Дієтичне харчування при захворюванні нирок

26 липня, 2012


Дієтичне харчування при захворюванні нирок Нирки в нашому організмі відповідають за очищення його від шкідливих і непотрібних речовин. Здорові люди мало звертають уваги на те, як працюють їхні внутрішні органи і що для них корисно, а що шкідливо. Але при наявності яких-небудь захворювань доводиться міняти підхід у бік повного контролю над функціонуванням проблемних органів. Так, при недугах нирок особливу увагу слід приділити харчуванню, правильно підібрана дієта може позбавити від неприємних симптомів і навіть вплинути на одужання, прискоривши його.


Захворювання нирок можуть носити як гострий, так і хронічний характер. І в тому і в іншому випадку лікувальне харчування має стати способом життя. Це позитивно вплине на роботу цих органів. Дієтичне харчування при захворюванні нирок допоможе запобігти погіршення стану, зупинити розвиток хвороби, а також допоможе зупинити запальні процеси і полегшить функції виділення.

Основне його завдання в цьому випадку – не дати нарости в крові азотистим з’єднанням, а також уникнути інтоксикації всього організму.


Дієти можуть відрізнятися в залежності від форми і стадії захворювання.

-Прі нефротичному синдромі хворому слід повністю відмовитися від кухонної солі і рослинних масел , а також обмежити зміст яєчного і молочного білка в раціоні. Рекомендується прийом овочевих сумішей в різних варіаціях, варто виключити смажене, жирне і гостре. Якщо захворювання супроводжується набряком – увімкніть в меню дистильовану воду. Для того щоб розрахувати її кількість – додайте до обсягу добової сечі двісті грам.


Після одужання необхідно вводити в дієту тваринні білки і поварену сіль, але робити це слід поступово – від 125 грам перше, і 3гр другий відповідно.


-Прі гіпертонічному нирковому синдромі денний раціон хворого повинен містити не більше 5гр солі. У меню має бути багато овочів і фруктів. Слід повністю виключити пуринові і екстрактивні речовини, а також ефірні масла.


-Прі гострому нефротичному синдромі спостерігається підвищена набряклість, гіперволемія і високий тиск. Дієтичне харчування допоможе в усуненні цих симптомів. Перші три дні рекомендується зробити розвантажувальними – наприклад, яблучними. Можна з’їдати до 1,5 кг цих фруктів на добу. При відсутності підозр на можливу серцеву недостатність можна замінити яблука кавунами.


По закінченню розвантажувальних днів призначається загальна дієта з обмеженнями в солі, ефірних маслах, бульйонах і тваринної їжі.


-Хронічна ниркова недостатність також вимагає підвищеної уваги до харчування хворого. Обмеження повинні бути спрямовані на зменшення набряків, азотемії, електролітних порушень, ацидозу, гіпертонії. Необхідно мінімізувати кількість тваринного білка в добовому раціоні – до 40гр, також обмежити споживання солі і фосфору. При цьому варто збалансувати поживність їжі по жирами та вуглеводами, для того щоб організм отримував достатню кількість енергії. Також варто стежити за загальною кількістю споживаних мінеральних речовин.


Якщо хронічна ниркова недостатність знаходиться на початковій стадії розвитку, то варто поступово замінювати тваринний білок рослинним. Лікувальне харчування при захворюваннях нирок по калорійності має становити 3000ккал на добу (470гр вуглеводів, 95гр жирів, 60гр білків). У меню мають бути присутніми каші, білий хліб, борошняні вироби і пудинги.


Якщо хронічна ниркова недостатність продовжує прогресувати, то кількість тваринного білка повинне бути скорочене до 40гр, без додавання рослинного. З денного раціону варто виключити молочні продукти і зерно. В меню присутня безбілковий хліб, желе, крохмалисті блюда, макаронні вироби без білка, безбілкової суфле з желатином. Іноді при гострих станах показано вживання одного картоплі (1кг на добу) протягом двох місяців.


Якщо хворий знаходиться на регулярному гемодіалізі – йому необхідно обмежити споживання солі до трьох грам на день. Також варто мінімізувати кількість фосфору і калію в раціоні. Рекомендується споживання аскорбінової кислоти в таблетках, а також обмеження рідини – до 800гр/суткі. При анурії – 400гр/суткі. Загальна калорійність денного раціону – 3000ккал.


При настанні полегшення стану або при одужанні слід під контролем лікаря повільно повернутися на колишній раціон. При цьому необхідно вводити заборонен
і продукти потроху, в дуже малих кількостях. Рекомендується виключати прийом рибних і м’ясних бульйонів на всіх етапах захворювання.


Загальні рекомендації по харчуванню нефрологічних хворих.

При захворюванні нирок їжа повинна прийматися дробно, маленькими порціями. Найкраще розділити добовий об’єм їжі на п’ять прийомів. Готувати її краще взагалі без солі і без приправ. Виключіть алкоголь, соуси, бобові, маргарин і газовану воду. У тиждень можна з’їдати не більше трьох яєць.


Фрукти і овочі можна їсти сирими, можна також відварювати або запікати їх. Рекомендується споживання великої кількості овочевих салатів, без солі, але з лимонним соком. З напоїв варто віддати перевагу компоти, морси, свіжовіджатим сокам, відварів сухофруктів та шипшини.


При ниркових недугах рекомендується постійно слідувати дієтичної програмі харчування. Споживання певних продуктів або їх поєднань найкраще узгоджувати з лікарем.

Катерина,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті