Клітковина

28 лютого, 2012


Клітковина – це живильна речовина рослинного походження, що міститься у вуглеводах з низьким вмістом цукру. Клітковина не існує сама по собі. Вона входить до складу фруктів, овочів, бобових, зернових.

Будучи речовиною баластовим, клітковина не дає нам енергії, але її роль для нашої життєдіяльності дуже велика. Харчові волокна, що входять до складу клітковини, забезпечують нормальну роботу всього шлунково-кишкового тракту. При нормі споживання до 40 г на добу, ми споживаємо клітковини в кілька разів менше. Виною цьому продукти харчування, які ми звикли споживати і в яких внаслідок обробки майже немає харчових волокон.

Саме харчові волокна змушують товстий кишечник правильно функціонувати, оберігають його від злоякісних новоутворень. Багата харчовими волокнами клітковина впливає на обмін жовчних кислот в організмі, її споживання знижує рівень холестерину і рівень цукру в крові.

Застосування клітковини для профілактики і лікування ішемічної хвороби серця, атеросклерозу, гіпертонії, варикозного розширення вен нижніх кінцівок, підвищеного тромбоутворення, цукрового діабету в комплексі дає відмінні результати. Клітковина також входить в дієтичне харчування при ожирінні.

Клітковина, що отримується нашим організмом їх фруктів, містить пектини. Тому, коли ми достатньо вживаємо в їжу фруктів, збільшується швидкість проходження по кишечнику перевареної їжі, усуваються запори і запобігають процеси гниття в кишечнику.

Існують розчинні і нерозчинні клітковини. Целюлоза і лігнін відносяться до нерозчинної клітковині. Вони містяться в зернових, бобових, фруктах, висівках, коричневому рисі. Нерозчинна клітковина, потрапляючи в шлунок, набухає і викликає почуття насичення. Мало того, віддаляючись з шлунку, нерозчинна клітковина активно бере участь у видаленні різних токсичних речовин, холестерину і жовчних кислот.

До розчинної клітковині відносяться – міститься у фруктах пектин, смола з бобових, камедь і геміцелюлоза із зерен вівса і ячменю. Потрапляючи в наш шлунок, розчинна клітковина вбирає воду і збільшується в обсягах. Розчиняючись до стану желе і заповнюючи шлунок, розчинна клітковина швидко викликає почуття насичення.

Розчинна клітковина міститься у фруктах, овочах, її багато в вівсяних пластівцях. Властивість її заповнювати шлунок допомагає схуднути і одночасно нормалізувати травлення. Відчуття ситості ми відчуваємо, але енергію не отримуємо, тому організму доводиться використовувати свій власний жир.

В даний час промисловість почала випуск клітковини, як біологічно активної добавки. Якщо звичайне харчування бідно продуктами, що містять клітковину, то набагато простіше приймати її окремо.

На полицях аптек можна знайти будь-яку – від клітковини із зернових, до клітковини з морської капусти, чорної смородини. Яку вибрати і як часто приймати? Краще порадитися з лікуючим лікарем. Він, знаючи ваші хронічні захворювання, призначить вам клітковину або просто порадить змінити стиль харчування.

Отже, клітковина дуже важлива для нашого організму і має безліч корисних властивостей:

  • виводить холестерин їх організму;
  • є профілактичним харчуванням, що перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі;
  • є жовчогінним засобом, нормалізує функцію печінки по виведенню жовчі;
  • у хворіють на цукровий діабет 2-го типу при регулярному вживанні в їжу продуктів, багатих на клітковину, сповільнюється засвоєння жирів і вуглеводів, внаслідок чого можна уникнути різкого підвищення цукру в крові;
  • клітковина стимулює роботу кишечника, сприяє швидкому просуванню по ньому переробленої їжі і усуває запори;
  • якщо в раціоні міститься достатня кількість необхідної клітковини, то це сприяє зростанню біфідобактерій, необхідних кишечнику;
  • клітковина є профілактичним продуктом від раку та інших захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • вживаючи клітковину, ми звільняємо свій організм від токсинів, радіонуклідів, важких металів, вивести які просто так неможливо.


Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Раціон харчування