Аронія чорноплідна властивості, рецепти

26 липня, 2012


Аронія чорноплідна властивості, рецепти аронії чорноплідної або чорноплідної горобини називається невеликий чагарник або деревце висотою 1,5 метра, листя якого чимось нагадують листя вишні. Плоди аронії, мають солодкуватий смак, використовуються для приготування страв, а також в лікувальних цілях. У плодах аронії чорноплідної міститься комплекс корисних речовин, до яких входять вітаміни C, P, B1, B2, E, K, B6, бета-каротин. Також у ній міститься чимала кількість макро-і мікроелементів – заліза, міді, бору, марганцю, молібдену, фтору, різні види цукрів, дубильних і пектинових речовин. Саме тому аронія настільки корисна! Щоб знати як використовувати її властивості, потрібно знати рецепти народної медицини. Їм і присвячена стаття «Аронія чорноплідна – властивості, рецепти».

А які ж в дійсності має аронія чорноплідна властивості? Чорноплідної горобини притаманні такі лікувальні властивості, як здатність знижувати холестерин в крові, стабілізувати артеріального тиску, крім того при її вживанні зміцнюються стінки кровоносних судин і поліпшується їх еластичність і пружність. Як показали дослідження вчених, при вживанні чорноплідної горобини спостерігається поліпшення імунітету, стабілізується функціонування ендокринної системи. Корисна вона і при цукровому діабеті, що супроводжується ураженням капілярів, ниркових хворобах, алергічних реакціях, а також хворим на скарлатину, висипний тиф.

Також аронія чорноплідна має властивості спазмолітичний, судинорозширювальний, кровоспинний, кровотворної, апетитного, жовчогінного і сечогінний засіб, і кошти при опіках.

Аронія чорноплідна – рецепти для приготування

* В лікувальних і профілактичних цілях застосовують суміш (по 75-100 г на добу), що складається з 1 кг вимитих і підсушених плодів розтертих з 700 г цукру і 10 г лимонної кислоти. Дана суміш є ефективним полівітамінним засобом для людей, страждаючих гіпертонією і атеросклерозом, а також для тих у кого присутні симптоми весняної втоми і сильного авітамінозу.

Крім цього з плодів горобини можна приготувати такі заготовки, як варення, компот, вино.

Рецепт варення з черноплодки

Ягоди необхідно очистити від гребенів і плодоніжок, вимити і бланшувати протягом 10 хвилин у воді температурою близько 100 градусів. Можна також потримати ягоди в духовій шафі протягом 2:00 при температурному режимі 50 – 60 градусів. Плоди при цьому стануть м’якшими, а шкірка буде краще пропускати сироп.

Для приготування сиропу знадобиться цукровий пісок і вода у розрахунку 1,5 кг: 2 склянки соответственнона 1 кг ягід. Підготовлені ягоди заливаються половинною кількістю сиропу, витримуються від 1 до 2:00, після чого їх слід прокип’ятити протягом 10 – 12 хвилин на слабкому вогні.
Потім варення знімається з вогню, витримується 5 – 8:00 і знову вариться, вже з додаванням залишився сиропу. Так як плодами при варінні цукор всмоктується погано, то варення після варіння рекомендується охолодити і витримати протягом 10 – 12:00. Потім ягоди слід відокремити від сиропу, розкласти по банках або в іншу тару, а сироп уварити і в гарячому вигляді залити ягоди.

Компот

Ягоди слід вимити, відокремити гребені і плодоніжки, після чого бланшувати їх у воді з температурою в 100 градусів протягом 3-5 хвилин, а потім засипати в тару і залити 30 – 40%-ним сиропом.

В зв’язку з тим, що аронія чорноплідна в своїх ягодах містить мало кислот, то в сироп бажано додати 50% яблучного або іншого більш кислого соку, а можна використовувати лимонну кислоту (3 – 4 г на літр сиропу).

Існує другий спосіб підготовки ягід для варіння компоту, при якому вони виходять дещо м’якше. При використанні цього способу плоди на декілька хвилин опускаються в воду знаходиться в стані кипіння, після чого негайно охолоджуються і тут же містяться в охолоджений 40%-ний цукровий сироп, в якому ягоди повинні залишатися на 12-24 годин. Потім плоди щільно укладаються в скляну тару, заливаються сиропом і пастеризуються при 85 градусах, від 10 до 15 хвилин. У киплячій воді час на пастеризацію можна зменшити. Дуже хороші компоти виходять, якщо чорноплідна горобина змішати з ягодами більш кислих порід.

Рецепт чорноплідної горобини, протертою з цукром

Для приготування пюре ягоди бланшують гарячою водою протягом 3 – 5 хвилин, температурою в 100 градусів, після чого вони пропускаються через м’ясорубку, а потім протираються крізь сито з дрібними отворами. Подрібнена маса змішується в рівних кількостях (1:1) з цукровим піском, нагрівається, і при цьому перемішується, до повного розчинення цукру, кип’ятиться 3 – 5 хвилин, розфасовується гарячим в підготовлену скляну тару, стерилізується в киплячій воді від 17 хвилин до півгодини і після цього закупорюються.

Вижимки, отримані після протирання, в рази багатше Р-активними речовинами, ніж свіжі плоди. Борошно з вичавків в суміші з повидлом або джемом можна класти в начинки для пиріжків, а також використовувати в приготуванні тортів (1 кг торта / 200 г муки).

Можна готувати борошно і з плодів горобини. Ягоди або вичавки сушать при температурі 45 – 60 градусів (до вологості 10%), розмелюють на кавомолці, просівають крізь сито і зберігають до використання.

Вино з чорноплідної горобини

У вимиті, і попередньо подрібнені, ягоди додають кип’ячену воду, у співвідношенні 1:1, а можна і менше, і насипають цукровий пісок (1/2 склянки: 1 кг ягід).
Потім все ретельно перемішується, міститься під гідро затвор і ставиться в теплому місці. Приблизно через тиждень, а може раніше почнеться бродіння молодого вина з горобини, після чого треба процідити його крізь друшляк, а ягоди віджати і викинути.
Після цього вино знову ставиться під гідрозатвор, тепер уже до кінця бродіння. Після закінчення дозрівання вина, воно зливається в іншу ємність, а осад викидається. Після цього у вино, за бажанням, додається цукор, і воно ставиться в світлонепроникної прохолодному місці.

Пам’ятка: вживання плодів аронії чорноплідної протипоказано людям мають підвищену згортання крові, підвищену кислотність шлункового соку, виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки, а також людям з діагнозом – знижений кров’яний тиск.

Поліна Миколаївна,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті