Чорний дикий рис

26 липня, 2012


Чорний дикий рис Хоча зерна рослини і схожі на рис, але це зовсім не рис … Довгасті зерна чорного дикого рису насправді є насінням трави Zizania aquatica, яка виростає в Північній Америці. Ну раз вже їх так стали у нас називати, то залишається це тільки прийняти. Століттями дикий рис годував індіанців взимку, коли полювати було не на кого, та й річки покривалися льодом. За поля з диким рисом у них не раз навіть спалахували війни! Втім, він і понині доріг, так як виростає на невеликих територіях.

Чорний дикий рис має неповторний солодкий смак з ледь відчутним горіховим ароматом. Він містить велику кількість білка, 18 амінокислот, вітаміни групи В. За вмістом фолієвої кислоти дикий рис у п’ять разів випереджає навіть коричневий рис. Всього – то стакан дикого рису містить її денну норму. Він також містить значну кількість фосфору, магнію, марганцю і цинку. У дикому рисі в два рази менше натрію, ніж в звичайному білому рисі і зовсім відсутні насичені жири і холестерин. Правда в білку дикого рису не вистачає двох амінокислот – глутаміну та аспарагіну. Але їх можна отримати, споживаючи відвареної чорний рис з сочевицею, нутом або квасолею або мельченнимі горіхами або насінням.

Як приготувати чорний дикий рис?

Якщо у вас є час, то залийте його на ніч великою кількістю холодної води. Якщо часу немає, то залий рис (1 до 3) окропом на годину. Цю воду потрібно злити, а потім всип чорний рис в підсолений окріп (1 до 3), зменшити вогонь до слабкого кипіння і протомитися рис під кришкою близько 40 хвилин. Той рис, який вже готовий, “розкриється” і буде більше сирого в 3 – 4 рази.

Існує безліч низькокалорійних і смачних страв з чорним рисом. Наведу, як приклад, тільки один рецепт.

Пікантний плов з чорного дикого рису.

Для його приготування вам знадобиться: мельченний стебло селери, мельченний зубчик часнику, 2 порізаних кільцями моркви, 1 ст. л. масла,
стакан заздалегідь замоченого дикого рису, жменю сушеної брусниці або журавлини, склянка овочевого або курячого бульйону, стакан яблучного сидру, 1 лавровий лист, перець і кухонна сіль – за смаком.

Морква, селера і часник згасите на повільному вогні в маслі. Додайте до них всі інші компоненти, доведіть до кипіння і тушкуйте 45 – 60 хвилин на тихому вогні, закривши кришкою до повної готовності чорного рису.

Барбарис, зіру і кмин краще не додавайте: вони не поєднуються з журавлиною і сидром.

Приємного апетиту!



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті