Буряковий сік. Лікувальні властивості

26 липня, 2012


Буряковий сік. Лікувальні властивості Практично всі люблять свіжовичавлені соки. Хоча, звичайно, перевагу зазвичай віддають соків з фруктів та ягід. Але в складі овочевих соків не менше, а часто і більше корисних людині речовин.

Це повною мірою відноситься до такого популярного у господинь овочу – червоному буряку. Люди недооцінюють її, у багатьох від вживання свіжого соку сирого буряка паморочиться голова. Але це відбувається від неправильного вживання і варто просто переглянути режим вживання, а також спробувати змішувати його з іншими.

Буряк володіє масою корисних якостей, надаючи на організм самий сприятливий, цілющий ефект. Оскільки цей природний лікар завжди під рукою і готовий нам допомогти, давайте більше дізнаємося про буряковий сік, лікувальні властивості буряка.

Біохімічний склад бурякового соку

Коренеплоди буряка можуть зберігатися тривалий час, овоч доступний за ціною, тому лікувальні властивості бурякового соку можна використовувати круглий рік. До речі, листя буряка не менш корисні, містять той же набір корисних речовин, що і коренеплоди, так що не викидайте їх, а використовуйте у приготуванні смачних дієтичних щей.

Свіжий сирої буряковий напій містить велику кількість пектинових речовин , здатних захистити організм від негативного, руйнівного дії важких металів, радіонуклідів. Пектини також перешкоджають розвитку шкідливих мікроорганізмів в шлунково-кишковому тракті, сприяють виведенню шкідливого холестерину.

У ньому також великий вміст азотистих сполук, в першу чергу білків, амінокислот. Наявність в його складі бетаїну, сприяє утворенню холіну, який володіє противосклеротическим дією, перешкоджає відкладенню жиру на внутрішніх органах, в тому числі печінки.

Похідне від холіну речовина – ацетилхолін бере участь у проведенні нервових імпульсів. Одне з найбільш корисних якостей свіжого бурякового соку – здатність поліпшення якісного складу крові, утворення еритроцитів.

Також в ньому міститься більше 50% натрію і тільки 5% кальцію. Таке співвідношення є ідеальним для підтримки розчинності кальцію. Це необхідно для видалення відкладень неорганічного кальцію із стінок кровоносних судин. Таке відкладення відбувається через вживання вареної їжі і викликає підвищення артеріального тиску, порушення роботи серця.


Буряковий сік містить в своєму складі 20% калію, 8% хлору. Ці елементи забезпечують безперебійну роботу всіх фізіологічних функцій організму, очищають печінку, нирки, жовчний міхур, а також стимулюють роботу лімфатичної системи.

У ньому також міститься клітковина, пектин, вітаміни, трохи каротину (провітаміну А), органічних кислот, залізо, мідь, магній, марганець, фосфор і йод.

При яких захворюваннях слід вживати буряковий сік?

Сік буряка, лікувальні властивості її коренеплоду широко використовуються медициною. Його приймають при різних хворобах шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчного міхура. При ангіні полощуть хворе горло, закопують ніс при нежиті, гаймориті, різних запаленнях носоглотки.

При регулярному вживанні сприяє розчиненню утворилися каменів в жовчному міхурі, усуває відкладення неорганічного кальцію, відклався на стінках кровоносних судин, очищає організм від сечової кислоти.

З недавнього часу, буряковий сік все частіше став використовуватися як засіб, що зупиняють розвиток ракових пухлин. Тому його радять вживати при лікуванні, профілактики онкологічних захворювань.

Як застосовувати свіжий сік буряка для лікування недуг?

Для очищення організму від солей, шлаків, слизу, згустків, при захворюваннях печінки і жовчовивідних шляхів слід приймати суміш соків моркви, огірка і буряка, в пропорції 1:1:1.

При цьому слід пам’ятати, що свіжовичавлений буряковий сік володіє потужним очисним дією, тому пити його слід не більше половини склянки за прийом.

Буряковий сік, властивості його компонентів можна використовувати для лікування інших недугах. Але при цьому його потрібно розбавляти соками інших коренеплодів. Робіть так, починаючи лікувати:

Алергію, безпліддя, хвороба жовчного міхура, гіпертонію, грибкові захворювання, захворювання серця, запор, ожиріння, подагру, простатит. При них потрібно пити суміш соків моркви, буряка, свіжого огірка в пропорції 10:3:3. Пити такий коктейль слід по половині склянки між прийомами їжі, не менше 3 разів за добу.

Протипоказання

Буряк і її сік містять щавлеву кислоту, тому слід обмежити їх вживання при наявності сечокам’яної хвороби, захворювання сечового міхура, порушення обміну речовин.

Всім іншим треба пити буряковий напій у невеликих кількостях. Щоб уникнути запаморочення, нудоти, уникнути потужного очисного дії після вживання, змішуйте його з іншими овочевими соками (кислі яблука, морква, капустяний розсіл).

Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті