, вона значно знижує стійкість дітей до дії
    різних інфекцій, фізичну і розумову працездатність,
    уповільнює терміни одужання хворих дітей. Брак вітамінів може
    супроводжуватися:

  • появою дратівливості, головного болю при недостатності тіаміну, аскорбінової кислоти, піридоксину;
  • кровоточивістю ясен при недостатності вітаміну С,
  • сухістю шкіри при недостатності вітамінів А і B2 та ін



  • Особливість харчування

    Необхідний для дитини набір
    вітамінів може надходити в організм тільки при вживанні в
    їжу різних груп продуктів, тоді як харчування обмеженим набором
    продуктів навіть з дуже високою харчовою цінністю не може забезпечити
    надходження в організм всього спектру вітамінів.

    Зокрема,
    необхідно вказати на поширену оману і серед населення,
    і серед медичних працівників, про те, що основним джерелом
    вітамінів служать свіжі овочі і фрукти. Ця група продуктів
    дійсно служить найважливішим (і практично єдиним) джерелом
    вітамінів С і Р, фолієвої кислоти і b-каротину, проте вміст
    тіаміну, рибофлавіну, ніацину – невелика, а вітаміни B12,
    Е і D практично відсутні. У той же час м’ясні продукти є
    винятково важливим джерелом вітаміну B12 і вносять чималий вклад
    у забезпечення людини вітамінами B1, B2, B6. Молоко та молочні
    продукти поставляють в організм вітаміни А і B2, злакові – вітаміни B1,
    B2, B6, РР, Е; рослинні жири – вітаміни Е, тваринні жири – вітаміни
    А та D і т.д. У зв’язку з цим потрібно прагнути до їх максимальному
    різноманітності дитячого харчування.

    Дуже часто особливості харчування
    не дозволяють повністю задовольнити потреби в усіх вітамінах
    тільки за рахунок їжі. У зв’язку з цим бажано додаткове
    надходження вітамінів в дитячий організм. Воно може бути забезпечено
    за рахунок індивідуального прийому дитячих полівітамінних препаратів.
    До таких препаратів належать «Піковіт» (Словенія), «Полівіт Бебі»
    (США), «Доктор Тайсс Мультивітамол» (Німеччина), які протягом
    декількох років присутні на російському ринку, а також вітчизняний
    препарат «Золота куля» – (сироп з шипшиною) і «Алвітіл» (Франція).

    «Піковіт»,
    «Доктор Тайсс», «Золота куля» і «Алвітіл» представляють із себе сиропи,
    а «Полівіт Бебі» – водний розчин без цукру. Сиропи рекомендується
    приймати по 5-10 мл, а «Полівіт Бебі» в дозі 1 мл на добу. Всі
    зазначені препарати містять 8 основних вітамінів – А, D3, С, B1, B2,
    B6, B12 і РР, а також вітамін Е (крім «Пиковита»). Всі препарати,
    крім «Полівіт Бебі», включають також пантотенову кислоту, а «Алвітіл»
    і «Золота куля» доповнені біотином.

    Також у продажу є сухі
    швидкорозчинні концентрати і шипучі таблетки для приготування
    напоїв. Вважається, що вони краще засвоюються організмом, ніж таблетки
    і драже, а, крім того, відрізняються приємним смаком. Таким чином,
    варіації у вмісті вітамінів в рідких полівітамінних препаратах дають
    лікарям і батькам можливість вибору найбільш оптимальних препаратів,
    найбільшою мірою відповідних станом здоров’я і харчування
    дитини.

    За матеріалами статті «Дефіцит вітамінів у дітей»


    Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Фітнес