Чорна смородина: корисні властивості

26 липня, 2012


Чорна смородина: корисні властивості Чорної смородини властивості корисні
Рідко використовуємо ми, але це ж даремно,
Ягодка мала, але дуже корисна,
Від багатьох хвороб врятує нас вона!

Однією з найулюбленіших ягід росіян по праву вважається чорна смородина. Вона володіє прекрасним смаком і дуже корисна для здоров’я людини. Завдяки багатому вітамінному складу чорна смородина знайшла своє застосування в народній медицині.

У складі її плодів міститься аскорбінова кислота, каротин, ефірні масла, цукру, пектини і безліч вітамінів. Щоб забезпечити денну норму вітаміну С, достатньо щодня з’їдати по 20 ягід. У лікувальних цілях використовуються ягоди і листя рослини.

Як уже згадувалося, корисні властивості чорної смородини відомі з давніх часів і широко використовуються в народній медицині.

Завдяки високому вмісту вітаміну С, її ягоди мають протизапальну і дезинфікуючим ефектом. Свіжовичавленим соком лікують запальні захворювання горла. Також смородина має здатність запобігати розвитку діабету.

Плоди чагарника є чудовим профілактичним і лікувальним засобом ракових захворювань, а також перешкоджає розвитку атеросклерозу і серцево-судинних захворювань в літньому віці. Корисні властивості листя чорної смородини, а також ягід рослини використовують для лікування хвороб дихальних шляхів, печінки і нирок.


Як використовувати ягоди і листя чорної смородини?

Відвар

Для приготування відвару з листя смородини або її ягід використовуйте цей рецепт. 3 столові ложки подрібнених ягід (листя) залийте склянкою води і варіть на слабкому вогні 10 хвилин. Потім посуд укутайте і залиште на годину, процідіть. Приймайте по чверті склянки перед їдою при гіпертонії, як потогінний і сечогінний засіб при набряках. Відвар корисний також при застуді, кашлі, сиплости горла, ангіні, лихоманці, проносі. Пийте відвар при нестачі вітамінів.


Настій

Залийте половиною літра окропу 3 столових ложки сухого листя. Настоюйте в термосі не менше години. Процідіть і приймайте по половині склянки перед черговим прийомом їжі, при хворобах суглобів, артритах і ревматизмі. Настій допоможе при остеохондрозі, каменях у сечовому міхурі і набряках.


Настоянка

Щоб приготувати спиртовий настій з чорної смородини, зірвіть 20 свіжого листя з куща смородини, ретельно їх промийте і залийте літром білого вина. Посуд закрийте і залиште на 3 тижні. Потім настоянку процідити, і випивайте по половині склянки до їди при гастриті зі зниженою секреторною функцією шлунка.


Корисні властивості водного настою або відвару листя і стебел чорної смородини використовують при шкірних захворюваннях, як потогінний засіб при застуді, а також застосовують зовнішньо.

Дітям дають пити відвар листя при діатезі, а також купають їх, додаючи у ванну відвар гілочок і листя.


Чай

Щоб приготувати чай co смородиновим листом, покладіть в порцеляновий чайник 2 столових ложки сухого листя і залийте їх склянкою окропу. Почекайте хвилин п’ять, поки чай завариться. Пийте по склянці чаю вранці і ввечері як загальнозміцнюючий вітамінного кошти.


Приготування соку з чорної смородини

Вимийте плоди водою, засипте в соковижималку. І вже через кілька секунд, після зливання соку і додати до нього цукру і льоду, можете починати отримувати здоров’я і задоволення!


Застосування соку

Корисні властивості свіжовичавленого соку смородини просто неоціненні. Його корисно застосовувати при авітамінозі, гастритах зі зниженою кислотністю. Сік чорної смородини сприяє позбавленню від ентероколіту, бронхіту, полегшує стан хворих на діабет.

Листя смородини містять велику кількість фітонцидів, тому їх застосовують як прянощі при засолюванні огірків, помідорів, кабачків і капусти. Подані при засолюванні листя оберігають овочі від псування і зберігають містяться в них вітаміни і мікроелементи.



Заготівля чорної смородини про запас

Ну а використання в лікуванні чорної смородини, її корисні властивості, можна використовувати цілий рік, якщо вчасно запасти про запас її листя і ягоди. Займіться цим, поки це можливо і не забудьте приготувати віник з гілок чорної смородини.

З смачних і корисних ягід роблять компоти, соки, варять джеми і варення. Але найкраще стиглу смородину заморозити. Для цього ягоди відокремте від кистей і листочків, ретельно промийте і викладіть на чистий рушник, щоб просушити. Потім складіть ягоди в пластикові контейнери, накрийте кришками і помістіть в морозильну камеру.

Також можна пропустити їх через м’ясорубку, а приготоване таким чином пюре заморозити. Такий спосіб заготівлі набагато краще, ніж варити смородину з цукром. При заморожуванні вітаміни і мікроелементи не руйнуються і ягоди залишаються корисними круглий рік.


Чорна смородина: протипоказання до застосування

Вживати чорну смородину не рекомендується при гастриті, виразковій хворобі з підвищеною кислотністю шлункового соку.

Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

В категории : Статті