Буряк на зиму: рецепт заготовки

26 липня, 2012


Буряк на зиму: рецепт заготовки Дуже велику роль в нашому харчуванні відіграють коренеплоди. Це морквина, петрушка, пастернак, селера, редиска, редька і буряк. У них безліч корисних для людини речовин, мінеральних солей, вітамінів.

Уже важко уявити собі наш стіл без смачних і корисних страв з коренеплодів. Особливо без буряка. Хіба можна приготувати справжній ароматний український борщ без неї!

А також можна приготувати ще багато смачних закусок, салатів, заправок. До того ж всю цю смакоту можна заготовити про запас і взимку не ламати собі голову з приводу того, що приготувати на вечерю або чим нагодувати прийшли раптово гостей.

Про деякі цікавих рецептах домашніх заготовок з буряка я хочу вам розповісти на нашому сайті в матеріалі на тему: «червоний буряк на зиму: рецепт заготовки».

Столову червоний буряк ми готуємо цілий рік. Господині її солять, маринують, консервують. Влітку зі свіжої бадилля, листя готують смачний легкий борщик. В її зелені корисних речовин, вітамінів, навіть більше ніж в коренеплоди.

Щоб взимку приготувати річний борщ, можна влітку нарізати свіжої молодої бадилля та листя, гарненько промити під проточною водою, просушити на рушнику, подрібнити. Потім розкласти зелень з пластикових контейнерів і заморозити в морозильній камері.

Ну а тепер, спробуйте приготувати різні, домашні консерви на зиму зі свіжого буряка по цим простим рецептами:

Червона квашена буряк на зиму

Щоб блюдо з цього рецепт заготовки вийшло смачним, краще готувати його з червоного буряка, без білих прожилок, колечок.

Коренеплоди очистіть від шкірки, ретельно промийте, наріжте тонкими пластинами або на кубики. Щільно укладіть все це в емальоване відро або бочонок, але не до верху.

Готуємо розсіл: Розчиніть в чистій воді сіль. На 10 л. візьміть 400 р. солі.

Тепер залийте розсолом ємність з буряком. Зверху покладіть дерев’яний круг, або тарілку з вантажем. Залиште для квашення на 10 днів, при кімнатній температурі.

Спочатку буде утворюватися піна, яку слід видаляти. Також частіше промивайте чистою водою коло з вантажем.

Коли процес бродіння припиниться, ємність поставте на зберігання в холодне місце. На льодовик або в льох. Можна поставити на балкон (якщо зима). Якщо це зробити не можна з якихось причин, розкладіть вашу закуску по скляних банках, закрийте кришками, поставте в холодильник.


Квашену буряк можна використовувати взимку для борщу, а з розсолу вийде відмінний квас.

Рецепт квасу:

По цим рецептом виходить відмінний освіжаючий напій. Він містить безліч мінеральних солей, тому його корисно пити на ранок після веселого свята.

Щоб його приготувати, розбавте буряковий розсіл чистою водою в рівній кількості, додайте трохи цукру (за смаком), поставте в тепле місце на 2-3 дня. Потім перелийте по пляшках, щільно закрутіть кришки, приберіть в холодильник ще на 2 дні. Все, квас готовий.

До речі, якщо раптом закінчилася томатна паста, а в магазин бігти колись, буряковий розсіл цілком її замінить при приготуванні різних гострих страв, соусів, їм можна заправити тертий хрін.

Овочева закуска на зиму

Підготуйте червоний буряк, солодкий болгарський перець, ріпчасту цибулю. Цих овочів візьміть рівну кількість. Помідорів візьміть в два рази менше. А от часнику, петрушки, кропу, солі, цукру візьміть стільки, скільки вам потрібно, за смаком.

Овочі очистіть, ретельно помийте, обсушіть. Буряк наріжте тонкою соломкою, або натріть на спеціальній тертці для приготування корейських салатів. Лук подрібніть, помідори пропустіть через м’ясорубку, перець наріжте маленькими кубиками. Часник видавіть через прес.

У глибокий посуд з товстим дном налийте рослинного масла, додайте буряк, помідори, обсмажте, потім тушкуйте на малому вогні 15 хв. Полт додайте перець, цибулю, тушкуйте ще 10 хв. Потім додайте часник, зелень, цукор, сіль, поваріть ще 10 хв. Тепер все розкладіть по стерильним банкам, простерилизуйте 15 хв, закатати.

Цей салат справжня «палочка-виручалочка» взимку. Його можна намазати на шматочок чорного хліба і вийде відмінний сніданок. Можна подати як закуску до гарячих макаронів, а можна використовувати як заправку до борщу. Виходить дуже смачно, спробуйте самі.

Наші предки цінували буряк за її смакові якості і корисні властивості. До того ж вона допомагає нормалізувати жировий обмін, а значить, є дієтичним продуктом. Спробуйте приготувати на зиму заготовки з буряка, скориставшись цими рецептами. Вони прості у приготуванні, дуже смачні і корисні. І витрати на овочі зовсім не великі. Приємного апетиту!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті