Чи корисні свіжовичавлені соки, рецепти приготування

26 липня, 2012


Чи корисні свіжовичавлені соки, рецепти приготування Вже ні для кого не секрет, що при вирощуванні овочів і фруктів застосовується маса різних добрив, які можуть осідати в них, негативно впливаючи на наш організм.

Відомо, що шкідливі речовини накопичуються в клітковині. При віджиманні соку, ми проводимо звільнення елементів, що змушує отруйні частини залишатися пов’язаними клітковиною. Таким чином, свіжовіджаті соки містять всі корисні речовини з фруктів і овочів, залишаючись вільними від хімікатів.


Тому пребленіе самостійно приготовлених соків дозволяє контролювати їх якість на всіх етапах. А крім цього постійна наявність їх в раціоні надає істотну користь для нашого здоров’я. Адже для людського організму дуже важливо постійне споживання фруктів і овочів. Чим корисний свіжовичавлений сік?

Він робить позитивний вплив на здорових людей, і вже тим більше незамінні при різних недугах.
Чому? У них високий вміст різних мікроелементів, вітамінів, солей, органічних кислот і біостимуляторів.


Неможливо собі уявити правильне повноцінне і збалансоване харчування без наявності в ньому овочів і фруктів. Свіжовичавлені соки з них здатні поліпшити обмін речовин і активність ферментів, а також володіють загальнозміцнюючу дію, яке позначається на роботі травного тракту і засвоєнні їжі.

Відповідно до досліджень постійне споживання фруктів і овочів, а також свіжовіджатих соків, здатне позитивно впливати на всі внутрішні органи і процеси, що відбуваються в людському організмі.


Вони не тільки стають основним джерелом вітамінів і мінералів, а й приносять нам органічні кислоти, пектинові сполуки, ароматичні речовини і ефірні масла. Лікування соками – це дуже натуральний і природний процес. В них містяться практично всі вітаміни – В1, В2, В6, С, А та Е.

За змістом вітамінів і мінералів всі фрукти і овочі умовно діляться на три групи:


-До першої групи відносяться ті продукти в яких високо вміст вітамінів В2, А і С, а також мінеральних речовин, клітковини і цукру. До цієї групи можна віднести лимони, апельсини, грейпфрути, лісові ягоди, агрус, полуницю, смородину, зелень петрушки, малину, стручковий перець і білокачанну капусту.

-До другої групи належать ті овочі і фрукти, в складі яких є вітамін В, каротин, цукор, клітковина і мінеральні речовини. Це морква, гарбуз, абрикос, помідор, брюссельська капуста, диня, цибуля порей, червоний перець, зелені стручки квасолі й гороху, зелень петрушки і горобина.


-Третя група складається з тих продуктів , які не настільки багаті вітаміну ми і мінералами, але їх складові розчиняються у воді і роблять позитивний вплив на обмін речовин нашого організму. До них відносяться буряк, огірок, селера, ріпчаста цибуля, редиска, яблука, груші, виноград, черешня і зливу.

Думаю, ні у кого вже немає сумнівів у тому чи корисні свіжовичавлені соки, рецепти приготування тепер давайте розглянемо.


Для того щоб зберегти поживну і лікувальну цінність фруктів і овочів в свіжовіджатих соках, рекомендується дотримуватись певних правил:

-Ретельно вибирайте продукти, які підуть на переробку – викидайте несвіжі, трохи підгнилі, а також з дефектами поверхні.


-Вибрані фрукти та овочі дуже старанно промийте проточною водою. Особливу увагу приділіть коренеплодів, повністю видаливши з них землю. Для цього рекомендується використовувати щітку середньої жорсткості.

-Рекомендується переробляти продукти разом з шкіркою, але якщо це неможливо – зріжте її дуже гострим ножем якомога тонше.


-Після очищення овочі слід швидко обполоснути, а очищені фрукти мити небажано. Це призводить до втрати цінних речовин.

-Проводити переробку продуктів рекомендується безпосередньо перед вживанням.


При сокотерапії показано щоденне споживання не менше 600мл соку щодня. Але не варто гвалтувати свій організм – пийте стільки, скільки вам хочеться, і користь від цього не змусить себе довго чекати.

Як краще готувати свіжовичавлені соки вдома?

Вчені стверджують, що хоча на даний момент є різні рецепти приготування, але кращої соковижималкою є відцентрова або центрифуга . Вона дозволяє добути сік в три-чотири рази швидше, ніж за допомогою преса або шляхом вимочування з переливанням.


При цьому він в меншій мірі піддається окисленню і не втрачає корисних властивостей. Якщо віджимати сік у відцентрової соковижималці – то кількість флавоноїдів в ньому буде в три рази більше, а лейкоантоціанів в 10 разів більше, ніж у соку з під преса.

Крім того в першому випадку сік буде містити більшу кількість м’якоті, що є дуже корисним для організму.


Після віджимання сік потрібно відразу ж вживати. Його не варто зберігати, навіть у холодильнику. По-перше, це негативно позначається на складі – зменшується кількість корисних речовин. А по-друге, в свіжовіджатих соках дуже швидко починаються процеси бродіння і псування, не відразу відбиваючись на смакових якостях.

Катерина,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті