Приправа кумін та її застосування

14 червня, 2012


приправа кумін_priprava kumin Сама по собі приправа кумін вже протягом багатьох століть використовується як повноцінна добавка в безлічі блюд.

І це не просто так. Пов’язано, в першу чергу з тим, що саме ця добавка тонізує загальний стан організму, а також надають відчуття свіжості.

Це, правда, ми вже забігаємо трохи наперед і торкаємося аюрведи.

Давайте, для початку, обговоримо застосування цієї спеції в харчуванні.

Приправа кумін в харчуванні

Якщо говорити про загальне застосування в кулінарії – то приправа кумін, як і орегано, знайшла своє застосування в більшості холодних страв і закусок. Це можуть бути бутерброди та різне безліч салатів. Додають також і в різноманітні супи у вигляді сумішей з іншими спеціями.

І, також, використання є і в гарячих блюдах, наприклад, таких поширених як рисові. Якщо все таки надумаєте спробувати – то тоді додавати спецію рекомендується або за 10 – 15 хвилин до того, як страва буде приготовлено, або ж на самій першій стадії його приготування.

речі сказати, в ведичної кулінарії приправа кумін, може навіть спільно з цикорієм, використовується як добавка в молочну продукцію. Це можуть бути і йогурти, і сир, і кисле молоко. А ще, ті хто консервує на зиму ті ж помідори, огірки і роблять інші консервації – можуть сміливо додавати трохи – трохи цієї спеції в кожну банку.

Досить буде всього щіпки на 1 літр консервації, щоб вся заготовлена продукція прийняла особливий, досить своєрідний, смак. Плюс, можна ще додавати і при консервації варення.

Приправа кумін в аюрведою

Власне, повертаючись до того, чому ця спеція така поширена в східних країнах – є один простий відповідь. Згідно аюрведою – вона, як і перцева м’ята, володіє охолоджуючим дією на організм. А враховуючи те, що, в тій же Індії або інших азіатських країнах клімат жаркий – приправа кумін доводиться зовсім доречним.

Але, це далеко не одна причина. Якщо говорити про лікувальний ефект, то можна відзначити декілька важливих якостей. Одне з них – це сприятливий вплив на нервову систему та її заспокоєння.

Ще, в трактатах аюрведи можна знайти рекомендації, які спрямовані людям, що страждають проблемами з травною системою. Там рекомендується додавати цю спецію в гарячі блюда, щоб нормалізувати травлення.

А якщо у людини спостерігається поганий апетит або ж є проблеми з кишечником – рекомендується, буквально, щіпку висушеної спеції вживати хвилин за 40 до основного прийому їжі. Також, не варто думати, що корисні чаї бувають тільки від листя малини або від листя чорниці, або смородини.

Аюрведа рекомендує також робити лікувальні та профілактичні чаї із застосуванням цієї рослини. По перше, такий чай покращує роботу ниркової системи, в наслідок чого посилюється і вироблення жовчі. Плюс, такий чай буде виводити з організму токсини і отрути.

А особливо важливо те, що виводитися будуть не лише токсини, а ще й та їжа, яка не переробити і просто гниє в нашому кишечнику. Але, як приготувати такий чай, запитаєте Ви? Все дуже просто. Для цього необхідно взяти цілісні насіння цієї рослини, а також перемелені фенхель і коріандр.

Змішати ці три спеції воєдино, в рівних кількостях. А далі, просто рать одну чайну ложку отриманої суміші, і заливати її 0,5 літра окропу. Дати трохи настоятися, і пити по 150 – 200 грам.

Ще, настійно Вам рекомендую звертати увагу на нашу траву деревію. Вона нам краще і по енергетиці підходить і має досить різноманітними лікувальними властивостями, які тільки будуть посилювати інші рослини і трави.

В результаті, приправа кумін може бути досить широко використана на кухнях багатьох з нас. Але, і не тільки на кухнях, а ще й в профілактиці, а також лікувальних цілях.

Оставить комментарий

В категории : Раціон харчування