Зелений чай

28 лютого, 2012


Останнім часом найбільш популярним з чаїв став зелений чай. Він володіє тонізуючими властивостями, викликає відчуття бадьорості. Ефірні масла додають йому своєрідний аромат. Флавоніди, що містяться в зеленому чаї, мають антиокислювальним і антиканцерогенною властивостями. Тільки червоне вино і какао містять такі речовини.

Зелений чай прийшов до нас із Індії та Китаю, де ще 5000 років тому його вирощували і вживали не лише як напій, але і як ліки. Настоєм зеленого чаю зупиняли кровотечі, робили примочки на рани, знижували температуру. Пізніше навчилися знижувати за допомогою зеленого чаю цукор в крові та артеріальний тиск.

Зелений відрізняється від чорного не тільки кольором. Він піддається мінімальному окисленню протягом трьох днів, а потім нагрівання. Окислення чайних листів становить не більше 12%. Проводиться він, як і чорний, з флешей – трилиста або дволиста молодих пагонів чайного куща. Після спеціальної технологічної обробки чайний лист не чорніє, а залишається жовтувато-зеленим. Зелений чай біологічно більш активний, ніж чорний і містить більше дубильних речовин.

Зростання популярності зеленого чаю пов’язують з популяризацією здорового способу життя. Люди стали уважніше ставитися до свого здоров’я і більше вживати корисних продуктів і напоїв.

Вченими доведено, що зелений чай корисний для серцево-судинної системи, тому що містить флавоніди, благотворно впливають на судини. Кілька чашок гарного зеленого чаю в день допоможуть судинах і серцю.

Окрема розмова про артеріальний тиск.

Зелений чай, як і чорний, містить кофеїн, який спочатку трохи підвищує тиск, а потім тонус судин нормалізується і тиск знижується. Гіпертонікам взагалі краще перейти на зелений чай і не вживати чорного і кави.

Зелений чай знижує рівень холестерину в крові, успішно бореться з бактеріями, які викликають зубний наліт. При вірусної інфекції дуже корисно пити саме зелений чай, адже в ньому містяться вітаміни групи В, вітамін С, Р, К та інші.

Еліксиром здоров’я називають зелений чай вчені Японії. У ньому міститься епігаллокахетін галлат, який блокує дію ферменту, який відповідає за розподіл ракових клітин. Цей цілющий напій може стати хорошою профілактикою від раку.

Вживання зеленого чаю в складі дієт для схуднення допомагає спалювати зайві кілограми. Його властивість знижувати апетит давно відомо голлівудським зіркам. Зелений чай містить від 15 до 25% білка, як в квасолі або бобах, тому він дуже ситний. Навіть якщо дуже легкий сніданок або обід запити чашкою зеленого чаю, то відчуття насичення надовго відіб’є охоту до перекушування.

Дієта із зеленим чаєм для схуднення – це просте обмеження кількості їжі, яка запивається чашкою теплого чаю. Пару тижнів такої дієти дозволять скинути кілька кілограмів.

А як чудово тонізують шкіру заморожені кубики зеленого чаю! Зараз ми можемо зустріти косметику як російського, так і зарубіжного виробництва, яка робиться на основі екстракту зеленого чаю.

Ну і, нарешті, як правильно заварювати зелений чай? Відразу виключимо чай в пакетиках. Це просто напій, не приносить користі. Чай повинен бути крупнолістовиє і заварюватися на чистій воді, в ідеалі – на джерельної.

Перед тим, як заварювати чай, чайник треба обдати окропом, зігріти його. Кількість заварки розраховується – одна чайна ложка без гірки на стакан. Воду в жодному разі не потрібно довго кип’ятити. Першу заварку досить готувати 1,5 – 2 хвилини, потім повністю злити і розлити по чашках. Залишилася заварку не викидають – її можна заварити ще для кількох чаювань.

Однак при вживанні зеленого чаю потрібно дотримуватися обережності хворим на виразку шлунка, гастрит, бо терпка заварка викликає подразнення слизових.

Якщо зелений чай правильно заварювати і пити в міру, то користь від нього буде обов’язково.


Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Раціон харчування