Дієта, живлення при запаленні жовчного міхура

26 липня, 2012


Дієта, живлення при запаленні жовчного міхура Холецистит – досить часто зустрічається захворювання травної системи, характеризується розвитком запального процесу в жовчному міхурі. Багато людей живуть з цією недугою довгі роки, навіть не підозрюючи, до яких наслідків вона може призвести. Думка про те, що не все в порядку зі здоров’ям відвідує хворого тільки після появи неприємних відчуттів під правим ребром, що переходять в біль, який наростає, часом, стаючи не терпимою. Ці симптоми повідомляють, про те, що в роботі організму є неполадки і потрібно вживати термінових заходів: сходити до лікаря на прийом, пройти обстеження, отримати лікування, дізнатися яка рекомендується дієта, харчування при запаленні жовчного міхура.


Так от харчування має бути щадним, повноцінним, спрямованим на поліпшення роботи жовчних шляхів і жовчовиділення, зняття больового синдрому та зменшення запальних явищ. Обов’язкова умова – призначення дієти урахуванням активності процесу (загострення, хронічний перебіг, період ремісії).


Принципи дієтичного харчування при запаленні жовчного міхура

• Їжу приймати потрібно дрібно (4-5 разів на день), тобто між звичними – сніданок-обід-вечерю потрібно ввести, як мінімум ще один-два прийоми їжі. Додатковий прийом повинен носити характер «перекусів», складатися з легких продуктів, не насичують організм, а лише підтримують режим харчування. Це може бути яблуко, кефір, не солодкий чай, сухар.

• Харчування має бути частим не великими порціями. Така тактика має мету – зменшити навантаження на травну систему, що призводить до дробової виробленні травних ферментів і їжа більш якісно засвоюється організмом. Встановлено, що кожний прийом їжі стимулює виділення жовчі в дванадцятипалу кишку, то є правильне харчування є лікувальним і діє, як легкий жовчогінний.

• Дуже важливий режим самих прийомів їжі – вони повинні бути в одні й ті ж години, що допоможе людському організму, ослабленого хронічним захворюванням, швидше нормалізувати свою роботу.

• Не можна допускати перекази, за столу краще встати «злегка голодним». Особливо це стосується вечірніх прийомів їжі, якщо дозволити собі «зайвого», то це буде великим стресом для організму і може викликати спазми гладкої мускулатури, як результат посиляться болю.

• Кількість кухонної солі не повинна перевищувати 8-10 грам на добу.

• Споживана рідина по можливості до 1,5 літрів в день.

• Продукти харчування повинні бути добре термічно оброблені, не гарячими і не холодними.


Дієта при запаленні жовчного міхура

Перш, ніж приступити до конкретних рекомендацій по дієті хочу зауважити, що всі вони носять загальний характер, адже кожен організм індивідуальний і на всі продукти по-різному реагує. Суворі обмеження стосуються тільки гострого періоду, надалі раціон харчування потрібно поступово розширювати, чуйно прислухаючись до всіх змін, що відбуваються в організмі.

• У гострому періоді запалення жовчного міхура виключаються м’ясні та рибні бульйони, копченості, соуси, алкоголь, холодні і газовані напої, міцний чай і каву, копченості, шпинат, білокачанна капуста, бобові, хліб і свіжі хлібобулочні вироби.

• Про смажених, гострих, жирних стравах, доведеться надовго забути, а не тільки в період загострення. Тобто виключаються всі продукти, які можуть викликати роздратування, приводити до зайвого відділенню жовчі і травних ферментів.
• Хворим із запаленням жовчного міхура рекомендується додати в свій раціон супи вегетаріанські, круп’яні, фруктові.
• Рекомендуються м’ясні парові котлети під час загострення в подальшому можна м’ясо і рибу не жирних сортів у відвареному або запеченому вигляді.
• Одне яйце в день або омлет з яєчних білків.
• Овочі перед вживанням рекомендується відварити на пару або запекти і протерти.
• Фрукти не кислі і не солодкі, зелень.
• Можна черствий білий хліб або сухарі з білого хліба.
• Хворим із запаленням жовчного міхура рекомендується додавати в свій щоденний раціон харчування кисломолочні продукти харчування: нежирна сметана, сир, кефір. У міру поліпшення загального самопочуття можна сирні пудинги, запіканку, вареники.
• Напої. Можна чай, мінеральні води баз газу, несолодкі фруктово-ягідні соки, відвари трав і плодів рослин, ягід.
• Жири. Дозволяються рослинні олії (оливкова, соняшникова), вершкове масло в невеликих кількостях.
• Солодкі страви та кондитерські вироби в гострий період виключаються, надалі в міру зменшення больового синдрому можна до харчування додати не солодкі пряники.
• Мариновані, квашені овочі на період загострення виключаються повністю у міру поліпшення загального самопочуття їх можна додати в не великій кількості.
• Продукти багаті клітковиною (пшеничні висівки, горіхи, овочі, фрукти) дуже корисні хворим із запаленням жовчного міхура, вони покращують моторику кишечника, що сприяє жовчовиділенню.

Доведено, що строгі і тривалі дієти не завжди виправдані. У випадку, якщо організм не отримує достатню кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів, то дуже швидко відбуваються зміни в усіх обмінах речовин, часом, вони носять необоротний характер. Тому підхід до лікувального харчування при запаленні жовчного міхура має бути індивідуальним і проходити під лікарським контролем.

Алекс,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті