Чим можна замінити тваринний білок у харчуванні?

26 липня, 2012


Чим можна замінити тваринний білок у харчуванні ? Людина – істота всеїдна. Деякі дієтологи стверджують, що нам просто необхідно регулярно їсти м’ясо. Вони аргументують цю тезу наявністю в цьому продукті тваринних білків і певних амінокислот, без яких як би неможливе нормальне існування людського організму. Але, тим не менш, м’ясо не є єдиним джерелом білка.

Цей елемент присутній в рослинній їжі, причому в досить значній кількості. Як же правильно побудувати свій раціон для того щоб по-максимуму виключити з нього тваринний білок? Чим можна замінити тваринний білок у харчуванні?


Тварини білки містяться не тільки в м’ясі, а ще в рибі, яйцях, молочних продуктах. Вони є чужорідними для клітин нашого організму і при попаданні їх в кров – починається вироблення антитіл. Іноді білки, що не потрапили за призначенням, починають розкладатися, отруюючи наш організм трупним отрутою.

Але наш організм постійно потребує все нового і нового надходження цих елементів. Вони необхідні для будови клітин. Цей процес відбувається за рахунок розщеплення тваринного білка на амінокислоти шляхом неймовірних зусиль і паралельно з боротьбою з продуктами розпаду.


Але ж рослинна і тваринна їжа містять практично рівну кількість білків. При цьому перша куди легше засвоюється нашим організмом, у той час як м’ясні продукти призводять до тяжкості і непомітного отруєння. Чим же пояснюється така шкода м’яса? Хижаки споживають цей продукт в сирому вигляді, володіючи дуже кислим шлунковим соком.

Для розщеплення м’яса у них всі умови – більш висока температура тіла, і значно більш короткий кишечник. Це допомагає швидше виводити продукти розпаду до їх розкладу на трупні отрути.

Людина – універсальний і дуже продуманий механізм. Він цілком може вижити на різному раціоні, але при цьому тривалість його життя і його якісні показники можуть коливатися.


Для того щоб скоротити шкоду від тваринного білка зовсім не обов’язково відмовлятися від нього повністю. Слід дотримуватися хоча б кілька правил його споживання. Це допоможе максимально убезпечити себе від наслідків його впливу.

Намагайтеся їсти тваринний білок окремо, сам по собі. На крайній випадок комбінуйте м’ясо з овочами і різною зеленню. Якщо є м’ясо з крохмалистими продуктами – кашами, тестом, картоплею, макаронами – відбувається уповільнення всіх обмінних процесів.


Це в свою чергу призводить до посиленого гниття білків на тлі додаткового бродіння вуглеводів. Чи не розкладені елементи склеюються до стану клейстеру.

Така їжа веде себе як повільно діюча отрута, отруює кров, провокує запори, може привести до виразковим захворювань і до зносу багатьох внутрішніх органів.

Не заважайте різні види тварин білків. Не варто робити яєчню з м’ясом або морепродуктами, так само як і їсти м’ясо з сиром.


Між прийомом тваринного білка і наступним прийомом їжі повинен бути значний часовий проміжок. Найкраще – ніч – 6-8 годин. Якщо інтервал менше – намагайтеся не їсти солодке і крохмалисті цей період часу.

Що стосується молочних продуктів – рекомендується віддати перевагу домашнім вершкам і сметані. Також можна їсти домашні сири, як наприклад, бринзу або адигейський.


Цілком припустимі натуральні продукти типу мацоні, приготовлені в домашніх умовах.
Що стосується молока – то його не варто споживати багато, бажано пити його окремо від усіх інших продуктів. Найменш шкідливим можна вважати козяче молоко.

Ніж мінімальний була термічна обробка риби або м’яса – тим вони корисніше. Крім того, слід пам’ятати, що натуральні продукти завжди більш кращі. Не захоплюйтеся переробленими елементами – ковбасами, тушонкою, паштетом.


З яєць найкраще споживати тільки жовтки, причому в сирому вигляді. Але цей продукт повинен бути від домашньої курки, тільки так можна бути впевненим у відсутності усіляких хімічних добавок.

Не варто обробляти продукти, жарячи їх. Це призводить до утворення різних шкідливих сполук. Намагайтеся готувати виключно шляхом гасіння, варіння, запікання і т.п.


Для того ж щоб скоротити кількість тваринного білка в раціоні слід по-можливості замінювати його на рослинний. Включіть до свого меню побільше рослинної їжі. Це можуть бути різноманітні овочі – свіжі та заморожені, приготовані шляхом запікання, тушкування або відварювання.

Відмінним джерелом білкової їжі нетваринного походження є різні горіхи, крім того вони допоможуть нормальній роботі клітин мозку. Обов’язково їжте різні види фрукти. Чим різноманітнішою буде їх колірна палітра – тим краще для вашого організму.


Не забувайте про зелень – їжте її саму по собі і додавайте в салати та готові страви. Спробуйте не обмежуватися тільки петрушкою, кропом і салатами. Це можуть бути базилік, кульбаба, подорожник та ін Пийте різні трав’яні настої і відвари, не відмовляйтеся від свіжовіджатих соків, краще за все з м’якоттю.

Кожному по силам замінити в харчуванні тваринний білок. І не сумнівайтеся, ефект від таких змін не змусить себе довго чекати.

Катерина,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті