Навіщо нам взагалі потрібна клітковина в продуктах?

14 червня, 2012


клітковина в продуктах_kletchatka v produktah Одним з важливих чинників того, чому люди стають вегетаріанцями або просто основну частину свого раціону намагаються зробити з рослинної їжі, є той факт, що клітковина в продуктах харчування для нас досить важлива.

Але, не варто думати про те, що в ній містяться які – то мінерали, вітаміни або ще що – то.

Також, не варто вважати, що вона дуже легко засвоюється або живить наш організм.

Якщо сказати на чистоту – це волокна, з яких складається вся рослинна їжа, які через наш організм проходять практично без засвоєння. Але, в чому ж тоді її роль, запитаєте Ви?

Навіщо нам потрібна клітковина в продуктах

Напевно, з уроків з біології, Ви пам’ятаєте, що будь-яка їжа основну частину часу проводить саме в нашому кишечнику. Вона може лежати годинами, кількість яких може досягати 12:00 і навіть більше.

І, якщо Ви пам’ятаєте, як тільки будь-яка їжа потрапляє до нас в шлунково – кишковий тракт – вже через короткий період часу вона починає просто гнити. Це відбувається тому, що сьогодні, далеко не кожна людина застосовує раціональне харчування на практиці. Мало того, не варто тішити себе думками, що абсолютно вся їжа проходить в нашому кишечнику досить добре.

Вся справа в тому, що чим старше стає людина, тим гірше починає працювати його травна система, і тим більше проблем з кишечником. Так, у багатьох людей на стінках кишечника можуть утворюватися грудки їжі, які можуть знаходиться там місяцями і навіть роками.

В результаті цього, так як саме в кишечнику близько 70% всього імунітету і саме з нього йде засвоєння більшості компонентів, – весь людський організм починає страждати.

І, все б було дійсно сумно, якби не клітковина в продуктах, яка, в кінцевому рахунку, допомагає нам засвоювати білки, вуглеводи та інші компоненти. Виявляється, головне її завдання – це прискорювати процес «прохідності» їжі через всю систему травлення, і знизити шанси виникнення несприятливих відкладень на стінках.

Якщо привести аналогію – то тут можна порівняти з димарем. Наприклад, коли в нашому будинку забивається труба, через яку виходить дим – ми, щоб уникнути серйозних проблем, викликає фахівця, який нам прочистить димохід.

Якщо перекласти цю аналогію на наш організм – то саме клітковина є тим фахівцем, який допомагає нам підтримувати внутрішню чистоту. Нам, щоб постійно підтримувати внутрішню чистоту, фахівці з харчування рекомендують більше половини свого раціону створити на основі овочів, фруктів, горіхів, зелені.

Це саме та їжа, в якій є високі запаси харчових волокон. Однак, не варто сприймати отриману інформацію занадто фанатично. Є певні норми і кількості, які рекомендуються для нормального харчування і травлення людини.

Так, для нормальної роботи травлення, людині рекомендується з’їдати близько 30 – 40 грам клітковини щодня. Звідки можна отримати таку кількість, запитаєте Ви? Все дуже просто.

Наприклад, якщо Ви приготуєте собі салат з таких свіжих овочів як капуста і морква – приблизно 1/4 частину від денної у Вас вже в кишені. А, якщо ще і на протязі дня поїсте 200 – 300 грам фруктів – тоді взагалі все буде чудово.

Але, запам’ятайте наступну рекомендацію. Якщо у Вашому раціоні в основному присутня велика кількість їжі, обробленої температурою, а кількість свіжого не перевищує 10 – 15% – слід поступово перемикати Ваш організм.

Так, для початку, можете збільшити кількість свіжого до 15 – 20%. Далі, ще на трохи – трохи. Це необхідно робити виходячи зі своїх почуттів і реакцій Вашого тіла. Звичайно, точно все розраховувати не доводиться. Просто, замість того, щоб купити собі чіпсів або булочку, або бутерброд – купіть краще собі банани чи яблука.

Але, клітковина в продуктах це більш серйозна тема, для того, щоб обговорити її в одній статті. Продовження і найцікавіші факти Ви можете почитати тут.

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Раціон харчування