Дієтичний стіл при коліті

26 липня, 2012


Дієтичний стіл при коліті Кишечник виконує дуже важливі функції в організмі людини. Він переварює їжу, видаляє утворюються шлаки, формує захисні сили, бере участь в роботі імунної системи.

На цей орган доводиться постійне навантаження, тому часто відбуваються збої в його роботі, які можуть спровокувати появу різний захворювань, в тому числі коліту.

Деякі розуміють назва захворювання буквально, вважаючи , що коліт – це кишкові кольки. Але це не так. Закінчення «іт» в кінці слова, означає, що захворювання пов’язане із запальним процесом. Тому коліт є запальним захворюванням товстого кишечника, що характеризується больовими відчуттями в області живота, проблемами з переварюванням їжі.

Хвороба супроводжує метеоризм, розлад стільця і інші неприємні симптоми.

В процесі лікування необхідно дотримуватися певної дієти, причому при різних видах коліту, дієти будуть відрізнятися. Щоб розібратися в цьому, давайте докладніше дізнаємося про симптоми хвороби, лікувальному харчуванні, поговоримо про дієтичний стіл при коліті.

Чому з’являється коліт, які його види та ознаки?

Коліт може поширюватися на весь кишечник, а може вражати окремі його частини. Також він може бути гострим або хронічним.

Гострий коліт зазвичай виникає через проникнення кишкової інфекції. Для гострої форми хвороби характерні запори, що чергуються з проносами, спазми в животі, метеоризм, прискорене серцебиття, задишка.

Якщо не вжити заходів до лікування гострого коліту, не застосовувати спеціальні лікувальні дієти, хвороба може придбати хронічну форму. Також хронічна форма коліту може бути викликана тривалим дисбактеріозом, що живуть в кишечнику паразитами, хронічними отруєннями отруйними речовинами, наприклад свинцем.

Коліт може розвинутися на фоні хронічних хвороб шлунка, або при алергічних проявах. Також часто хронічний коліт зустрічається у людей з функціональними порушеннями нервової системи

Ознакою хронічного коліту є: Постійні ниючі болі, що не проходить метеоризм, розлад шлунку, бурчання в животі.

Основні дієти при коліті

При коліті дієтичний стіл залежить від переважаючих ознак, супутніх коліту. Це може бути запор або пронос, біль, розпирання і т.д. Дієта також залежить від стадії хвороби.

При легкому перебігу хвороби, застосовують дієту № 2 :

Вона сприяє відновленню рухової функції кишечника, усуває в ньому процеси бродіння. Це повноцінна дієта, при якій обмежується вживання грубої клітковини.
Слід виключити з раціону грубий хліб, свіжі овочі, горох, квасоля та інші бобові. Також припиніть на час вживати сире незбиране молоко, гострі страви, закуски, приправи. Харчуватися слід дрібними порціями, 5-6 разів за добу. Переїдати не слід, за день необхідно вживати не більше 3000 ккал.

Їжу приймайте в добре подрібненому вигляді. Краще їсти варену, тушковану їжу. Якщо не можете обійтися без смаження, не допускайте утворення грубої скориночки.

При коліті з частими запорами застосовується дієта № 3 :

При зниженій рухової активності кишечника, частими закрепами знадобиться ця дієта.
Дієтичне харчування стіл № 3 при колітах повинен складатися з кисломолочних продуктів, свіжих овочів: помідорів, моркви, гарбузового соку. До речі, гарбуз дуже корисно вживати у вареному вигляді, також як і червону варений буряк.

Можна їсти хліб з борошна грубого помелу. Обов’язково включите в раціон чорнослив, свіжі, сушені абрикоси, інжир, фініки – вони сприяють відновленню рухової функції кишечника. Харчування також повинно бути дробовим, 5-6 разів на день.

Хронічний коліт із заворушеннями в кишечнику, бурчанням, поносами допоможуть усунути дієти № 4 і 4А. Що входить в дієтичне харчування при виразковому коліті кишечника, стіл № 4 ?

Призначення цих дієт показано при виражених постійних або частих проносах. Їх мета – захистити кишечник від механічного впливу, усунути бродильні процеси в ньому. При дієті № 4 значно обмежується вживання вуглеводів, жирів. Тому виключіть з раціону молоко, клітковину, соління, копчення, прянощі.

При дієті № 4А крім перерахованих продуктів забороняється вживати також бобові, білкові продукти. Енергетична цінність дієт – 2000 ккал. Харчування дробове, по 5-6 раз за весь день.

При загостренні хронічного коліту знадобиться лікувальна дієта по столу № 4Б :

Ця дієта застосовується при загостренні хронічного захворювання, а також при поєднанні коліту з іншими хворобами шлунково-кишкового такту. Її метою є забезпечення повноцінного харчування при наявності помірного запального процесу. Енергетична цінність цієї дієти 2800-3600 ккал. за добу.

Дієтичний стіл № 4Б при коліті повинен складатися з варених продуктів, або приготованих на пару. Після приготування, продукти слід протирати. Корисні при цій дієті протерті овочеві супи, або перші, другі страви з добре розвареної крупи. Можна окремі продукти запікати в духовій шафі, але без утворення грубої скориночки. Харчування також дробове, по 5-6 разів за добу. Ввечері треба намагатися їжу не брати.

При складанні дієтичного столу при коліті слід пам’ятати, що дієта повинна бути індивідуальною, пов’язаної з проведеним лікуванням захворювання. Скласти необхідний раціон вам допоможе лікуючий лікар. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті