Айва японська корисні властивості

26 липня, 2012


Айва японська корисні властивості Айва стала відома всьому світу після того, як її стали вирощувати на Криті й у Греції. Спочатку вона вважалася лише прикрасою садів і парків, де радувала людей своїми рожевими або білими квітами, видають незвичайний аромат і плодами. Трохи пізніше їх охрестили «райськими яблучками» і стали робити з них сиропи, варення і цукати. Приблизно в 3 тис. до н.е. айва стала «подорожувати» по всій земній кулі. Є відомості, що її вирощували в саду в імператора Китаю, в Японії, Росії, Норвегії, Польщі, Німеччини, на Криті …

З часом рослина стала видозмінюватися залежно від регіону і клімату, де воно виростало.

Сьогодні айва японська – це невисоке дерево, друга назва якого – хеномелес. На відміну від своїх європейських побратимів, у нього яскраві рожеві або малинові квіти, схожі на яблуневі. Її плоди за формою нагадують щось середнє між яблуком і грушею з ворсистою шкіркою.

Опис дерева зустрічається в древніх манускриптах і літописних книгах.
Так, наприклад, лікарі Греції та Риму описують айву як кращі ліки від розладів травного тракту, яке часто застосовувалося після гучних тижневих застіль. Крім того, в міфах є всім відоме «золоте яблуко», піднесене Парісом Афродіті. Так ось воно – це айва.

Айва японська корисні властивості

Завдяки безлічі корисних речовин і невибагливості дерева, його стали вирощувати по всій Євразії. Так як плоди містять велику кількість аскорбінової кислоти, то їх ящиками відправляли на війну солдатам для попередження цинги і дефіциту вітамінів.

Після того, як деревце стали повсюдно вирощуватися в садах і городах, корисні властивості айви японської стало можливо зберігати на зиму і простим обивателям. Для чого з неї знову стали готувати повидла, цукати та варення.

У двадцятому столітті був з’ясований хімічний склад її плоду. Виявилося, що її він містить багато фенольних сполук, пектинових речовин, вітамінів, лейкоантоціанів, антоціанів, а також мікроелементів. Крім цього, айва японська – цінне джерело легкозасвоюваних мінеральних речовин. У плодах і листі містяться такі елементи, як алюміній, калій, марганець, кальцій, натрій, бор. Всі вони допомагають організму справитися з підвищеними фізичними навантаженнями, перевтоми і створюють так звану «подушку» для запобігання стресових станів.

Використання японської айви: вітаміни

Корисні властивості японської айви можна пояснити вітаміном С, який бере участь у виробленні важливого для організму речовини – інтерферону, що захищає організм від інфекцій і підвищує силу імунітету. Під час простудних захворювань айва японська може прискорити процес одужання, захистити від подальших заражень.

Вітаміни групи В – В1, В2, В6. Тіамін (В1) посилює процеси метаболізму, допомагає привести в норму обмін речовин, нормалізує м’язову і нервову діяльність; допомагає підвищити працездатність серцево-судинної системи, швидко позбутися від втома при важкій фізичній роботі.

В2 (або рибофлавін) – вітамін, який впливає на відновлення клітин, в яких нормалізує та прискорює процеси клітинного обміну. Саме його рекомендують при порушеннях зору, ранах, що довго крові і не заживають, а також при функціональних розладах шкірних і слизових оболонок.

Піридоксин (В6) бере участь у кровотворенні і відновлення жирового обміну.

Властивості плодів

Незважаючи на те, що на відміну від звичайної айви, плоди японського рослини майже не вживаються в сирому вигляді, свої корисні властивості айва японська дозволяє використовувати для лікування численних захворювань і розладів організму. Її плодами прийнято лікувати бронхіти, захворювання легеневої системи, бронхіальну астму, астмоподобние стану.

Плоди довго можуть зберігатися в холодильнику, але при цьому їх рекомендовано розрізати на часточки, посипати цукром і герметично закупорена. Розрізані і злегка підсушені плоди з успіхом використовуються в якості свічок (в тибетській медицині) при лікуванні вушних захворювань і при нежиті.

Сік можна додавати в чай для підвищення імунітету, так як в ньому зберігається більше вітаміну С, ніж в лимонному соці або часточках лимона. Свіжовичавлений сік – хороший профілактичний засіб для запобігання атеросклерозу, ангіни, гнійних інфекцій порожнини рота. Також його використовують для пом’якшення шкіри та лікування запалень кишечника.

Сік (або розведений в кип’яченій воді сироп щодо 1:10) надає на організм загальнозміцнюючу і антисептичну дію. Його рекомендовано пити при подразненнях ШКТ.

Насіння айви і відвар з них використовують при інфекціях очей, подразненнях і почервоніння шкіри, алергічних реакціях і опіках.

Також сік використовують в косметології для приготування засоби очищення жирної шкіри. Для цього його змішують в рівних пропорціях зі збитим яєчним білком, спиртом і камфорним спиртом.

Олена,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті